зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Листопада 2019
ПРОФСПІЛКИ СПОВНЕНІ РІШУЧОСТІ ВІДСТОЮВАТИ ТРУДОВІ ПРАВА
Профспілковий проект Трудового Кодексу України має отримати широку суспільну підтримку та перетворись у «народний».

4 листопада ц.р. відбулося засідання Спільного представницького органу профспілок, в якому прийняв участь голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов . На даому засіданні члени СПО проаналізували хід виконання рішень попереднього зібрання від 23 жовтня. Це дії всеукраїнських профспілок та репрезентативних профспілкових об’єднань, спрямовані на підтримку в суспільстві та народними депутатами у Верховній Раді проекту народного Трудового кодексу України, підготовленого робочою групою з представників СПО об’єднань профспілок, проведені заходи організаційного характеру та ресурсного забезпечення, інформаційно-роз’яснювальної роботи в трудових колективах і ЗМІ.

Мова йшла про принципове відстоювання позиції профспілок щодо змін до законодавства про працю, а також «червоні лінії», які не можна дозволити опонентам від влади перетнути у новому ТК, аби не допустити звуження прав працівників.

Учасники висловили принциповість і рішучість щодо подальшого відстоювання проекту нової Трудової конституції в інтересах українського народу. Було запропоновано провести додаткові заходи для внесення схваленого СПО законопроекту суб’єктами законодавчої ініціативи для розгляду в парламенті, звернутися до Президента України, Прем’єр-міністра, народних депутатів, організувати інформаційно-роз’яснювальну роботу на місцях, залучити до цієї роботи профспілковий актив, регіональні та місцеві ЗМІ, звернутися за підтримкою до простих людей.

Виступаючи перед присутніми Голова СПО Григорій Осовий наголосив, що «… у нас має бути єдина лінія оборони і позицію профспілок щодо змін до трудового законодавства потрібно донести до усіх гілок влади».

Виступаючі на засіданні констатували, що загрози порушення трудових прав працівників та прав профспілок залишаються актуальними у зв’язку з відсутністю бажання влади налагодити конструктивний діалог з профспілками. Така ситуація потребує невідкладної консолідації зусиль всіх членів СПО об’єднань профспілок на боротьбу з так званою «лібералізацією» трудових відносин.

Члени СПО заявили про необхідність виступили широким фронтом проти намагань влади послабити захищеність працівників у таких галузях як освітня, охорони здоров’я, держслужба, АПК, вугільна тощо. З цією метою профспілки готові до проведення потужних акцій протесту, а також Маршу гідності «ЗА ТРУДОВІ ПРАВА».

На засіданні було рішуче засуджено законодавчі ініціативи, спрямовані на «одержавлення» Фонду соціального страхування України та фактичне відлучення профспілкової сторони і роботодавців від участі в його управлінні.

Члени СПО підтримали Звернення з цього приводу до застрахованих осіб Голови правління ФСС Володимира Саєнка. А також пропозиції щодо підготовки і внесення через суб’єктів законодавчої ініціативи до парламенту власного законопроекту, який би передбачав управління ФСС на двосторонній основі роботодавцями і профспілками.

По матеріалам ФПУ,