зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Лютого 2019
ЗАЯВА ФПУ З НАГОДИ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ
Щорічно 20 лютого відзначається Всесвітній День соціальної справедливості, запроваджений в Україні 2011 року, за ініціативи Федерації профспілок України.

Відзначаючи цей день, міжнародне співтовариство і держави-члени ООН зобов'язуються активізувати свої зусилля задля подолання бідності, забезпечення повної зайнятості, гендерної рівності та доступу до соціального благополуччя і справедливості для всіх.

Соціально справедлива держава бере на себе відповідальність за кожного громадянина, прагне забезпечити кожній людині гідні умови існування, соціальний захист та можливості для самореалізації в суспільстві. Діяльність такої держави, в першу чергу, спрямована на забезпечення зайнятості населення, гідної оплати праці, справедливого оподаткування та соціального захисту населення.

Впровадження в Україні європейських стандартів життя та вихід України на провідні позиції у світі задекларовано у стратегічних документах країни – Стратегії сталого розвитку «Україна–2020» та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Однак, розпочаті Урядом реформи поки не дають бажаних результатів у покращенні життя і добробуту людей. Натомість маємо зростаючу соціально-економічну нерівність і поширення бідності в суспільстві, погіршення умов існування більшості населення, очевидну відсутність справедливості в політиці перерозподілу доходів.

Аби заявити рішучий протест антисоціальній політиці в країні, профспілки 9 та 17 жовтня 2018 року провели Всеукраїнську акцію протесту. Учасники акції вимагали від влади та роботодавців підвищення мінімальної заробітної плати до 7700 гривень, мінімальної пенсії до 2870, встановлення у бюджеті країни на 2019 рік справедливо обрахованого прожиткового мінімуму в сумі 5167 гривень, зменшення тарифів і ціни на газ та невідкладного погашення боргів з виплати заробітної плати, тощо.

Однак, всупереч вимогам профспілок, встановлені в Державному бюджеті на 2019 рік розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій є недостатніми в умовах катастрофічного підвищення цін та тарифів на основні соціально значущі та життєво необхідні товари, девальвації національної валюти, падіння купівельної спроможності громадян.

На сьогодні Україна займає останнє місце в Європі за рівнем трудових доходів, при цьому найнижчою є зарплата працівників бюджетної сфери.

Найбільш кричуще соціальна несправедливість проявляється у значній диференціації доходів населення та високому рівні бідності. Актуальним залишається питання нерівності в оплаті праці. Так, співвідношення в оплаті праці між працівником основної професії та керівником підприємства подекуди досягає 1:200, різниця між розмірами заробітної плати працівників бюджетної та небюджетної сфер складає близько 30%, середньомісячна зарплата жінок в Україні складає лише 76% зарплати чоловіків.

Значний розрив у рівнях оплати праці в Україні і в країнах Європи, постійне зростання заборгованості з виплати заробітної плати штовхають українців виїжджати за кордон на пошуки кращих умов для заробітку. Щорічно Україна втрачає трудовий потенціал, насамперед висококваліфікованих працівників.

Усвідомлюючи складність завдань, що стоять перед країною в цей непростий час, ми переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, громадянського суспільства поставлені цілі щодо досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальними.

Так, наприкінці минулого року нарешті прийнято закон, яким запроваджується практика складання Бюджетної декларації, як документу державного стратегічного планування, що визначатиме основні засади бюджетної політики на середньостроковий період.

У завершальну стадію вступив і процес підписання Генеральної угоди, яку соціальні партнери, також, планують укласти на 3-річний період. Тому і для профспілок, і для бізнесу дуже важливо у своїй роботі оперувати параметрами та показниками бюджетної політики, запланованими державою на середньостроковий період, з метою вирішення багатьох актуальних питань, зокрема щодо захисту соціально-економічних прав працівників.

Федерація профспілок України, як найбільш представницьке профспілкове об’єднання, щоденно докладає максимум зусиль для розбудови України як соціальної держави і закликає Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, центральні та місцеві органи виконавчої влади, громадські організації, об’єднавши зусилля, спільно боротися за утвердження соціальної справедливості в суспільстві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов існування та ефективного соціального захисту.