зробити стартовою додати в обране


VI Пленум ЦК профсоюза 23 ноября 2010 года

Про шляхи розв’язання соціально-економічних проблем трудящих вугільної галузі в умовах її реформування

Аналіз спроб реформування вугільної промисловості та вироблення стратегії її розвитку, що раніше здійснювалися в Україні («Програма розвитку вугільної промисловості та соціальної сфери шахтарських регіонів до 2005 року»- затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 141 від 02.03.1994 р.; Указ Президента України «Про структурну перебудову вугільної промисловості »№ 116/96 від 07.02.1996 р.; Програма« Українське вугілля »- затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 1205 від 19.09.2001 р.; «Концепція розвитку вугільної промисловості»- схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України № 236 - р від 07.07.2005 р.; «Концепція реформування вугільної промисловості»- схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України № 737-р от14.05.2008 р.) засвідчує, що в результаті непослідовної державної політики ситуація у галузі на початок нинішнього року склалася критична, яка ще більше загострилася внаслідок загальноекономічної кризи. Замість зростання обсягів видобутку вугілля відбулося його зниження, значно скоротилися виробничі потужності, зменшилася кількість діючих очисних вибоїв, скоротилася чисельність працюючих, в тому числі ГРОВ та прохідників. Тільки за останні два роки кількість зайнятих на підприємствах вугільної промисловості скоротилося на 17 тисяч чоловік.

У Програмі економічних реформ України на 2010-2014 рр.. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» один із розділів, присвячений питанням реформування вугільної промисловості. Аналіз положень даного розділу показав, що він потребує серйозного доопрацювання, оскільки в ньому невірно визначено основні проблеми галузі та причини кризового стану вугільної промисловості України. Профспілка не може погодитися з запропонованими в ньому «рецептами» оздоровлення галузі у вигляді прискореного закриття шахт, «перенаправлення дотації з субсидування собівартості на перекваліфікацію та підвищення мобільності вивільняємих працівників», «перерозподілом робочої сили в галузі, що демонструють зростання, та у регіони, що активно розвиваються» , і вважає подібну постанову питань не тільки помилковою, а й шкідливою та такою, що не відповідає програмним заявам Президента України В. Ф. Януковича про неприпустимість закриття шахт, які не відпрацювали свої запаси. Спроба реалізації подібних планів може призвести до руйнування більшості підприємств вугільної промисловості, зростання соціально-економічної напруги у вугільних регіонах України та їх прискореного занепаду, знищення фундаменту енергетичної безпеки країни.

Не можна однозначно оцінити і перші кроки Мінвуглепрому з реформування галузі. Спроба здійснення пілотного проекту щодо зміни управління галузі шляхом укрупнення шахт і перетворення їх в шахтоуправління з наділенням статусу юридичної особи та паралельним укрупненням і зміною ролі нинішніх територіальних ДП з видобутку вугілля на прикладі реорганізації ДП і шахт міст Шахтарська, Тореза та Сніжного, виявила організаційну, фінансову та правову непідготовленість даного питання. Так, не була вирішена проблема включення новостворюваних підприємств до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу», що могло призвести до значних фінансових втрат. Не були виділені кошти для переоформлення ліцензій та дозволів на ведення гірничих робіт. Не визначена доля допоміжних підприємств (РМЗ, автобаз, УМТС та інших) і об'єктів соцкультпризначення. Такі підходи викликали обґрунтоване занепокоєння територіальних і первинних профспілкових організацій, яке вони висловили на розширеному засіданні Колегії Мінвуглепрому 15 жовтня 2010 р. Згідно з інформацією Мінвуглепрому дію наказів щодо реформування згаданих ДП було припинено.

