зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Квітня 2019
«Сумнівні» борги за газ не впливатимуть на призначення субсидій - Мінсоцполітики
Незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до стандартних умов не братимуться до уваги управліннями соціального захисту населення під час перепризначення у травні субсидій на новий рік.

Міністерство соціальної політики України, враховуючи позицію НКРЕКП про неправомірність дій операторів газорозподільчих мереж, ініціювало зміни до Постанови КМУ № 848. Вони передбачають право субсидіантів на автоматичне перепризначення допомоги на новий період за наявності «сумнівного» боргу за газ.

Субсидіанти сигналізують, що останнім часом їм приходять платіжки зі значними боргами. Природа цих боргів для них є незрозумілою, оскільки за спожитий їхнім домогосподарством газ, вони розраховуються вчасно.

Тому за пропозицією Мінсоцполітики Уряд прийняв рішення не враховувати ці «сумнівні» борги.
За словами генерального директора Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка, за даними, отриманими на поточний момент, в середньому близько 75% одержувачів субсидії у готівковій формі оплатили рахунки за комунальні послуги вчасно, решта громадян мають ризик втратити субсидії, якщо матимуть заборгованість більш як один місяць на суму від 340 грн. (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), субсидія на наступний період не призначається до вирішення питання з цим боргом.


За інформацією Мінсоцполітики, після того, як громадянин сплатить заборгованість або укладе договір про її реструктуризацію, субсидію буде перепризначено. При цьому той, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках кошти, отримані в рамках монетизації субсидії, надалі отримуватиме цей вид допомоги вже у безготівковій формі. «Важливо, щоб у одержувача не було заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на травень 2019 року, коли відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік», - наголошує керівник Директорату.

Як відомо, в Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона відбуватиметься в три етапи: перший етап почався 1 січня 2019 року і поширюється на тих громадян, які звертаються за субсидією з новим пакетом документів. На другому етапі до монетизації мають бути долучені громадяни, яким буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі. У лютому Кабінет Міністрів україни скоротив до одного місяця максимальний період простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг для призначення субсидій.

Слід зазначити, що У Державному бюджеті України на 2019 рік на виплату субсидій закладено 55,1 млрд грн.

По матеріалам Міністерства соціальної політики України.