зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Серпня 2008
За прошедшие четыре месяца после встречи Премьер-министра Украины с профсоюзами топливно-энергетического комплекса (18 апреля 2008 года) из 24 пунктов поручений Ю. Тимошенко выполнено только два

Представители профсоюзов (от Профсоюза работников угольной промышленности Украины в совещании участвовал специалист по экономическим вопросам В.В. Мотовилин) отметили, что также не выполнено поручение Премьер-министра от 9 июля 2008 года №29522/8/1-08 о проведении отдельных консультационных встреч Кабмина с представителями каждого отраслевого Профсоюза топливно-энергетического комплекса Украины.

Два выполненных пункта (п.6 и п.7), по странному стечению обстоятельств, были предложены в Протокол поручений Премьер-министра именно командой главы правительства. Они касались финансовых проверок работы соответствующих ведомств.

А пункты, предложенные Профсоюзом работников угольной промышленности Украины, действительно важные для разрешения многих проблем трудящихся отрасли, так и остались только на бумаге. Выполнять их никто не торопится.

Вот некоторые из них (языком оригинала):

п.2 - Мінфіну за поданням Мінвуглепрому вирішити питання щодо перенесення з III—IV кварталів на II квартал здійснення видатків з розвитку вугільної промисловості та опрацювати пропозиції щодо збільшення обсягів бюджетного фінансування галузі у 2008 році. Про результати доповісти на наступному засіданні Кабінету міністрів.

п.3 - Першому віце-прем'єр-міністрові України Турчинову О.В., керівникові групи радників прем'єр-міністра України Гайдуку В.А. разом з представниками Держгірпромнагляду, Мінвуглепрому, Мінпраці та за участю галузевих профспілок провести нараду з питань здійснення на належному рівні державного нагляду за дотриманням законодавства з промислової безпеки та охорони праці на вугледобувних і шахтобудівних підприємствах та підвищення ролі профспілок у даній сфері.

п.4. абз. 4 - Мінвуглепрому, Фонду державного майна разом з іншими органами виконавчої влади та за участю галузевих профспілок:

- підготувати та подати у двотижневий строк проект урядового рішення щодо приватизації об'єктів буро-вугільного комплексу м. Олександрії Кіровоградської області з урахуванням питання соціального захисту працівників підприємств.

п.5 - Мінфіну, Мінпраці, Мінвуглепрому опрацювати пропозиції про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України” щодо збільшення з 3,1 до 5,9 тонни норми безоплатного забезпечення побутовим вугіллям осіб, які мають таке право згідно із статтею 48 Гірничого закону України.

п.10 - Керівникові групи радників прем'єр-міністра України Гайдуку В.А. разом з представниками Мінвуглепрому, Мінпаливенерго, Мінфіну, ДПА та за участю галузевих профспілок розглянути питання щодо оподаткування операцій з погашення вугледобувними підприємствами боргів за спожиту ними електроенергію, які здійснюються за рахунок бюджетних коштів.

п.11 - Мінвуглепрому за участю галузевих профспілок підготувати та подати Кабінетові міністрів перелік проблемних питань, які потребують розгляду у поточному році на засіданнях Координаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості, орієнтовний план проведення таких засідань та матеріали для проведення засідання ради у травні 2008 року.

п.28 - Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки та Мін'юсту розглянути питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, які припинили господарську діяльність, та подати Кабінетові міністрів пропозиції щодо шляхів розв'язання проблеми.

Кому выгодно, и почему так легко сходит с рук главам министерств и ведомств игнорирование поручений Премьер-министра Украины, остается загадкой.

Одно известно точно - Ю. Тимошенко взяла на себя обязательства перед шахтерами возобновить работу Координационного совета по урегулированию кризисных ситуаций в угольной промышленности и возглавить его. Однако заседание Совета до сих пор не проведено. Возможно, это и есть ответ. Одно дело выдвигать красивые лозунги, другое - приступать к их выполнению.