зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Жовтня 2020
Про ситуацію на збагачувальних фабриках.
У зв’язку з необхідністю вирішення проблем, пов’язаних з діяльністю збагачувальних фабрик та необхідностю термінового врегулювання взаємовідносин Держави та приватних власників збагачувальних фабрик голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов звернувся з листом до голови Державної служби України з питань праці Віталія Сажієнка .

В листі зазначається наступне.

З метою вжиття відповідних заходів та перевірки фактів грубих порушень в діяльності підприємств переробки вугілля, зокрема законодавства про працю, були напрацьовані відповідні пропозиції, які викладені у зверненні до Президента України В.Зеленського, а також були надані до Антикризового енергетичного штабу, який діє і наразі під головуванням Прем’єр - міністра України Д. Шмигаля.

Разом з тим, за інформацією територіальних організацій Профспілки та звернень від працівників збагачувальних фабрик ситуація до теперішнього часу не тільки не змінилася, а набрала ще більшого соціального загострення у зв’язку з незахищеністю працівників під час пандемії COVID-19.

Приватні власники зазначених суб’єктів господарювання абсолютно безвідповідально на протязі більше року продовжують навмисно ухилятися від виконання обов’язків роботодавця та страхувальника щодо забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі оплати праці та соціального захисту у разі простою, тимчасової непрацездатності, звільнення, зайнятості, пенсійного забезпечення тощо. При цьому порушуються не тільки законодавство про працю України, але і основоположні Конвенції МОП, які ратифіковані Україною, та Декларація МОП стосовно основних принципів та прав у світі праці 1998року.

Так, не зважаючи на те, що за результатами процедури публічних закупівель у січні 2019 року ДП «Селидіввугілля» були укладені договори на переробку рядового вугілля з ПрАТ «ЦЗФ«Україна» та ПрАТ «ЦЗФ«Росія»( у яких один власник), з початку липня 2019 року власник цих фабрик в порушення умов наявних договорів з державним вугледобувним підприємством припинив прийом вугілля на переробку, зупинивши виробничу діяльність на невизначений строк.

З того часу по теперішній час працівникам не проводиться виплата а ні заробітної плати, а ні інших законодавчо встановлених гарантій та компенсацій з оплати праці, припинена сплата внесків до фондів та бюджетів тощо. При цьому відповідно до чинного законодавства ніякі заходи щодо звільнення працівників з ініціативи роботодавця не приймаються в надії на звільнення працівників за власним бажанням, яким також не виплачується кошти при звільненні.

Більш того, трудовий колектив та представники профспілкових організацій фабрик до цього часу не можуть одержати від власника ніякої інформації щодо відновлення діяльності виробництва чи його припинення, а також індивідуальних відомостей щодо трудових відносин, обсягів заборгованості із заробітної плати тощо.

Вважаємо, що не вжиття на протязі більше року передбачених законодавством дій щодо припинення суб’єкта господарювання та зведення при цьому нанівець соціальний захист працівників, з якими продовжують діяти трудові відносини, власник навмисно створює умови для одержання неправомірної вигоди не тільки з оплати праці, а також за рахунок несплати внесків до державних фондів страхування та бюджетних фондів, порушуючи при цьому законодавство щодо державного страхування, податкове законодавство тощо. Відповідно до чинного законодавства навмисні дії є підвалиною для кримінальної відповідальності роботодавця чи власника, в тому числі на підставі матеріалів інспекційного відвідування, переданих у правоохоронні органи.

На підставі вищевикладеного голова Профспілки звернувся з проханням до керівника Державної служби України з питань праці особисто взяти на контроль здійснення інспекційного відвідування для виявлення порушення вимог законодавства про працю на приватних збагачувальних фабриках Донецькій області з метою їх усунення, а також притягнення до відповідальності осіб, винних в їх допущенні.

Також було висловлено прохання поінформувати Профспілку про результатах розгляду проблеми та вжиті заходи для подальшого інформування територіальних організацій та членів Профспілки, що звертаються за захистом порушених прав та гарантій.