зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Січня 2024
Нарада щодо погашення заборгованості по ЄСВ
18 січня за ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України, СПО об’єднань профспілок за участі першого заступника голови СПО Олександра Шубіна провело нараду з обговорення проблеми зі сплати єдиного соціального внеску на державних вугледобувних підприємствах та винайдення шляхів її вирішення.

В нараді прийняли участь заступник Міністра енергетики України Хейло Олександр Валерійович, заступник Міністра соціальної політики Марчак Дарія Миколаївна, заступник Міністра фінансів України Єрмоличев Роман Володимирович і представники зазначених міністерств, у тому числі Державного центру зайнятості та голови профспілкових організацій, члени постійних комісій Профспілки, народні депутати України Михайло Бондар і Михайло Волинець.


На початку засідання голова Профспілки Андрій Зимін висловив подяку керівництву СПО та всім представникам відповідних міністерств за участь у нараді.

Головуючий на засіданні профспілковий лідер у своєму вступному слові окреслив проблематику порушеного питання. Зокрема, він зазначив наступне.

Ситуація щодо заборгованості із сплати єдиного соціального внеску непроста, борги існують з 2011 року. За інформацією територіальних та первинних організацій Укрвуглепрофспілки станом на 30.09.2023 року заборгованість складає біля 1,5 млрд. грн., в тому числі сума штрафних санкцій понад 1,2 млрд. гривень.
Заборгованості зі сплати поточного єдиного соціального внеску підприємства фактично не мали, але у зв'язку із введенням в дію Закону України «Про єдиний соціальний внесок» від 08.07.2010 р.№ 2464 – VI, підприємства повинні були сплачувати єдиний внесок до 20 числа місяця, наступного за звітним. Цим же Законом Пенсійному Фонду України було надано право за рахунок страхових внесків погашати суми недоїмки, пені та штрафних санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення.

Ситуацію на державних вугледобувних підприємствах зі сплатою ЄСВ озвучили голови територіальних і первинних організацій Профспілки.



Після виступу профспілкових лідер до дискусії підключилися представники зацікавлених Міністерств.

Так, заступник Міністра енергетики Олександр Хейло у своєму виступі наголосив на тому, що Міністерство напрацювало відповідний законопроект, який підтримується Мінсоцполітики, Мінцифри, але не підтримується Мінфіном та Мінекономіки.

Запрошені до участі у нараді заступник Міністра соціальної політики України Дар'я Марчак, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев висловили позицію очолюваних ними відомств щодо напрямів вирішення питання погашення заборгованості із сплати єдиного соціального внеску.

Учасники наради дійшли спільної згоди щодо необхідності системного вирішення винесеного на обговорення питання.

За результатами даної наради було запропоновано створити робочу групу під головуванням Міненерго із залученням всіх зацікавлених Міністерств, а також профспілкової сторони для напрацювання узгодженої позиції щодо запропонованого законопроекту по списанню боргів по ЄСВ для вугледобувних підприємств.

Перший заступник голови СПО Олександр Шубін на завершення даної наради зазначив, що ФПУ і СПО об'єднань профспілок буде і надалі надавати відповідну допомогу і консультації Профспілці працівників вугільної промисловості України по захисту прав і соціальних гарантій спілчан.