зробити стартовою додати в обране


IX Пленум ЦК профсоюза 28 мая 2012 года

Про виконання Галузевої угоди та колективних договорів на підприємствах вугільної промисловості України

Пленум відзначає, що на підприємствах вугільної промисловості відбуваються вагомі структурні перетворення, пов'язані зі змінами форми власності багатьох з них, розвитком різних видів державно-приватного партнерства, що дозволило в 2011 р. збільшити обсяги видобутку вугілля до 81,8 млн. т., за 4 міс. 2012 р. видобуток вугілля зріс ще на 1,7 млн. т. Високі обсяги видобутку вугілля позитивно позначаються на динаміці соціально-економічних показників, забезпечуючи виконання основних зобов'язань за Галузевою угодою і колективними договорами більшістю підприємств вугільної промисловості всіх форм власності.

Позитивним чином на виконанні норм Галузевої угоди та колективних договорів позначилося і збільшення в 2011 році виділення бюджетних коштів на держпідтримку по собівартості і на технічний розвиток. Проте виділених фінансових ресурсів виявилося недостатньо для того, щоб ДП з видобутку вугілля забезпечили реалізацію програми введення нових лав, яких в 2011 р. було введено на 49 менше, ніж планувалося. Невиконання програми введення нових лав в ДП «Луганськвугілля», «Львіввугілля», ВАТ «Лисичанськвугілля» і ряду інших негативно впливає на виконання плану видобутку вугілля, рівень зарплати, забезпечення побутовим паливом, виконання соціальних програм.

Негативний вплив на економіку ряду підприємств (ДП «Дзержинськвугілля», «Артемвугілля», шахта «Надія» та інші) здійснили і проблеми з реалізацією вугілля, що в окремих випадках призводило до зупинки шахт.

Позитивні результати досягнуті з ключового питання Галузевої угоди - оплати праці. На 26,8% зросла в 2011 р. середня зарплата працівників вугільної промисловості України. На 18,2% збільшилися в середньому за рік тарифні ставки і оклади. У той же час на більшості підприємств не дотримувалися термінів перегляду тарифних ставок, встановлених законодавством і Галузевою угодою. На ряді підприємств є їх істотне необґрунтоване відставання. На більшості держпідприємств з видобутку вугілля не дотримуються встановлені законодавством, Галузевою угодою і колективними договорами терміни виплати заробітної плати, що у ряді випадків призводить до утворення заборгованості з неї, яка особливо характерна для шахт 3-ої групи, шахтобудівних організацій, науково-дослідних інститутів.

У 2011 р. певні поліпшення сталися в питанні забезпечення трудящих і пенсіонерів галузі безкоштовним вугіллям: прийнята постанова Кабінету Міністрів України №303 від 17.03.2011 р., якою затверджено списки професій осіб, що мають відповідно до Гірничого закону право на дану пільгу; графік забезпечення паливом виконаний на 97,4%; перевиконано завдання з вивезення побутового палива вуглеотримувачам ліквідованих шахт. Проте не всі підприємства змогли виконати план відвантаження вугілля, на ряді з них є заборгованість по вивозу побутового палива за 2009-2011 рр. Є певні складнощі з дотриманням встановлених стандартів якості побутового вугілля.

На ряді підприємств галузі не виконуються соціальні зобов'язання, передбачені Галузевою угодою. У ДП «Луганськвугілля», «ДВЕК», «Львіввугілля», ВАТ «Лисичанськвугілля» і інших не виконуються зобов'язання по перерахуванню коштів в обумовлених колективними договорами розмірах профспілковим організаціям для проведення оздоровчої, спортивної та культурно-масової роботи.

Питання охорони праці є одним із основних пріоритетів в роботі профспілки по дотриманню Галузевої угоди та колективних договорів. Не дивлячись на те, що Міністерство, ДТЕК, Метінвест та інші власники підприємств галузі приділяють цій проблемі пильну увагу, рівень загального і смертельного виробничого травматизму залишається високим. У 2011 р. на підприємствах галузі сталося 3487 нещасних випадків загального виробничого травматизму, у тому числі 113 випадків зі смертельними наслідками.

