зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Жовтня 2018
Конференція трудового колективу Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки
11 жовтня поточного року в м. Торецьку відбулася Конференція трудового колективу Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки. На конференції було розглянуто питання « Про критичну ситуацію на шахтах ДП «Торецьквугілля» у зв'язку з відсутністю грошових коштів». Необхідних для виробничої діяльності та виплати заробітної плати». В даній конференції взяв участь заступник голови Профспілки Валерій Мамченко.

З інформацією «Про критичну ситуацію на шахтах ДП «Торецьквугілля» у зв'язку з відсутністю грошових коштів» виступили голова Торецької територіальної організації Щербань В. П. та генеральний директор ДП ««Торецьквугілля» Юхименко В. А. В своїх виступах вони зазначили, що ситуація на відокремлених підрозділах залишається напруженою, ДП «Торецьквугілля» продовжує працювати в умовах гострого дефіциту коштів, необхідних на оплату за лісоматеріали, вибухові речовини, металокріплення, шахтний транспорт, залізничні вагони, електропостачання шахті малих підприємств та багато іншого, необхідного для забезпечення видобутку вугілля.

Станом на 11 жовтня п. р. заборгованість ДП « Держвуглепостач» за відвантажену вугільну продукцію перед ДП « Торецьквугілля» становить 80 млн. грн., на складах знаходиться 48 тис. тонн рядового вугілля. Також на конференції було зазначено , що всі звернення від трудових колективів в усі вищі організації, проведені зустрічі з Міністром Насаликом І. С.( 09.08.2018 та 12. 09. 2018 рр.) позитивних результатів не принесли.

Враховуючи заслухану інформацію, Конференція Торецької територіальної організації прийняла рішення :

1. Інформацію голови терорганізаціі Щербаня В.П. і генерального директора Юхименко В.А. взяти до відома.

2. Керівництву ДП «Торецьквугілля» продовжити проведення претензійно-позовної роботи до ДП «Держвуглепостач» міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо повернення грошових коштів за реалізовану вугільну продукцію.

3. Відповідно до Постанови КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» № 708 від 05.09.2018р. направити повторно листа міністру енергетики та вугільної промисловості Насалику І.С. і голові Укрвуглепрофспілки Турманову В.І. про вирішення питання підвищення тарифних ставок і посадових окладів працівникам ДП «Торецьквугілля» на 25% від їх розміру.

4. Клопотати перед Укрвуглепрофспілкою про організацію невідкладної зустрічі під головуванням прем'єр-міністра Гройсмана В.Б. за участю голів обласних державних адміністрацій вугільних регіонів, господарських керівників вугільних підприємств і голів терорганізацій Укрвуглепрофспілки з метою визначення шляхів подолання нагальних виробничих і соціально - економічних проблем вугільної галузі.

5. Підтримати постанову президії ЦК ППВПУ від 26.09.2018р. про визнання незадовільною роботу міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. по формуванню і реалізації ефективної державної політики у вугільній промисловості та про звернення до Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням направити до Верховної Ради України подання про звільнення міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. з займаної посади.

6. Апарату теркому профспілки, головам ППО шахт Центральна і Торецька продовжити підготовку до проведення 16-18 жовтня 2018 р. акції протесту в Києві біля стін будівель міністерства енергетики та вугільної промисловості та департаменту вугільної промисловості в кількості 20 чоловік.

7. Направити звернення учасників Конференції трудового колективу ДП «Торецьквугілля» і Торецької територіальної організації ППВПУ до керівництва Укрвуглепрофспілки, територіальним профспілковим організаціям.

8. У зв'язку з набранням чинності з 12.12.2018р. Закону України «Про ринок електричної енергії» звернутися до міністерства енергетики та вугільної промисловості вирішити питання віднесення вугільних підприємств до категорії «вразливі споживачі» та закріпити їх за постачальником " останньої надії.»

9. Керівникам відокремлених підрозділів ДП «Торецьквугілля» заборонити відправляти працівників у відпустки без збереження заробітної плати через відсутність фронту робіт, постачання матеріальними ресурсами. Оплату за вимушені простої, що виникли не з вини працівника проводити в розмірі не менше тарифної ставки, окладу (посадового окладу) відповідно до колективного договору.

В обговоренні нагальних проблем взяли активну участь заступник голови Профспілки Валерій Мамченко, начальник ділянки №42 шахти «Центральна» Олег Черниш, директор шахти « Торецька» Іван Рідченко, голова профкому шахти « Северна» Віталій Воробйов,які в своїх виступах наголошували на необхідністі виходити на акції протесту з вимогами терміново приймати міри по збереженню вугільної промисловості.

Виступаючи на даній Конференції заступник голови Профспілки Валерій Мамченко наголосив, що необхідно змусити владу виділяти кошти на розвиток об'єднання для подальшої збалансованої роботи підприємства, що не тільки сприятиме створенню нових робочих місць, а й збереже місто Торецьк вцілому. Також необхідно підвищувати заробітну плату , бо йде втрата кадрів робітничих професій.

На Конференції було прийнято ряд вимог, зокрема:

1. Погасити заборгованість за реалізовану продукцію до 1 січня 2019 року.

