зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Вересня 2019
До дня дій за гідну працю
Постановою Президії ФПУ від 16 вересня 2019 року затверджено План заходів ФПУ до Всесвітнього дня дій за гідну працю - 7 жовтня та професійного свята - Дня профспілок України, встановлення якого ФПУ ініціює у першу неділю жовтня.

У постанові зокрема зазначено, що Всесвітній день дій за гідну працю встановлений у 2008 році за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок. Цими ж днями у низці європейських країн відзначають і День профспілок.

Міжнародна організація праці (МОП), яку засновано 100 років тому, визначає, що гідна праця включає в себе можливості для роботи, які забезпечують продуктивні і справедливі доходи, безпеку на робочому місці та соціальний захист сім'ї, найкращі перспективи для особистісного розвитку та соціальної інтеграції, свободи для людей, участь у прийнятті рішень, рівність можливостей і ставлення для всіх жінок і чоловіків.

На реалізацію цих можливостей у взаємодії зі своїми соціальними партнерами постійно працюють профспілки. Зокрема на це спрямована Програма Гідної праці МОП для України на період 2016-2019 років.

Враховуючи виклики сьогодення та завдання профспілок по захисту прав людей на гідну працю, Президія Федерації професійних спілок України постановила:

- визнати, що існуючий стан забезпечення гідної та безпечної праці в Україні потребує активізації дій профспілок усіх рівнів, спрямованих на реалізацію рішень виборних органів ФПУ;

- схвалити План заходів до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Дня профспілок України у 2019 році;

- доручити керівництву ФПУ звернутися до Прем'єр-міністра України та Президента України щодо встановлення професійного свята - Дня профспілок України;

- ініціювати спільне із Стороною роботодавців звернення до Прем'єр-міністра України щодо невідкладного формування складу Урядової сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради з пропозицією щодо її очолювання Прем’єр-міністром України або Першим віце-прем’єр-міністром України.

По матеріалам ФПУ.