зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Листопада 2017
Відбулася Президія Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки
В кінці жовтня відбулося засідання Президії Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки. На засідання були запрошені керівники ДП «Торецьквугілля», а саме директор із соціальних питань Володимир Герт та технічний директор Микола Ківа.

Голова Торецького теркому Василь Щербань у своєму виступі надав інформацію щодо виплати заробітної плати працівникам ДП «Торецьквугілля», а також зосередив увагу на солідарних діях Укрвуглепрофспілки. Він зазначив, що позитивним фактом є наявність в активах ДП «Торецьквугілля» 50 млн. грн. за реалізацію відвантаженої вугільної продукції, але ці кошти не надійшли на рахунок держпідприємства, що призвело до затримки виплати заробітної плати за вересень працівникам непромислової групи.

Спільними зусиллями адміністрації ДП і Профспілки в рамках переговорів, зустрічей, надісланих звернень, телеграм і листів, нам вдалося отримати 7 млн. грн. від реалізації вугільної продукції. Ці кошти були спрямовані на виплату зарплати працівникам непромислової групи, придбання канату для шахти «Північна» та інші технологічні потреби. Голова теркому наголосив, що держпідприємство має додатково отримати грошові кошті з держбюджету, які будуть направлені в першу чергу на виплату заробітної плати гірникам за жовтень і частково за листопад поточного року.

На засіданні обговорювалися дії та ставлення ЦК Профспілки і особисто Голови Профспілки Віктора Турманова стосовно створення Національної вугільної компанії. Укрвуглепрофспілка наполягає на невідкладному проведенні зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом з метою конкретно обговорити нагальні питання фінансування програми реструктуризації, списання боргів та визначення показників Держбюджету на 2018 р., тощо.

Президія Торецької територіальної організації прийняла рішення підтримати постанову Президії Федерації профспілок України від 5 жовтня 2017 року П-10-3 «Про солідарний спротив профспілок наступу на права людини праці в умовах реформ», в частині участі 14 листопада поточного року у Всеукраїнській акції протесту у м. Києві.

Також на засіданні виступив з доповіддю технічний інспектор Торецького теркому Віктор Челюбєєв, який зупинився на питаннях готовності підприємств ДП «Торецьквугілля» та шахти Святої Матрони Московської до зимового періоду. Було відзначено, що незважаючи на складнощі з фінансовим забезпеченням, за малим виключенням, - 16 пунктів заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду були виконані. З цього приводу, технічний директор ДП «Торецьвугілля» Микола Ківа наголосив, що проведення значної роботи по підготовці зокрема сприяв той факт, що ще у 2012 році були виконані основні ремонти теплоподаваючих вузлів і механізмів. Проте, Віктор Челюбєєв підкреслив, що підготовка роботи шахти Святої Матрони Московської в зимовий період, а саме ремонт шиферної покрівля виконаний на 50%, не працює сушильне відділення в пральні, не здійснюються роботи з підготовки котельної та інше. Все це викликає занепокоєність Профспілки, оскільки умови праці і права гірників порушуються.

Стосовно забезпечення побутовим було відзначено, що всі вуглеотримувачі ДП «Торецьквугілля» отримали безоплатне побутове паливо в обсязі 13,6 тис. тонн. Проте, на шахті Святої Матрони Московської з 705 вуглеотримувачів одержали вугілля лише 493 особи, або 70%. Слід зазначити, що в порушення Галузевої угоди, вуглеотримувачі забезпечуються побутовим паливом один раз на рік з розрахунку 2950 тонн, при встановленій нормі 5900 тонн.

На Президії були підведені підсумки літнього оздоровлення. Директор із соціальних питаннях ДП «Торецьквугілля» Володимир Герт відзначив наявні недоліки в проведенні літнього оздоровлення, в тому числі з підготовки до сезону відпочинку та проведення літнього дозвілля дітей і дорослих ОК «Шахтар». У постанові було рекомендовано керівникам оздоровчого комплексу підготувати його до консервації на осінньо-зимовий період 2017-2018 р., провести інвентаризацію всього майна, скласти відповідні акти і комплексні заходи щодо підготовки оздоровчого комплексу «Шахтар» до початку літнього оздоровлення в 2018 році.

За матеріалами Торецької територіальної
організації Укрвуглепрофспілки