зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Жовтня 2019
Якісні робочі місця, гідна заробітна плата і умови праці є правом кожної людини!
7 жовтня, у Всесвітній день дій за гідну працю, профспілки всієї Європи проводять акції на підтримку розвитку економіки. Якісні робочі місця, гідна заробітна плата і належні умови праці є правом кожного трудівника - вважають в профспілкових організаціях.

Напередодні цієї дати Федерацією профспілок України був організований і проведений круглий стіл на тему: «Гідні соціально-трудові стандарти – запорука злагоди в суспільстві», в якому брали участь представники Верховної Ради України, Міжнародної організації праці, центральних органів виконавчої влади, наукових та громадських організацій, а також членських організації ФПУ і зокрема Профспілки працівників вугільної промисловості України.

В рамках Всесвітнього дня за гідну працю та Дня профспілок України у місті Києві на майдані Незалежності відбулася інформаційна акція, а також в приміщенні Федерації профспілок України відбулася зустріч з Головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьяковою Г.М., народними депутатами України, представниками наукових і державних установ з обговорення питання сучасних аспектів реформування соціального та трудового законодавства, наявних тенденцій в світі та України.

Сьогодні в світі:
- 190 млн. осіб позбавлені роботи, з них 65 млн. – молодь;
- 2 млрд. людей заробляють на своє життя в неформальній економіці;
- 300 млн. людей живуть в умовах крайньої бідності;
- майже 3 млн. осіб щорічно гинуть внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань;
- третина працівників світу працює більше норми ( понад 48 годин на тиждень);
- темпи зростання заробітної плати знизилися з 2,4 до 1,8% у 2016-2017 роках;
- жінки отримують за свою працю на 20% менше, ніж чоловіки.

Світ рухається у напрямку, коли у 2016 році 1% найбагатших людей отримали 27% світового доходу, а найбіднішим 50% дісталося лише 12% доходу. І цей розрив продовжує зростати.
Чи є цей напрямок правильним? Безумовно – Ні!

На жаль, Україна не є виключенням. Тому для трудящих України Всесвітній день дій за гідну працю – це можливість поінформувати новообрану владу про те, що Уряд країни та соціальні партнери, визнавши цілі сталого розвитку для України та підписавши Програму Гідної праці України на період 2016-2019 років і Генеральну угоду на 2019-2021 роки, зазначили свою готовність докласти всіх зусиль для забезпечення гідної праці та достатнього рівня життя населення.

В цьому напрямку непочатий край роботи для нової влади. Зовсім неприпустимо, що законодавчо встановлений на цей час в України розмір прожиткового мінімуму більш як у 2 рази нижчий за його фактичний розмір, розрахований Мінсоцполітики. Не вирішено проблему необґрунтованої нерівності в оплаті праці керівників і працівників підприємств. Залишаються невиплаченими 2,7 млрд. грн. заборгованості із заробітної плати, в тому числі майже 700 млн.грн. шахтарям. Заборгованість підприємств і організацій України зі сплати єдиного соціального внеску перевищила 17 млрд. гривень.

Всупереч вимогам профспілок, в основу розрахунків соціально-економічних показників проекту Держбюджету на 2020 рік, Урядом вкотре закладено видимість зростання основних державних соціальних стандартів та гарантій, які не відповідають ані вимогам законодавства, ані положенням Генеральної угоди на 2019-2021 роки. Не враховані Урядом України і розроблені пропозиції Міненерго України за участі Укрвуглепрофспілки стосовно забезпечення необхідного обсягу фінансування вугільної галузі по відповідних напрямках. при таких низьких стандартах влада наголошує на необхідності здійснення реформування соціальної сфери та анонсує докорінні зміни трудового законодавства.

Постає необхідність в консолідації зусиль профспілок усіх рівнів у боротьбі за:
- формування оптимальної соціальної складової Державного бюджету України;
- захист трудових прав працівників у новій редакції Трудового кодексу;
- відновлення права працівників на страйк;
- належне забезпечення принципів гідної праці та впровадження в Україні європейських норм життя.

Кожен Українець має право на гідне життя!