На фінансування заходів щодо охорони праці підприємствами Міненерговугілля було виділено 456 млн. грн., в т.ч. 65 млн. грн. з Державного бюджету України, що склало 2,44% коштів від реалізації вугільної продукції, замість визначених 3% за Галузевою угодою. Через нестачу фінансів план придбання засобів індивідуального захисту по вугільних держпідприємствах в звітному періоді був виконаний всього на 61,5%, а по окремих позиціях (світильники з газоаналізаторами метану) - на 22%. Особливо погано були забезпечені ЗІЗ працівники ДП «Макєєввугілля», «Луганськвугілля», «Антрацит», «Шахтарськантрацит», «Лисичанськвугілля», «Донбасантрацит».

На підприємствах галузі залишається серйозною проблема смертності на робочому місці від гострої серцевої недостатності (14 випадків в 2011 р.) унаслідок несвоєчасного і неякісного проведення попередніх і періодичних медоглядів трудящих, що підтвердили проведені в минулому році профспілкою цільові перевірки їх організації. З метою підвищення ефективності перевірок, що здійснюються технічною інспекцією праці профспілки, в червні 2011 р. Укрвуглепрофспілкою було підписано з Держгірпромнаглядом угоду про співпрацю. Реалізуючи ці домовленості, торік технічні інспектори праці профспілки взяли участь в 545 спільних з органами державного нагляду за охороною праці перевірках.

У 2011 р. на підприємствах галузі проводилися значні перетворення у формах власності та господарювання, для чого за участю профспілки була створена необхідна правова база, в якій закріплена вимога до інвестора і нового власника (орендаря) по виконанню ними положень Галузевої угоди, колективних договорів вугільних підприємств, укладених до їх переходу до роботи в умовах державно-приватного партнерства.

При цьому на перетворених підприємствах поширюються процеси оптимізації штатної чисельності працівників. На ряді шахт припинено прийом нових працівників замість вибулих, що призводить до прихованого скорочення трудящих і до зростання інтенсивності праці без відповідної компенсації. Негативно впливає на соціальне становище передача штатних працівників із обслуговування основного виробництва так званим профільним підприємствам. Вирішенню даної проблеми та інших питань сприятиме послідовна реалізація положень нової редакції Галузевої угоди, складні переговори і підписання якої завершилися в поточному році.

Понад п'ять років не вирішується питання відновлення соціально-трудових прав і інтересів трудящих Олександрійського буровугільного комплексу, окремі структурні підрозділи якого за рішенням суду були повернені в державну власність від недобросовісного орендаря.

Територіальні і первинні профспілкові організації протягом року недостатньо контролюють хід реалізації тих або інших положень Галузевої угоди і колективних договорів. Слабо працюють, а у ряді випадків і не діють відповідні комісії профкомів. Трудящі підприємств галузі не завжди вчасно інформуються про роботу профспілкових органів по захисту їх інтересів і прав.

Виходячи з вищевикладеного, Пленум Центрального комітету профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. За підсумками 2011 року визнати роботу Міненерговугілля, ДТЕК, Метінвеста, більшості інших компаній, державних підприємств, структурних підрозділів, акціонерних суспільств і організацій галузі по виконанню зобов'язань, прийнятих в Галузевій угоді і в колективних договорах, - задовільною.

2. Запропонувати Міністерству енергетики і вугільної промисловості України:

2.1. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо питання про наближення термінів виділення бюджетних коштів на капітальне будівництво і технічне переозброєння.

2.2. Передбачити при підготовці проектів Законів України «Про Державний бюджет України на 2013 роки» і «Про внесення змін до Державного бюджету України на 2012 роки» виділення достатнього об'єму засобів на держпідтримку по собівартості, на технічний розвиток і капітальне будівництво підприємств всіх форм власності, на охорону праці, на повне погашення заборгованості підприємств галузі до фондів недержавного пенсійного страхування за попередні роки.

