зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Квітня 2021
Профспілкова позиція щодо законопроекту про оптимізацію діяльності Фонду соціального страхування України
13 квітня ц.р. відбулась нарада за участі Голови ФПУ Осового Г.В., голови Комісії Ради ФПУ з питань соціального захисту членів профспілок і соціального страхування Шевченка П.В., членів правління фондів соціального страхування України від сторони застрахованих осіб представників профспілок-членів СПО об’єднань профспілок та ін.

Метою зібрання було напрацювання узгодженної позиції профспілкової сторони щодо розробленого Мінсоцполітики законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

Цим документом пропонується багато вкрай негативних змін:
- значне звуження соціального захисту застрахованих осіб за рахунок коштів соціального страхування;
- перекладання фінансових зобов’язань державного соціального страхування на роботодавців та застрахованих осіб;
- звуження повноважень правління Фонду соцстрах, одержавлення Фонду шляхом зміни його юридичного статусу і розпорядження його майном тощо.

Учасники наради зазначили, що неможна дозволити державі перекласти свої зобов’язання по соціальному страхуванню на інших партнерів, при цьому перебираючи управлінські та розпорядчі функції від тристороннього органу управління Фондом одноособово на себе.

На думку присутніх на нараді, нмагання державної сторони вирішувати фінансові проблеми Фонду під час пандемії за рахунок інтересів застрахованих осіб – є безвідповідальним і антисоціальним кроком.

Як поінформувало Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ, за результатами обговорення буде підготовлено та направлено лист від СПО об’єднань профспілок до розробника законопроекту – Міністерства соціальної політики України. Крім того, позиція профспілок буде представлена на консультаціях сторін соціального діалогу з обговорення законопроекту у Мінсоцполітики 15 квітня 2021 року.

По матеріалах ФПУ.