зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Жовтня 2008
Проминвестбанк в должниках перед шахтерами

Как сообщает сайт Openbiz, пресс-секретарь Министерства угольной промышленности Украины Александр Горобец заявил, что задержки с выплатой заработной платы трудящимся отрасли связаны исключительно с разразившимся скандалом вокруг «Проминвестбанка». «Причина невыплаты – одна-единственная: это проблемная ситуация с «Проминвестбанком», в котором предприятия Минуглепрома открыли счета на заработную плату. А что происходит с этим банком, вы, наверное, знаете»? – добавил А. Горобец.

Напомним, что в сентябре «Проминвестбанк» (ПИБ) заявил о рейдерской атаке на свое учреждение. В результате возникшей паники вкладчики банка стали массово изымать средства. Национальный банк Украины (НБУ) принял решение о поддержке ПИБ, и в конце сентября банку была открыта годовая кредитная линия в размере 5 млрд. грн, а уже 7 октября НБУ ввел временную администрацию в «Проминвестбанке» и установил полугодовой мораторий на снятие депозитных вкладов, размещенных в ПИБ. Некоторые финансовые аналитики утверждали, что «Проминвестбанк» будет национализирован, однако совет СНБО отказался от такого шага. Сейчас Нацбанк ведет поиск для ПИБ инвестора, готового взять на себя долговые обязательства.

Кризисная ситуация с одним из крупнейших банков страны, в котором открыты счета большинства угольных предприятий Украины, больно ударила по трудящимся отрасли. Не выплачивается заработная плата, заблокированы поставки материалов и оборудования, необходимых для поддержания производства, не выполняются договорные обязательства перед поставщиками, которые тянут за собой огромные суммы штрафов и пени за несвоевременность расчетов и т.д.

Чтобы защитить интересы трудящихся и средства предприятий отрасли председатель Профсоюза работников угольной промышленности Украины, народный депутат Виктор Турманов направил председателю Национального банка Владимиру Стельмаху депутатский запрос, в котором просит личного вмешательства главы Нацбанка в создавшуюся ситуацию и принятия НБУ срочных мер по приведению в порядок правил проведения банковских операций в «Проминвестбанке» и всех его отделениях.

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

Україна, 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

№ 78/ВР-п
Голові Національного банку України
Стельмаху В.С.

Шановний Володимире Семеновичу!

Останнім часом до мене надходять багаточисельні звернення від трудових колективів та профспілкових органів підприємств стосовно того, що Промінвестбанком та його регіональними відділеннями призупинені виконання майнових зобов’язань перед підприємствами та громадянами, поточні та персональні рахунки яких відкриті у зазначеному банку.

При цьому підприємства вугільної промисловості знаходяться у надзвичайно складному стані навіть при умовах, коли кошти на поточних рахунках є в достатньому обсязі: не виплачується заробітна плата працівникам, заблоковані поставки матеріалів та обладнання, необхідних для підтримання виробництва у належному стані, не виконуються договірні зобов’язання перед постачальниками, що тягне за собою суми штрафів та пені за несвоєчасність розрахунків.

Більш того, у відділеннях банку без зауважень приймаються розрахункові документи, але кошти на рахунки одержувачів платежів не надходять, що вносить необґрунтовані суперечності з клієнтами банку, юридичними особами і громадянами. Банкомати, де люди одержували заробітну плату у всіх регіонах України у більшості випадків не працюють, а якщо і працюють, то не виконують операції щодо належних виплат, що призвело до соціальної напруги у трудових колективах та цілих регіонах.

Затримка виплати заробітної плати працівникам та зростаючі штрафні санкції по підприємствах, які не виконують договірні зобов’язання по розрахунках, виникають не з вини самих підприємств. Це може призвести до пред’явлення вимог відшкодування таких невиробничих витрат за рахунок Промінвестбанку. Крім того, невиплата заробітної плати працівникам підприємств є грубим порушенням законодавства про працю та тягне за собою не тільки виплату належної компенсації за затримку, але й відповідальність з боку винних осіб. Наприклад, ситуація з отриманням коштів вугільних підприємств Волинської області, а саме:

Відокремлені підрозділи ДП “Волиньвугілля”: шахти № 1, № 5 та № 9 “Нововолиньська”, шахта “Бужанська”, 3 жовтня 2008 року перерахували кошти у загальній сумі 1 млн. 377 тис. грн. на виплату заробітної плати шахтарям за серпень з рахунків ЗАТ “Промінвестбанк” м. Нововолинська на відповідні рахунки ВАТ “Ощадбанк” та КБ “Промінвестбанк”.

Станом на 08.10.2008 р. вказані кошти цими банками - не отримані. Така ситуація з грошовими розрахунками, пов’язаними з відділеннями ЗАТ «Промінвестбанк» склалася на лише у вказаному регіоні, а й і в інших регіонах України (Луганська, Донецька області). Це може призвести до акцій протесту шахтарів.

На підставі викладеного прошу Вас, шановний Володимире Семеновичу, особистого втручання у вирішення порушеної проблеми та прийняття дієвих термінових заходів щодо впорядкування правил проведення банківських операцій у Промінвестбанку та всіх його відділеннях з метою захисту коштів підприємств та громадян України.

Про прийняте рішення прошу поінформувати мене.

Народний депутат України,
Голова Профспілки працівників
вугільної промисловості України
В. Турманов

Справка. Украинский акционерный коммерческий промышленно-инвестиционный банк («Проминвестбанк Украины», ПИБ) создан 26 августа 1992 года. Преемник украинского филиала советского «Промстройбанка». Создатель, глава правления и основной акционер «Проминвестбанка» - Владимир Матвиенко.

Банк имеет 26 региональных управлений, 262 филиала, более 1000 представительств. На банковском рынке Украины ПИБ занимает 6-е место по размеру активов. По состоянию на 30 сентября 2008 года, активы ПИБ составляли 27,6 млрд. грн., собственный капитал - 3,7 млрд. грн., обязательства перед кредиторами - 23,9 млрд. грн., чистая прибыль - 510,3 млн. грн. (8,4% прибыли, полученной за девять месяцев 2008 года всей банковской системой страны).