2. Реалізацію товарної продукції відвантажувати при 100% передплаті за рядове вугілля у відповідності до Наказу № 378 пункт 10 Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. У разі відсутності договорів на реалізацію вугільної продукції через « Держвуглепостач», дозволити реалізовувати вугільну продукцію по прямим договорам , по ціні не нижчій, встановленій прейскурантом « Держвуглепостач».

3. Підняти ціну на рядове вугілля марки « Ж» до 2000 грн.

4. Переглянути тарифи на електроенергію для шахт крутого падіння ДП «Торецьквугілля» до 1 грн. 05 коп.

5. Підняти тарифні ставки і оклади на 25% у відповідності з Постановою КМУ № 780 від 05. 09. 2018 року для підприємств, що знаходяться на лінії зіткнення.

Учасники Конференції прийняли Звернення до керівництва Укрвуглепрофспілки, територіальним профспілковим організаціям.

У зверненні зазначається наступне.

В умовах фінансово-економічної кризи в Україні чинна влада перекладає результати своєї неефективної економічної політики на плечі трудящих. Постійно зізнаючись у любові до шахтарів, обіцяючи їм європейську зарплату, безпечні умови праці і пріоритетність розвитку, Уряд на ділі продовжує політику знищення вугільної промисловості.

Всі наші попередження, офіційні звернення до Президента, Верховної Ради, Прем'єр-міністра по формуванню бюджету галузі на 2018 рік були проігноровані. Укрвуглепрофспілка аргументувала кожну цифру, а що отримали в відповідь? Повне нерозуміння позиції Профспілки у вирішенні проблем галузі.

Така ж ситуация складається и в цьому році. Проект Державного бюджета України на 2019 рік не включає в собі позиції, які вимагає Укрвуглепрофспілка на держпідтримку вугільних підприємств на собівартість готової товарної вугільної продукції, на капітальне будівництво та технічне переоснащення, на охорону праці.

В разі прийняття такого бюджету на 2019 рік багато підприємств галузі припинять своє існування, десятки тисяч шахтарів залишаться без роботи і будуть приречені зі своїми сім'ями на жебрацьке існування.

Замість розвитку вітчизняної вуглевидобутку Уряд закуповує вугілля за кордоном, підтримуючи економіку і збереження робочих місць інших країн.

Політика Уряду в сфері системи ціноутворення призвела до того, що на тлі надмірного зростання тарифів на залізничні перевезення, електроенергію, метал і все спожите вугільними підприємствами для їх життєдіяльності, ціна за реалізовне вугілля залишається низькою, що цілеспрямовано робить економіку шахт вічно збитковою і в боргах перед фіскальними службами держави та банками.

Заборгованість ДП "Держвуглепостач" за відвантажену шахтами вугільну продукцію на сьогодні складає майже 80 млн.грн., але грошові кошти на часткову оплату спожитої електроенергії, придбання основних матеріалів для виробничого процесу і ремонту основного ГШО до нас не надходять. Практика використання коштів ДП "Торецьквугілля" на виплату заробітної плати іншим вуглевидобувним підприємствам триває і цього року. Слова міністра "хто працює, той отримує гроші" на прикладі нашого підприємства доки не підкріплені реальними діями. Заробленими нашими гірниками грошима розпорядитися ми не можемо.

Працівникам виплачується «гола» зарплата. По обов'язковим нарахуванням і платежам у місцеві бюджети, пенсійний та інші фонди вже заборгували понад 120 млн. грн. Що далі? Попереду немає ніякої перспективи. Борги висять, на них нараховуються пені, штрафи, і галузь вже не зможе видертися з цієї ситуації, яка тільки набирає обертів. Основна проблема тут у тому, що наші шахтарі, всі працівники вугільної промисловості не зможуть вчасно вийти на пенсію, тому що підприємства не внесли за них відрахування з їх зарплат. З цієї ж причини сьогодні допомога за лікарняними листками нараховується не з середнього заробітку працівника, а з мінімальної заробітної плати, також відмовляють у призначенні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Обіцянка Міністра про підвищення середньої зарплати шахтарів до 20 тис.грн. залишилися тільки яскравим гаслом, оскільки середня зарплата складає 11 тис.грн. і значно відстає від рівня оплати праці у багатьох сферах життєдіяльності, що явно суперечить положенням про престижність шахтарської праці.

Ми впевнені, що таким чином Міністр хоче зняти з себе відповідальність за стан справ у вугільній галузі і уникнути від відповідальності за невиконання своїх обіцянок.

Тому ми - учасники Конференції трудового колективу
ДП « Торецьквугілля» і Торецької територіальної організації ППВПУ звертаємося до керівництва Укрвуглепрофспілки, до Вас, шановні працівники вугільної галузі із закликом: Досить слухати брехливі обіцянки Уряду та інших державних чиновників. Скажемо своє рішуче «ні» політиці знищення вугільної галузі. Настав час наших дій.

16-18 жовтня цього року делегація Торецької тероргацізаціі профспілки проводитиме акцію протесту біля будівель міністерства енергетики та вугільної промисловості та департаменту вугільної промисловості.

Ми закликаємо Вас підтримати наши дії і по черзі провести такі акції протесту.

Вугілля потрібне Україні не тільки для промисловості і енергетики, але і для забезпечення енергетичної безпеки і незалежності країни. Разом ми зобов'язані домогтися, щоб влада рахувалася з інтересами України і з народом.

Від нашої єдності і згуртованості залежить наша доля.
РАЗОМ МИ – СИЛА!

По матеріалам Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки.