зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Жовтня 2008
Профсоюзы выступают против принятия Верховной Радой Украины Трудового кодекса в предложенном ко второму чтению варианте

Рабочая группа по подготовке проекта Трудового кодекса Украины ко второму чтению, созданная комитетом Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда, практически закончила работу.

Однако самые важные и существенно ощутимые для трудящихся изменения и дополнения, направленные на сохранение защитной роли профсоюзов в формировании трудовых отношений на рынке труда и упреждение социальных конфликтов, предлагаемые в проект профсоюзными организациями всех уровней, рабочей группой ВР не поддержаны.

Полномочия профсоюзов значительно сужены - они не смогут защищать своих членов профсоюза от произвола и правового нигилизма работодателей, в том числе при увольнении работников по инициативе администрации. Так, согласие профсоюза на такое увольнение в новом Трудовом кодексе не предусмотрено. Также как не предусмотрена и ответственность работодателя за нарушение норм трудового законодательства, коллективных договоров и соглашений, которыми устанавливается договорное регулирование трудовых отношений; и ряд других позиций, связанных с деятельностью профсоюзов.

В связи с этим профсоюзная сторона Национального трёхстороннего социально-экономического совета при Президенте Украины, созданного в 2005 году Указом Президента с целью улучшения социального диалога профсоюзов с работодателями и упреждения социальных конфликтов в стране, приняла Обращение к членам комитета Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда, в котором однозначно выразила позицию профсоюзных организаций всех уровней о невозможности принятия Трудового кодекса в предложенном для второго чтения варианте, так как он не обеспечивает осуществление гарантированных Конституцией Украины трудовых прав работников и профсоюзов.

ЗВЕРНЕННЯ
до членів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці

29 вересня 2008 року профспілковою стороною Національної тристоронньої соціально-економічної ради розглянуто проект Трудового кодексу України (реєстр. №1108), підготовлений для розгляду у другому читанні на засіданні Комітету.

Привертаємо увагу членів Комітету до того, що проект Трудового кодексу України було підтримано профспілками для прийняття його у першому читанні за умови врахування принципових пропозицій, які стосуються насамперед збереження змісту і обсягу існуючих прав працівників, а також збереження за профспілками правозахисної функції (лист НТСЕР від 26.03.2008 № 48/05).

Профспілкова сторона НТСЕР вдячна народним депутатам України – членам Комітету за підтримку більшості профспілкових пропозицій, які спрямовано на вдосконалення норм трудового законодавства та захист трудових прав працівників.

Але на жаль, не всі суттєві пропозиції профспілок підтримано. У законопроекті залишаються норми, які звужують зміст і обсяг існуючих прав працівників та профспілок чи не забезпечують їх реалізацію.

Профспілкова сторона наполягає на врахуванні пропозицій щодо:

  • укладення трудового договору в письмовій формі (стаття 41 проекту);
  • виключення з проекту глави ІІІ Книги четвертої (статті 299-306) «Особливості регулювання трудових відносин за участю юридичної особи –суб’єкта малого підприємництва, фізичної особи-підприємця»;
  • включення до проекту статті 109-1, якою передбачено збереження за виборним профспілковим органом права вимагати звільнення керівника, який порушує трудове законодавство, ухиляється від укладення колективного договору або не виконує зобов’язання за ним;
  • збереження існуючого порядку погодження звільнення працівника за ініціативою роботодавця з виборним органом первинної профспілкової організації (статті 121-122);
  • виключення з проекту норми, яка передбачає схвалення Верховною Радою України Генеральної угоди (стаття 352);
  • встановлення відповідальності роботодавця за порушення ним норм трудового законодавства, колективних договорів і угод, що регулюють трудові відносини (стаття 417).

Беручи до уваги численні пропозиції профспілкових організацій усіх рівнів стосовно необхідності доповнення проект Трудового кодексу України нормами щодо забезпечення гарантій діяльності профспілок, пропонуємо доповнити Книгу шосту новою главою «Гарантії діяльності професійних спілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників».

Без врахування зазначених пропозицій профспілкова сторона Національної тристоронньої соціально-економічної ради вважає за неможливе прийняття Трудового кодексу України, як такого, що не в повній мірі забезпечує здійснення гарантованих Конституцією України трудових прав працівників та профспілок.