зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Серпня 2008
Спір вирішено - за давністю, а проблеми лишились

Регіональне відділення Національної служби посередництва і примирення (НСПП) повідомило про врегулювання колективного трудового спору між працівниками шахти «Ніканор-Нова» та генеральним директором державного підприємства “Луганськвугілля”, зареєстрований 3 квітня 2006 року №083-р. Але, за словами голови профкому шахти Леоніда Кожедуба, вимоги просто втратили свою актуальність, а нагальні проблеми, які зареєстровані у іншому колективному спорі ще на початку 2005 року, лишаються невирішеними.

У колективному трудовому спорі №083-р працівниками шахти «Ніканор-Нова» було висунуто 5 вимог стосовно підвищення заробітної плати згідно законодавству України та Галузевої угоди. Були вказані конкретні цифри, виходячи з мінімальної заробітної плати на той час – 350 грн.

В рамках вирішення даного спору, за координацією відділення НСПП в Луганській області, було проведено 4 засідання примирної комісії. У зв’язку з тим, що на цих засіданнях представники сторін не змогли прийняти погоджене рішення щодо врегулювання конфлікту, був утворений трудовий арбітраж.

З метою прийняття рішення по суті колективного трудового спору трудовий арбітраж провів три засідання. На останньому (4 серпня 2006 року) - трудові арбітри ухвалили рішення, яке носило рекомендаційний характер. І у травні 2007 року 4 вимоги були зняті, як такі, що виконані.

7 серпня 2008 року за координацією відділення НСПП було проведено третю узгоджувальну зустріч, де за підсумком аналізу стану виконання останньої вимоги, сторони прийняли рішення про повне виконання всіх вимог колективного трудового спору №083-р.

За словами голови профкому шахти «Ніканор-Нова» Леоніда Кожедуба, вимоги спору з 2006 року № 083-р просто застаріли і «відпали самі по собі». Але лишається невирішеним колективний трудовий спір від 11 лютого 2005 року №027-р, де шахтарі вимагають виконання законодавства України і Галузевої угоди. Справа у тому, що на підприємстві заробітна плата й надалі виплачується з порушенням законодавства і колективного договору, не виконується вимога забезпечення трудящих засобами індивідуального захисту, існують проблеми по забезпеченню працівників та пенсіонерів паливом на побутові потреби.