зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Лютого 2019
Нагальні питання гірників постійно у полі зору профспілок.
26 лютого поточного року відбулося розширене засідання ради голів первинних профорганізацій Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілк, на якій голова теркому Василь Щербань проінформував присутніх про результати своєї поїздки до м. Києва.

Василь Петрович озвучив факти кризового стану по виплаті заробітної плати на вугільних підприємствах Міненерговугілля України , де проходили страйки гірників, але у ДП «Торецьквугілля» боргів з зарплати поки немає. Проте наразі існує ще багато шахтарських проблем, які не дають вугільному виробництву не тільки розвиватися, а й навіть мати якусь стабільність. Тому, в зв'язку з чим Торецький терком Профспілки направив на ім'я голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова лист, де були окреслені найважливіші питання сьогодення шахтарського життя: це внесення змін у Державний бюджет України на 2019 рік, це розрахунки за постачання електроенергії , це заборгованість зі сплати до Пенсійного фонду України єдиного соціального внеску та неправомірності утворення ДП « Національна вугільна компанія».

Всі ці питання були розглянуті на засіданні президії Укрвуглепрофспілки,на якій Міністр енергетики та вугільної промисловості України І. С. Насалик доповів про стан справ на підприємствах вугільної промисловості України, перспективи подальшої діяльності вугледобувних підприємств, а також про заходи щодо вирішення нагальних соціально-економічних проблем, зокрема по виплаті заборгованості по заробітній платі працівникам державних підприємств.

В свою чергу Голова Профспілки В.І. Турманов на засіданні наголосив, що обсяг фінансування витрат на вугільну галузь з урахуванням гірничорятувальних заходів, передбачений Державним бюджетом на 2019 рік, всього 2,6 млрд. грн., або 67,5% від фінансування витрат у 2018 році та 34,0% від розрахунків Міненерговугілля України на поточний рік, підтриманих Профспілкою працівників вугільної промисловості України (7,6 млрд. грн.).

Також термінового вирішення потребує питання оплати рахунків за спожиту електроенергію державними вугільними підприємствами. Дефіцит обігових коштів не дозволяє вугледобувним підприємствам розраховуватися за спожиту електроенергію у повному обсязі, як це передбачено введеним в дію з 1 січня поточного року Законом України «Про ринок електричної енергії». Миттєвий перехід до нової моделі ринку електричної енергії з урахуванням фінансового стану підприємств державного сектору може призвести до припинення постачання електроенергії на вугільні шахти.

Саме з цих причин за пропозицією Профспілки, народний депутат України, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Бондар М.Л. у співавторстві з іншими народними депутатами зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 9418 від 19.12.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії», яким передбачено включення вугледобувних підприємств державної форми власності до переліку споживачів для безпечного постачання електроенергії на умовах універсальної послуги на перехідний період з 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2020 р.Але законопроект до цього часу залишається без розгляду.

Щодо боргів перед Пенсійним фондом по сплаті ЄСВ, які нараховують величезні суми, також планується розробка законопроекту, який дозволить розділити суму внеску від суми штрафів та пені, на які пропонується накласти мораторій. Проте це все поки проекти.
Головне – Профспілка Працівників вугільної промисловості України не стоїть осторонь шахтарських проблем і використовує усі способи донести ці проблеми до владних структур, які мають важелі для їх рішення.

Слід зазначити, що також Василь Петрович мав особисту зустріч з Міністром Ігорем Насаликом, де йшла мова про нагальні потреби державного підприємства «Торецьквугілля»: а саме – про кошти на щитові комплекси шахти «Центральна», проведення оздоровчого сезону та атестації робочих місць. Частина грошей вже надійшла на рахунок ДП «Торецьквугілля».

На закінчення засідання засідання голова теркому закликав присутніх до спільної роботи, активних дій профспілок та звернення уваги на безпеку шахтарської праці.

По матеріалам Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки.