зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Травня 2019
Засідання Президії ЦК Профспілки
21 травня 2019 року відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України.

В засіданні Президії взяли участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун, керівник ДП « Науково- технічний центр, « Вуглеінновація» Вячеслав Красник, голова Контрольно- ревізійної комісії Профспілки Євгенія Лапшина, голови територіальних та первинних організацій Профспілки.

На порядку денному було розглянуто головне питання « Про стан справ у вугільній промисловості і ситуація з виплати заробітної плати працівникам на вугільних підприємствах». Стосовно даного питання з інформацією виступив заступник Міністра Анатолій Корзун. Зокрема, він зазначив, що заборгованість по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств на сьогодні становить близько 600 млн. грн. Найбільш критична ситуація склалася на ДП «Львіввугілля» - 215,6 млн. грн., «Селидіввугілля» - 107,7 млн. грн., «Первомайськвугілля» 50,2 млн. грн. та ПАТ «Лисичанськвугілля» - 49,6 млн. грн. та інших. За інформацією заступника Міністра до сих пір не налагоджено на належному рівні збут вугільної продукції та не сплачуються рахунки за спожиту електроенергію державними вугледобувними підприємствами. Всі ці фактори і призводять до поглиблення кризової ситуації у вугільній галузі. Для вирішення зазначених питань, за словами Анатолія Васильовича, необхідно прийняти зважені рішення по належному бюджетному фінансуванню вугільної галузі.

З приводу даного питання та про стан справ на підприємствах виступили профспілкові лідери Віхоть Р. Г., Древаль П. П., Іванішин В.Т.,Кушина Л. М., Лащенко В. Ф., Подгорний В. В., Попов А. Л., Селіванов А. Д., Турчин О. П., Юнак С. І., Челюбєєв В. М.

В свою чергу, заслухавши інформацію заступника Міністра та профспілкових лідерів голова Профспілки Віктор Турманов зазначив, що незважаючи на чисельні звернення Профспілки працівників вугільної промисловості України, Федерації профспілок України до Кабінету Міністрів України, відповідних центральних органів виконавчої влади щодо негайного вжиття термінових заходів по стабілізації фінансово-господарської діяльності державних підприємств, залишаються не реалізованими. Фактично Міненерговугілля України, як орган уповноважений Державою на управління та проведення політики в паливно-енергетичному комплексі в цілому та Кабінет Міністрів України не вживають рішучих заходів щодо вирішення проблемних питань вугільної промисловості. За ініціативи Голови Профспілки В. Турманова та народного депутата України М. Бондаря 17 травня поточного року відбулася зустріч з Прем’єр-міністром України В. Гройсманом, на якій обговорено кризову ситуацію, що склалася у вугільній галузі України.

У зв’язку з вищезазначеним, за пропозицією Профспілки, народним депутатом України Бондарем М.Л. зареєстровано у Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо збільшення видатків за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» (№ 10307 від 17.05.201 року), що дозволить здійснити необхідні технічні заходи з оновлення шахтного фонду, сплачувати витрати за спожиту електричну енергію та своєчасно і в повному обсязі виплачувати поточну заробітну плату з одночасним погашенням існуючої заборгованості з неї.

Також голова Профспілки наголосив, що під тиском Профспілки працівників вугільної промисловості України та протестних дій шахтарів України, зокрема шахтарів Львівщини вдалося прискорити надходження державним підприємствам останніх бюджетних коштів на часткове покриття витрат, що включаються до собівартості товарної вугільної продукції в сумі 316,0 млн. грн., що дозволить лише частково погасити заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям.
Поряд із заборгованістю із заробітної плати до цього часу залишаються не вирішеними питання погашення заборгованості вугледобувних підприємств зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що призводить до порушення конституційних прав працівників на соціальний захист за всіма напрямками.

Взагалі слід зазначити, що кошти передбачені держбюджетом на 2019 рік для Міненерговугілля України на відповідні державні програми практично вичерпані.
Подальша стабільна робота державних вугледобувних підприємств а також виплата заробітної плати та погашення боргів з неї під великим питанням.
Стан соціальної напруги на підприємствах та у вугільних регіонах досяг критичної відмітки, набирає все більшої гостроти та радикальних проявів, що може стати суттєвою загрозою соціальному спокою. В трудових колективів вже наразі приймаються рішення про нові більш гучні протестні дії з метою відновлення порушених законних прав шахтарів на оплату праці та забезпечення інших соціальних прав і гарантій.

У зв'язку з вище викладеним президія Профспілки прийняла рішення:

1. Визнати нинішній фінансово-господарський та соціально-економічний стан державних вугледобувних підприємств як такий, що веде до повної руйнації державного сектору вугільної галузі, а дії Уряду, зокрема Міненерговугілля України, щодо забезпечення стабілізації роботи вугледобувних підприємств і виконання вимог Профспілки незадовільним .

2. Направити від імені Президії ЦК Профспілки звернення до Президента України В.О. Зеленського стосовно вжиття невідкладних заходів щодо стабілізації фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору вугільної галузі ( звернення додається).

3. Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України прискорити розгляд та забезпечення підтримки законопроекту народного депутата України М. Бондаря №10307 від 17.05.201 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» в частині збільшення коштів на державну підтримку вугледобувних підприємств, зокрема на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, капітального будівництво, технічне переоснащення шахт і охорону праці.

4. Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику:

- вжити заходів щодо збалансованої діяльності підприємств паливно-енергетичного комплексу, в тому числі забезпечення сталої діяльності державних вугледобувних підприємств та погашення заборгованості з виплати заробітної плати їх працівникам;

- забезпечити сто відсотковий збут і відвантаження готової товарної продукції та здійснювати постійний контроль за ходом цих процесів.

5. Територіальним та первинним організаціям Профспілки:

- у разі не забезпечення бюджетного фінансування за відповідними програмами, в тому числі не вжиття заходів з погашення заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям визначитися стосовно проведення регіональних протестних акцій та необхідності проведення Всеукраїнської галузевої протесаної акції в місті Києві;
- матеріали по прийнятим рішенням трудових колективів належним чином оформлені направити до ЦК Профспілки у термін до 14.06.2019 року для узагальнення та прийняття остаточних рішень Президією ЦК Профспілки щодо подальших дій.
- довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК Профспілки.

6. Дану постанову направити Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, народному депутату України Бондарю М.Л., Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців вугільної промисловості, Федерації профспілок України та Національній службі посередництва і примирення.

Також на засіданні Президії було прийнято рішення про сликання Пленуму Укрвуглепрофспілки в червні поточного року та розглянуто ряд питань, що стосуються організації діяльності Профспілки.

Скачать PDF



Скачать PDF