В умовах гострого дефіциту державних коштів, які можна використовувати для розвитку підприємств вугільної промисловості, не викликає сумніву саме порушення питання про необхідність залучення додаткових коштів для їх інвестування в галузь. У зв'язку з цим профспілка позитивно оцінює новації Закону України «Про державно-приватне партнерство», який щойно набрав чинності та згідно якого на законодавчому рівні закріплені державні гарантії прав приватних партнерів, включаючи фінансування з державного бюджету. Положення цього закону є базовими для проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про особливості державно-приватного партнерства у вугільній галузі», підготовленого Мінвуглепромом, та який в даний час знаходиться в стадії обговорення. У цілому, підтримуючи проект постанови, профспілка вважає, що в ньому не визначено конкретну роль трудових колективів в особі профспілок відповідного рівня в інвестиційних процесах.

З метою підготовки до реалізації планів із залучення інвестицій в галузь Міністерство зробило диференціацію діючих шахт на три групи: інвестиційно-привабливі, потенційно інвестиційно-привабливі та ті, що підлягають закриттю. Багато територіальних та первинних профспілкових організацій висловлюють обґрунтовані сумніви в правильності критеріїв, за якими проводився вказаний розподіл. Особливе занепокоєння викликають плани галузевого міністерства щодо передачі під закриття вже в 2011 р. понад 30 вугільних підприємств.

Більш прийнятним варіантом залучення недержавних інвестицій у вугільну промисловість з точки зору відповідальності бізнесу є приватизація підприємств галузі. Враховуючи наступне зростання масштабів її здійснення та з огляду на специфіку вугледобувних підприємств як особливо небезпечного виробництва, а також їх екологічної значущості, повинен бути прийнятий Закон України «Про особливості приватизації підприємств вугільної галузі». Проте в запропонованому Мінвуглепромом проекті цього закону неврегульована низка питань що мають важливе значення для трудящих галузі, у тому числі такі, як захист від недобросовісних інвесторів, включення у якості обов'язкової умови приватизації дотримання «типового соціального пакету», контроль профспілки за виконанням умов приватизації в післяприватизаційний період.

Велику тривогу трудових колективів викликають дедалі частіші випадки рейдерських захоплень оздоровчої інфраструктури підприємств галузі (база відпочинку «Угольок» ДВАТ «Красноармійськвуглебуд», база відпочинку «Орджонікідзе» ДП «Орджонікідзевугілля», пансіонат «Шахтар» ДП «ш. Куйбишевська», пансіонат «Бригантина» ВАТ «Павлоградвугілля», пансіонат «Ізумруд» ВО «Укрвуглегеологія», ДОЦ «Салют» ДП «Артемвугілля» тощо), що робить актуальним включення у згаданий проект закону норм про переважне право на закріплення об'єктів оздоровлення та відпочинку за трудовими колективами вугільних підприємств у особі їх профспілкових організацій.

Особливе занепокоєння трудящих приватизованих підприємств викликають спроби нових власників перевести частину персоналу шахт, збагачувальних фабрик на непередбачені чинним законодавством форми трудових відносин у вигляді, так званого аутсорсингу, аутстафінгу тощо, що веде до втрати ними низки соціальних пільг, руйнування трудових колективів і знищенню їх профспілкових організацій.

Важливим інструментом, який дозволить профспілці брати участь у всіх процесах як на стадії приватизації, так і в післяприватизаційний період, може стати Угода про співробітництво між Профспілкою працівників вугільної промисловості України та Фондом державного майна України, яку підготовлено до підписання сторонами.

Існуючий порядок надання держпідтримки та організації розрахунків на енергоринку не дозволяють підприємствам галузі забезпечити виконання вимог законодавства щодо своєчасності виплати заробітної плати. Це, а також брак коштів бюджетного фінансування, зумовили утворення заборгованості по заробітній платі, яка станом на 5 листопада 2010 р. становила по державних підприємствах галузі 9 млн.411 тис. грн., і заборгованості по платежах до Пенсійного та інших фондів соціального страхування - 951 млн. 254 тис. грн. Залишається неврегульованим питання про погашення заборгованості по заробітній платі по підприємствах Олександрійського буровугільного комплексу, яка складає понад 60 млн. грн., хоча певні зрушення в цьому напрямі вже почалися.

