зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 6 от 11 ноября 2009 года

Про позицію Профспілки відносно реорганізації ДП "Луганськвугілля" та видачі наказу Мінвуглепрому №253/1 від 17.06.2009р. "Про створення шляхом виділу ДП "Східвугілля"

Наказом Міністерства вугільної промисловості України від 17 червня 2009р. за №253/1 "Про створення шляхом виділу Державного підприємства "Східвугілля" передбачено виділити зі складу ДП "Луганськвугілля" відокремлені підрозділи: "Шахта імені Артема", "Шахта "Лутугінська", "Шахта "Черкаська", "Шахта "Фащівська", "Автобаза", "Санаторій-профілакторій "Парус", "Санаторій-профілакторій "Шахтар" та створити на їх базі Державне підприємство "Східвугілля".

Закінчення цієї реорганізації було передбачено здійснити до 01.11.2009р.

Президія ЦК профспілки визначає, що даний наказ Міністерства виданий з порушенням положень пунктів 4.9, 4.12 та 11.1 Галузевої угоди, де прямо визначено, що питання створення нових юридичних осіб шляхом виділу розглядаються з обов’язковою участю органів Профспілок відповідного рівня, а рішення із соціально-економічних питань при створенні нових юридичних осіб шляхом виділу (в тому числі, які пов’язані з соціально-економічними наслідками для підприємства) приймаються після обов’язкового погодження з профспілковими органами відповідного рівня.

У Наказі не вказане головне - мета реорганізації, відсутнє належне економічне обґрунтування та доцільність її проведення, а також не визначені джерела фінансування новоствореного ДП "Східвугілля".

Відносно даного Наказу трудовими колективами відокремлених підрозділів ДП "Луганськвугілля": шахт "Лутугінська", "Черкаська", "ім. Артема", "Фащівська", Перевальської автобази на адресу Мінвуглепрому було направлено листа від 20.07.2009р.№10/24-160, у якому вони просили Міністерство вирішити питання щодо відміни цього Наказу або узгодження з ним відповідних змін та доповнень до нього.

Водночас з зазначеним, з метою врегулювання визначених питань від ЦК Профспілки було також направлено Мінвуглепрому листа від 24.07.2009р.№01/257, у якому містилася вимога щодо призупинення цього Наказу до належного узгодження та внесення до нього запропонованих змін і доповнень.

Враховуючи той факт, що з боку Мінвуглепрому не було здійснено належних дій щодо врегулювання вказаних питань, 15.09.2009р. пройшла Президія Луганського територіального комітету профспілки, на якій було зазначено, що Наказ був виданий з порушенням положень Галузевої угоди та без належного погодження з Профспілкою.

Враховуючи наведене, Президія ЦК профспілки констатує, що Мінвуглепром як орган державної влади при здійсненні владних управлінських повноважень порушив правові норми ст.1 і 5 Закону України "Про колективні договори і угоди", ст.21 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та пункти 4.9, 4.12, 11.1 та 14.8 Галузевої угоди, а саме: - без згоди сторін Галузевої угоди, не враховуючи інтересів представників суб’єкту трудових і соціально-економічних відносин, видав Наказ №253/1 від 17.06.2009р., який має суттєво вплинути на трудові відносини працівників відокремлених підрозділів ДП "Луганськвугілля", чим порушив їхні права та соціальні інтереси.

Виходячи з викладеного, Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Зобов’язати Мінвуглепром України відмінити або призупинити дію Наказу №253/1 від 17.06.2009р. до внесення до нього узгоджених з Профспілкою змін в частині економічного обґрунтування діяльності виділяємих шахт з урахуванням збереження соціально-трудових гарантій працівників.

2. Контроль за виконання даної постанови покласти на першого заступника голови профспілки Мамченка В.М.

Голова Профспілки В. І. Турманов