2.3. Вийти з пропозицією до Кабінету Міністрів України про зміну передбаченої законами норми видачі безкоштовного побутового палива для пенсіонерів ліквідованих вугільних підприємств з 3,1 т. до 5,9 т.

2.4. Вирішити питання про відновлення соціально-трудових прав і інтересів структурних підрозділів трудящих Олександрійського буровугільного комплексу, порушених при поверненні в державну власність від недобросовісного орендаря.

2.5. Звернутися до Адміністрації Президента України з питання про збереження раніше заснованих відомчих винагород для працівників вугільної промисловості України і існуючого порядку нагородження.

2.6. Розглядати всі питання, пов'язані з процесом реформування вугільної галузі: впровадженням принципів роботи вугільних підприємств на умовах державно-приватного партнерства (оренда, концесії, розподіл продукції) за участю профорганів відповідного рівня до ухвалення рішень.

2.7. Створити спільно з іншими підписантами Галузевої угоди постійно діючи робочу групу і робочу комісію з внесення змін і доповнень до Галузевої угоди.

2.8. Визначити Порядок контролю за виконанням приватними партнерами (інвесторами) зобов'язань по договорах, що укладаються на умовах державно-приватного партнерства.

2.9. Визначити джерела і порядок погашення заборгованості з побутового палива за попередні роки.

2.10. Вирішити питання про погашення заборгованості по зарплаті по шахтах 3-ої групи і шахтобудівних підприємствах і організаціях.

2.11. Спільно з профспілкою на засіданні Колегії Міністерства розглянути питання про стан галузевої науки.

2.12. Спільно з профспілкою, ДТЕК і Метінвестом створити робочу групу по вивченню шляхів підвищення ефективності і прозорості систем оплати праці, що діють в галузі, з метою їх подальшої інтеграції.

3. Керівникам Міненерговугілля, ДТЕК, Метінвеста, інших компаній і підприємств вугільної промисловості всіх форм власності:

- забезпечити своєчасну виплату в повному обсязі зарплати;

- відповідно до Галузевої угоди і колективних договорів забезпечити повне перерахування профспілковим організаціям підприємств коштів на оздоровчу, культурно-масову і фізкультурну роботу і погасити наявну заборгованість до 10.06.2012 р.;

- спільно з профспілками забезпечити збереження об'єктів соціально-оздоровчого призначення підприємств галузі, що знаходяться на балансі;

- створити умови для переходу всіх підприємств галузі на міжнародні стандарти охорони праці;

- забезпечити дотримання п.10.26. «Галузевої угоди.» у частині повного забезпечення трудящих засобами індивідуального захисту, виділення необхідної кількості коштів на охорону праці і приймати необхідні заходи по відношенню до посадових осіб, які його не виконують;

- забезпечити своєчасну оплату медоглядів працівників і поліпшити організацію їх проведення;

- вирішити питання про фінансування роботи довірених лікарів профспілки.

4. Керівництву Центрального комітету профспілки:

- спільно з Міненерговугіллям підготувати і направити до Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України пропозиції профспілки щодо бюджетного фінансування вугільної промисловості в 2013 р., приділивши особливу увагу перспективному технічному розвитку галузі;

- по висловлених на Пленумі критичним зауваженням підготувати заходи, які направити територіальним і первинним профорганізаціям.

5. Профспілковим організаціям усіх рівнів:

- здійснювати контроль за виконанням на підприємствах положень Галузевої угоди, колективних договорів, використовуючи всі дозволені чинним законодавством методи;

- не рідше два рази на рік розглядати хід виконання колективних договорів на конференціях трудових колективів. Направляти керівникам Підприємств і територіальним інспекціям праці подання про усунення наявних порушень Галузевої угоди, колективних договорів і трудового законодавства;

- на всіх підприємствах спільно з адміністрацією організувати постійне навчання членів профспілки за програмою: “Галузева угода і колективний договір - конституція підприємства";

- використовувати всі можливості надані чинним законодавством профспілці в питаннях громадського контролю охорони праці;

6. Контроль за виконанням даної постанови покласти на членів Президії ЦК профспілки.

Голова профспілки В.І. Турманов