Трудящі галузі висловлюють невдоволення істотним відставанням тарифних ставок і окладів від рівнів передбачених законодавством та Галузевою угодою. У цілому по галузі середній рівень мінімальної заробітної плати, з якої встановлені тарифні ставки, становить 781,6 грн., або на 14% нижче мінімально необхідного за законодавством. По підприємствах, що знаходяться у сфері дії Мінвуглепрому така ситуація значною мірою є результатом зниження бюджетного фінансування галузі минулого літа, яке не вдалося заповнити за рахунок підвищення ціни на вугілля та збільшення його видобутку. Відставання із зростанням тарифних ставок на державних вугільних підприємствах викликає уповільнення темпів зростання тарифних ставок на приватизованих шахтах.

Незважаючи на неодноразові звернення керівництва ЦК профспілки до Кабінету Міністрів України з вимогою зміни роз'яснень Мінфіну з питання 10% оподаткування шахтарів ситуація не змінюється, в результаті чого відбувається обмеження прав на таку пільгу у ряді категорій працівників вугільних підприємств, зайнятих повний робочий день під землею.

В останні місяці на більшості підприємств галузі покращилася ситуація із забезпеченням трудящих і пенсіонерів побутовим паливом. Багато ДП повністю розрахувалася за своїми річними зобов'язаннями з вуглеотримувачами. Однак на ряді ДП («Сніжнеантрацит», «Донбасантрацит», «Шахтарськантрацит», «Торезантрацит») має місце суттєве відставання від графіка вивезення побутового палива. Внаслідок нестачі бюджетних коштів у нинішньому році як ніколи гострою є проблема щодо забезпечення побутовим паливом вуглеотримувачів ліквідованих шахт, які забезпечені вугіллям лише на 40 %. Трудящих і пенсіонерів галузі також хвилює питання про погашення заборгованості з вивезення побутового вугілля за попередні роки, яка становить на цей час 166,9 тис. тонн.

Через позицію ряду Міністерств залишається неврегульованим питання узгодження переліку професій, які відповідно до чинного законодавства мають право на побутове паливо. На законодавчому рівні поки не вирішене питання про право на отримання безкоштовного вугілля на побутові потреби шахтобудівників, гірничорятувальників, працівників шахт, що закриваються. Позбавлені права на отримання компенсації особи, що проживають в будинках, обладнаних іншим непічним опаленням, хоча відповідний законопроект вже знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

У галузі залишається вкрай складною ситуація із забезпеченням охорони праці. За. 2010 р. по результатам розслідування до обліку було прийнято 74 смертельних нещасних випадки на виробництві, в тому числі 20 випадків сталося від гострої серцево-судинної недостатності. Внаслідок відсутності бюджетного фінансування і не дотримання передбачених Галузевою угодою рівня витрат на цілі охорони праці на багатьох підприємствах галузі склалася катастрофічна ситуація із забезпеченням шахтарів засобами індивідуального захисту, забезпеченість якими по багатьох позиціях становить лише 1/4 від необхідного.

Через недостатнє бюджетне фінансування на межі повного розвалу може виявитися галузева гірничорятувальна служба, середня зарплата бійців якої у два рази нижче середньої зарплати робітників основних професій на шахтах.

Підприємства та організації галузі з року в рік не виконують свої зобов'язання за колективними договорами з відрахування коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу, заборгованість за якими складає в даний час 52,7 млн. грн.

Крайню стурбованість у шахтарів викликає запропонований Мінфіном проект бюджетного фінансування підприємств галузі на 2011 рік, який не буде сприяти вирішенню завдань, що стоять перед галуззю. В умовах істотного зростання цін на електроенергію і гірничошахтне устаткування непокриті збитки підприємств галузі складуть понад 2,2 млрд. грн.

