зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Квітня 2019
Створено ДП «Оператор ринку» і «Гарантований покупець»
Кабінет Міністрів України 17 квітня поточного року на черговому засіданні схвалив Постанову «Про утворення державних підприємств «Гарантований покупець» та «Оператор ринку» для запуску реформованого ринку електричної енергії, які забезпечать роботу нової моделі оптового ринку електроенергії.

Передбачається, що ДП "Оператор ринку" згодом буде перетворено в акціонерне товариство, 100% акцій якого закріплюється в держвласності без можливості приватизації або відчуження іншим способом. Документ наказує Міністерству енергетики та вугільної промисловості розробити та подати Уряду проекти статутів підприємств. Оператор ринку буде відповідати за сегменти ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку, «Гарантований покупець» буде викуповувати електроенергію об'єктів відновлюваних джерел енергії за гарантованими державою цінами і забезпечувати її реалізацію. Нагадаємо, відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії" нова модель оптового ринку електроенергії запуститься 1 липня 2019 року.

Відповідно до Постанови, ДП «Гарантований покупець» формуватиметься на базі однойменної філії ДП «Енергоринок » шляхом виділення майна, прав та обов'язків для виконання функцій гарантованого покупця електричної енергії.

Таким же чином утворюється ДП «Оператор ринку» на базі однойменної філії ДП «Енергоринок » для виконання функцій оператора ринку електричної енергії. Також повідомляється, що підприємство буде перетворено на акціонерне товариство. Створення відповідних підприємств прописано в Законі України «Про ринок електричної енергії».

По матеріалам інтернет- видань