зробити стартовою додати в обране


Постановление
О Порядке немедленной остановки работ на рабочих местах

29.10.2008 р., Пр. № 2

Законом Украины «О повышении престижности шахтерского труда (статья 10, п. 4) дано право технической инспекции труда профсоюза отраслевого уровня останавливать ведение работ на предприятии в случае грубых нарушений техники безопасности и охраны труда.

Тарифным Соглашением (пункт 10.29) и Положением о технической инспекции труда профсоюза работников угольной промышленности Украины (пункт 4.4) предусмотрено также производить немедленную остановку работ на рабочих местах, производственных участках, в цехах и других структурных подразделениях, или на предприятии в целом, в случае угрозы жизни или здоровью работников на время предотвращения этой угрозы.

С целью обеспечения этого требования Пленум ЦК профсоюза работников угольной промышленности Украины ПОСТАНОВЛЯЕТ:

Утвердить в соответствии с Законом Украины «О повышении престижности шахтерского труда» «Порядок немедленной остановки работ на рабочих местах, производственных участках, в цехах и других структурных подразделениях, или на предприятии в целом, в случае угрозы жизни или здоровью работников на время предотвращения этой угрозы» (прилагается).

Председатель профсоюза В.И. Турманов

 

Додаток до постанови пленума ЦК Профспілки від 29.10.2008 № Пл.-2-

Порядок негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях, у цехах та інших структурних підрозділах, або на підприємстві в цілому, в разі загрози життю або здоров'ю працівників на час усунення цієї загрози.

З метою виконання цього Порядку у відповідності із Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (стаття 10, пункт 4), пунктом 10.29 галузевої Угоди та пунктом 4.4 «Положення про технічну інспекцію праці профспілки працівників вугільної промисловості України»:

1. ЦК профспілки затверджує список головних технічних (технічних) інспекторів праці та присвоює кожному технічному інспектору праці ЦК ППВПУ індивідуальний номер пломбиру.

2. Там, де з’явилася загроза життю, або здоров’ю працівників, головний технічний (технічний) інспектор праці повинен повідомити диспетчера підприємства, керівника виробництва на робочому місці про загрозу з вимогами негайного припинення робіт та виведенням робітників у безпечне місце.

Далі він інформує профспілковий комітет підприємства, головного технічного інспектора праці ЦК ППВПУ, та установлює пломбу на відповідне устаткування.

У своєму поданні на ім’я роботодавця він повинен поставити вимогу про усунення створеної ситуації, а у разі самостійного зняття пломби та поновлення робіт, матеріали передати правоохоронним органам.

3. Питання зупинення робіт окремих цехів та підприємств, які не відповідають потрібним вимогам охорони праці, виноситься на засідання Президії ЦК профспілки працівників вугільної промисловості України.

4. Дозвіл на зняття пломби та поновлювання робіт має право особа, яка її уставила, або головний технічний інспектор праці ЦК ППВПУ при територіальному органу профспілки, або головний технічний інспектор праці ЦК ППВПУ при умові виконання пунктів подання та усунення небезпечної ситуації на робочих місцях.

5. Суперечні ситуації вирішаються колегіальним профспілковим органом територіального рівня, або ЦК ППВПУ.

6. У разі неможливості розв’язання суперечних ситуацій питання вирішується в прокуратурі, або в судовому порядку.