Виходячи з вищевикладеного, Пленум Центрального комітету профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Керівництву ЦК профспілки до 10 грудня 2010 року:

1.1. Запропонувати Комітету з економічних реформ при Президентові України розділ, присвячений реформуванню вугільної промисловості в Програмі економічних реформ України на 2010-2014 рр.. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», переробити за участю академічних і галузевих наукових установ і профспілок, зробивши в ньому акцент на розвитку галузі, а не на ліквідацію значної частини її підприємств.

1.2. Запропонувати Верховній Раді України прискорити розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення соціальних гарантій працівників вугільних підприємств)» з обов’язковим розповсюдженням норм ст.. 43 і 48 Гірничого закону України на шахтобудівельників, гірничорятувальників і працівників шахт, що ліквідуються.

1.3. Запропонувати Кабінету Міністрів України:

- Внести пропозиції до Верховної Ради України щодо змін в розподілі коштів Державного бюджету України на 2010 рік, передбачивши виділення вугільній промисловості додаткових коштів у сумі 274,2 млн. грн. на держпідтримку підприємств галузі та забезпечення побутовим паливом працівників і пенсіонерів ліквідованих шахт;

- Включити до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» видатки на вугільну промисловість у відповідності з пропозиціями Мінвуглепрому в сумі 19,1 млрд. грн., якими передбачено у т.ч. виділення коштів держпідтримки в обсязі, достатньому для переходу всіх підприємств галузі на рівні тарифних ставок, відповідні чинному законодавству та Галузевій угоді (пропозиції щодо витрачання коштів за напрямами додаються); передбачити в Державному бюджеті на 2011 р. кошти для здешевлення кредитних ресурсів, а також гарантійні зобов'язання держави по кредитах;

- Включити до проекту Закону України «Про особливості приватизації підприємств вугільної галузі» пропозиції профспілки з питань механізму ліквідації (закриття) приватизованої шахти, що відпрацювала свої запаси; захисту від недобросовісних інвесторів; включення в якості обов'язкової умови приватизації дотримання «типового соціального пакету »; контролю профспілки за виконанням умов приватизації в післяприватизаційний період; переважного права на закріплення об'єктів оздоровлення та відпочинку за трудовими колективами вугільних підприємств в особі їх профспілкових організацій; заборони на передачу робочих місць і професій для виконання сторонніми організаціями та працівниками, що не перебувають у трудових відносинах з вугледобувним підприємством;

- При прийнятті рішень щодо приватизації та передачі в оренду підприємств галузі здійснювати це відносно ДП з видобутку вугілля цілісними майновими комплексами, з передачею їх трудовим колективам у безстрокове користування об'єктів оздоровлення та відпочинку;

- Повністю врахувати пропозиції профспілки щодо переліку професій осіб, які мають право на безкоштовне побутове паливо у відповідності до статейі 43 і 48 Гірничого закону України;

- Внести зміни до нормативних актів, що регламентують порядок надання держпідтримки і організацію розрахунків на енергоринку з тим, щоб підприємства галузі могли своєчасно виконувати свої зобов'язання перед трудящими з виплати зарплати;

- Внести зміни до нормативних документів, що регламентують процедуру закупівлі гірничошахтного обладнання з метою її спрощення при закупівлях безпосередньо у підприємств-виробників, а також при наданні послуг фінансовими установами (кредити, лізинг);

- На законодавчому рівні врегулювати питання списання заборгованості підприємств галузі по сплаті фінансових санкцій (пені і штрафів) до Фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- Відкликати роз'яснення Мінфіну України від 04.03.2010 № 31-20040-4-18/4943 щодо пільгового оподаткування шахтарів і видати замість нього інше, узгоджене з профспілками галузі;

- Відкликати з місць застосування та скасувати спільний лист Міністерства праці та соцполітики України та Пенсійного Фонду України від 11.03.2009 р. № 20/0/18-09/039 і № 4096/02-01 «Про застосування показників заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески при призначенні пенсій та їх перерахунку у 2009 році з урахуванням стажу та заробітку набутого після призначення пенсії ». Зобов'язати Пенсійний фонд провести перерахунок призначених (перерахованих) пенсій з дотриманням усіх норм чинного законодавства.

