зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Квітня 2021
Реформування енергетичного сектору України.

1 квітня за сприяння представництва Глобального союзу IndustriALL відбулася онлайн-нарада представників Міжнародної енергетичної організації ОЕСР з всеукраїнськими профспілками енергетичного сектору.

Метою зустрічі стала необхідність виявлення профспілкової позиції щодо реформування енергетичного сектору України і , зокрема – вугільної галузі та відношення профспілок до здійснення Урядом України заходів у цьому напрямку.
Слід зазначити, що штаб-квартира ОЕСР( яка розташована в м. Парижі) активно контактує і співпрацює у урядовими структурами та бізнес-колами України з питань реформування енергетичного сектору і має відповідне бачення вирішення даної проблеми.

Профспілку працівників вугільної промисловості України на даній онлайн зустрічі представляли працівника апарату ЦК Профспілки Олексій Павлюк, Юрій Білуха, Олена Бондаренко.

В ході обговорення представники Профспілки оприлюднили позицію ППВПУ, визначену у документах ЦК Профспілки ( листи, звернення, тощо).

Зокрема, було наголошено на те, що сприймаючи взагалі необхідність проведення реформування та реструктуризації вугільної галузі України, Профспілкою виставлено ряд вимог,які мають бути обов’язковою передумовою здійснення відповідних реформаторських дій, що передбачаються розробленими Міністерством енергетики України проектом Концепції реформування вугільної галузі, а саме:
- першочергово забезпечити сталу виплату заробітної плати працівникам вугільної галузі та погасити наявні борги;
- сформувати механізм гарантованого збуту вугілля на теплові
- електростанції України, у тому числі підприємствам, які не увійдуть до складу ПАТ «Центренерго»;

Внести зміни до законодавства України:
- в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості державних підприємств до бюджету, соціальних фондів, Пенсійного фонду та спожиту електроенергію;
- стосовно перенесення граничного терміну сплати єдиного соціального внеску на останній робочий день місяця, що настає за базовим звітним періодом так як розрахунки за відвантажену готову товарну вугільну продукцію, а також фінансування на часткове покриття витрат із собівартості здійснюється після 28 числа;
- щодо поновлення раніше існуючих пільг і преференцій працівникам галузі (пільговий стаж за списками № 1 та № 2 та інше).

Забезпечити комплекс соціально-економічних прав та гарантій працівників відповідно до чинного законодавства та Галузевої угоди, в першу чергу надання робочих місць у вугільних регіонах, що підлягають до трансформації.

Передбачити Державним бюджетом України кошти щодо фінансування програми «Реструктуризація вугільної галузі», зокрема:

- на заходи з технічного переоснащення та модернізації вугледобувних підприємств;
- на заробітну плату (часткове покриття витрат із собівартості вугільної продукції).

Включення до бюджету відповідної програми на Охорону праці.
Передачу державних вугледобувних підприємств до складу акціонерного товариства здійснювати цілісним майновим комплексом.

Враховуючи, ігнорування Урядом профспілкових пропозицій, Профспілка та СПО об'єднання профспілок не підтримали проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реформування вугільної галузі та затвердження плану заходів х її реалізації».

На даний час Концепція та План заходів з її реалізації відкликаний Міненерго на чергове доопрацювання.

Профспілка і в подальшому буде наполягати на широкому обговоренню чергового проекту Концепції в трудових колективах та шахтарських регіонах.

На завершення висловлено сподівання, що дана позиція Профспілки працівників вугільної промисловості України знайде підтримку і Міжнародних організацій.