зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 6 от 11 ноября 2009 года

Про хід виконання статті 3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та пункту 5.3 Постанови Пленуму ЦК профспілки від 23.04.2009 р. № Пл. 4-1 у частині встановлення тарифних ставок працівникам, зайнятим на підземних роботах, на основі рівня мінімальної заробітної плати, підвищеного на 30%

Пленум ЦК профспілки 23.04.2009 р. відзначив, що на підприємствах галузі не забезпечено виконання основних положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці». Зокрема, для працівників, зайнятих на підземних роботах повний робочий день не змінено розмір оподаткування доходів до 10%, був відсутній порядок компенсації за оплату електроенергії, газу і центрального опалення особам, які мають право на безкоштовне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають в будинках з центральним опаленням. Особливо занепокоїло учасників пленуму ЦК профспілки таке питання, що на більшості підприємств галузі тарифні ставки і оклади працівників, зайнятих на підземних роботах повний робочий день, не підвищені на 30%. Пленум ЦК профспілки пунктом 5.3 зобов’язав Міністерство вугільної промисловості України і керівників підприємств всіх форм власності ввести з квітня 2009 року для всіх трудящих галузі тарифні ставки і оклади розраховані згідно визначеної законодавством на той час мінімальної заробітної плати 625 грн., а працівникам, зайнятим на підземних роботах - із збільшенням на 30%, відповідно до чинного законодавства з дотриманням встановлених Галузевою угодою співвідношень в оплаті праці. З різних причин станом на 01.10.2009 р. це рішення у повному обсязі було виконано лише на двох підприємствах (шахта «Краснолиманська» і шахтоуправління «Донбас»), для 46,5% працівників тарифні ставки і оклади були розраховані виходячи з мінімальної заробітної плати 625 грн. і вище, а для 18% підземних працівників вони були збільшені на 30%.

На засіданні круглого столу з питань роботи вугільної галузі під головуванням Прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко при обговоренні ходу виконання Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» 10.09.09 р. було доручено: «Мінвуглепрому організувати обговорення в трудових колективах підприємств вугільної галузі питання щодо запровадження норми статті 3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

А 16 вересня 2009 р. у засобах масової інформації було повідомлено, що: «Кабінет Міністрів України не зможе виконати ані в 2009, ані в 2010 р. раніше обіцяне 30%-ве збільшення ставок заробітних плат шахтарів на державних вугільних підприємствах через потребу реалізувати стратегію модернізації цих підприємств. Про це заявила на нараді з питань підтримки вугільної галузі у замкненому виробничому циклі Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко». Було запропоновано директорам вугільних підприємств провести роз’яснювальну роботу з цього питання у своїх колективах:

Така робота була проведена на підставі телеграми Заступника Міністра вугільної промисловості України А.Корзуна.

ЦК профспілки у свою чергу довів до профспілок свою позицію щодо безперечного виконання всіх положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Профспілка рішуче заявляє, що не дозволить Уряду свої прорахунки вирішувати шляхом припинення підвищення заробітної плати шахтарів.

Президія відмічає, що продовжується практика порушень Мінвуглепромом пункту 4.12 Галузевої угоди у частині обов’язкового узгодження з ЦК профспілки нормативно-розпорядчих документів із соціально-економічних питань (наприклад лист від 08.04.2009 р. № 728/05/04-01, регламентуючий надання безоплатного побутового палива, наказ від 17.06.2009 р. № 253/1 «Про створення шляхом виділення Державного підприємства «Східвугілля»).

Виходячи з викладеного Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Зобов’язати Мінвуглепром України та інших власників підприємств вугільної галузі підписантів Галузевої угоди:

- забезпечити виконання у повному обсязі всіх положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» і особливо у частині підвищення тарифних ставок і окладів шахтарям на 30% з дотриманням встановлених Галузевою угодою співвідношень в оплаті праці;

- не допускати порушень пункту 4.12 Галузевої угоди. У разі відмови призупинення дії розпорядчих документів із соціально-економічних питань, прийнятих без узгодження с ЦК профспілки, вони будуть оскаржені через суд.

Довести це рішення до відома Кабінету Міністрів України.

2. У місячний термін розглянути на Пленумі ЦК профспілки стан виконання Мінвуглепромом, іншими власниками підприємств вугільної галузі трудового законодавства, Галузевої угоди та рішень примирних органів у Галузевому трудовому спорі щодо стовідсоткової виплати заробітної плати працівників усіх підприємств галузі у терміни і в розмірах, які передбачені колективними договорами.

3. Звернутися до Генеральної прокуратури України з приводу невиконання у повному обсязі всіх положень Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” та порушень п.4.12 Галузевої угоди Мінвуглепромом України та іншими власниками підприємств галузі.

4. Профспілковим організаціям всіх рівнів у десятиденний термін провести збори трудових колективів щодо виконання на підприємствах законодавства про працю, колективних договорів, Галузевої угоди і закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» і пункту 5.3 постанови Пленуму ЦК профспілки від 23.04.2009 р. стосовно збільшення тарифних ставок і окладів працівникам. Протокольне рішення зборів представити ЦК профспілки до 25.11.2009 року.

5. Контроль за виконання даної постанови покласти на першого заступника Голови профспілки Мамченка В.М.

Голова Профспілки В.І.Турманов