2. Схвалити проект Угоди про співробітництво між Профспілкою працівників вугільної промисловості України та Фондом державного майна України і доручити Голові Профспілки В. І. Турманову підписати його.

3. Зажадати від Міністерства вугільної промисловості України в місячний термін:

- Звернутися до Комітету з економічних реформ з пропозиціями щодо переробки розділу «Реформа вугільної галузі» у Програмі економічних реформ України на 2010-2014 рр., виходячи з потреб розвитку галузі;

- Переглянути програму реформування галузі з урахуванням пропозицій профспілки;

- Врахувати при підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про особливості державно-приватного партнерства у вугільній галузі» пропозиції Профспілки про встановлення в інвестиційних процесах конкретної ролі трудових колективів в особі профспілок відповідного рівня;

- З урахуванням пропозицій керівників ДП і профспілкових організацій переглянути перелік підприємств, що підлягають закриттю з урахуванням необхідних для цього коштів та наслідків такого рішення по кожному підприємству і не допускати передачу під закриття підприємств, що мають промислові запаси вугілля;

- Скасувати свої накази щодо зміни системи управління підприємствами галузі, що стосуються реорганізації ДП і шахт міст Шахтарська, Тореза та Сніжного; надалі рішення подібного роду приймати лише після підготовки відповідної нормативної бази та забезпечення необхідними фінансовими ресурсами;

- Вжити необхідних заходів щодо виконання Галузевої угоди в частині своєчасного і повного інформування профспілок з усіх питань реформування вугільної галузі - оренди, приватизації, укладання договорів спільної діяльності, розподілу продукції та концесії. Всі рішення з цих питань приймати тільки після їх обов'язкового узгодження з профспілковими органами відповідного рівня;

- Завершити процес ліквідації ДХК «Олександріявугілля» і дочірніх підприємств із забезпеченням соціально-трудових гарантій, дотриманням прав та інтересів колишніх його працівників згідно положень чинного законодавства;

- Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо коригування нормативних документів з метою зміни термінів надходження коштів держпідтримки та від розрахунків за відвантажене вугілля для виконання вимог законодавства щодо строків виплати зарплати працівникам галузі;

- Взяти під особливий контроль правомірність узгодження роботодавцями довго- діючих відступів і виконання ними заходів стосовно приведення робочих місць у відповідність з нормативними вимогами щодо охорони праці;

- Направляти на придбання ЗІЗ не менше 50% з передбачених «Комплексною програмою підвищення безпеки праці на вугільних підприємствах» бюджетних коштів, призначених на придбання державними підприємствами з видобутку вугілля засобів індивідуального та колективного захисту.

4. Вимагати від власників і керівників всіх підприємств галузі:

- Забезпечити перехід всіх працівників підприємств на оплату праці за тарифними ставками і окладами, що відповідають вимогам чинного законодавства та Галузевої угоди;

- Створити умови для переходу протягом 1-го півріччя 2011 року на нові стандарти якості побутового палива; із заробітної плати;

- Погасити до 01.01.2011р. наявну заборгованість по заробітній платі;

- Погасити до кінця 2010 р. заборгованість по відрахуванню коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу та забезпечити в подальшому рівномірне перерахування коштів на зазначені цілі в обсягах встановлених колективними договорами;

- Припинити використання непередбачених чинним законодавством форм трудових відносин.

5. Президії ЦК профспілки, територіальним комітетам профспілки та профспілковим комітетам первинних організацій:

5.1. Поінформувати Адміністрацію Президента, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Мінвуглепром про рішення даного Пленуму ЦК профспілки (до 01.12.2010 р.);

5.2. Взяти під контроль виконання вимог і пропозицій профспілки щодо внесення змін до законодавства та інші нормативні документи.

5.3. На переговорах щодо внесення змін до Галузевої угоди не допустити погіршення чинних норм, вимагати включення пункту, що забороняє власникам впроваджувати не передбачені чинним законодавством форми організації та оплати праці без узгодження з профспілковими організаціями та попередньою експертизою в ЦК профспілки.

5.4. Посилити громадський контроль за дотриманням законодавства про працю, норм охорони праці, Галузевої угоди і колективних договорів на підприємствах і в організаціях галузі. З цією метою:

- При виявленні порушень з боку Роботодавця в повній мірі використовувати права, надані профспілці законодавством;

- Інформацію про проблеми пов'язані з виявленими порушеннями своєчасно подавати в газету «Шахтар Україна» і на сайт Профспілки.

5.5. Забезпечити ефективну взаємодію з органами Фонду державного майна відповідно до прийнятої Угоди.

5.6. Довести до відома трудових колективів інформацію про прийняті пленумом ЦК профспілки рішення і на засіданнях виборних профспілкових органів спільно з адміністрацією розглянути перспективи розвитку підприємств та шляхи вирішення їх соціально-економічних проблем (до 20.12.2010 р.).

6. Контроль за виконанням постанови покласти на членів Президії ЦК профспілки.

Голова Профспілки В. І. Турманов

Додаток до постанови Пленуму ЦК профспілки від 23.11.2010 р. № 6-1

Пропозиції ЦК профспілки щодо бюджетного фінансування вугільної галузі у 2011 році за основними напрямами згідно до розрахунків та обґрунтувань Мінвуглепрому

Необхідний обсяг бюджетних асигнувань на 2011 рік складає 19 104 178,1 тис. грн., у тому числі:

- із загального фонду – 18 603 178,1 тис. грн.;

- із спеціального фонду – 501 000,0 тис. грн.

З них за напрямами:

- Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості, у тому числі погашення заборгованості за спожиту у минулих періодах електричну енергію (КПКВК 1301070) – 1 611 000,0 тис. грн., у тому числі із загального фонду – 1 111 000,0 тис. грн. та із спеціального фонду – 500 000,0 тис. грн.

- Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах (КПКВК 1301080) – 763 891,1 тис. грн.;

- Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції (КПКВК 1301090) – 8 758 152,8 тис. грн.;

- Охорона праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних та шахтобудівельних підприємствах (включаючи підприємства з видобутку бурого вугілля), у тому числі дегазація вугільних пластів (КПКВК 1301120) – 300 000,0 тис. грн.;

- Державна підтримка будівництва об’єктів вугле- і торфодобувних підприємств – 1 335 374,0 тис. грн.;

- Фінансування інвестиційних проектів з технічного переоснащення вугледобувних підприємств – 5 219 022,0 тис. грн.. у тому числі

-- придбання гірничошахтного обладнання для оснащення лав – 4 769 022,0 тис. грн.;

-- придбання прохідницького обладнання – 350 000,0 тис. грн.;

-- придбання стаціонарного обладнання – 100 000,0 тис. грн..;

- Фінансування програми реновації гірничошахтного обладнання – 450 000,0 тис. грн.;

- Надання житла членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві та які відповідно до чинного законодавства потребують поліпшення житлових умов – 13 400,0 тис. грн.;

- Соціальна програма підтримки сім’ї кожного шахтаря, що постраждав на виробництві - 100 000,0 тис. грн.;

- Забезпечення належного рівня оздоровлення та відпочинку дітей у 2011 році та утримання оздоровчих закладів, які перебувають на балансі підприємств вугільної галузі – 5 000,0 тис. грн.