зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 9 от 18 февраля 2010 года

Про позицію Профспілки з питання узгодження переліку професій працівників підприємств галузі, що мають право на безкоштовне вугілля і пільги з його оподаткування

Міністерством вугільної промисловості України було підготовлено і надано на узгодження ЦК профспілки проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліків професій працівників гірничих підприємств, яким відповідно до статті 43 Гірничого закону України безкоштовно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість цього вугілля». Даний проект ЦК профспілки направив для розгляду територіальним і первинним профспілковим організаціям, які дали по ньому негативний висновок. Думку профспілкових організацій ЦК профспілки довів до відома Мінвуглепрому, який запропонував для узгодження позицій сторін створити відповідну Робочу групу.

У Києві 26 січня п.р. відбулося засідання Робочої групи, сформованої з представників власників (роботодавців) і всеукраїнських профспілок вугільної промисловості, з підготовці взаємоузгодженого рішення щодо проекту даної постанови Кабінету Міністрів. До складу делегації Укрвуглепрофспілки з ведення переговорів увійшли відповідальні працівники первинних і територіальних організацій профспілки, виконавчого апарату ЦК профспілки. Очолював делегацію – перший заступник голови Профспілки В.М. Мамченко.

Представники галузевих профспілок визнали неможливим узгодження запропонованого проекту Постанови КМУ з наступної причини. У наданому на узгодження переліку осіб для отримання пільгового побутового палива відсутні 93 професії в порівнянні з переліком професій, що затверджено постановою КМУ від 14 квітня 2004 року № 462, яка відповідно до роз'яснень Міністерства праці і соціальної політики України (лист від 05.11.2009 № 3730/0/10-09/5) до 1 січня 2010 року повинна використовуватися при визначенні права на отримання компенсації витрат на комунальні послуги.

Профспілковою стороною вказано на те, що в даному випадку роботодавці намагаються порушити ст.22 Конституції України, відповідно до якої при ухваленні нових законів або внесенні змін в тих, що діють не допускається звуження змісту та обсягу прав і свобод.

Стороною Профспілки на переговорах запропоновано при підготовці переліку професій працівників з видобутку (переробки) вугілля вугледобувних (переробних) підприємств, яким безкоштовно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість цього вугілля, узяти за основу перелік професій, затверджений постановою КМУ № 462, внести до нього пропущені професії трудящих вугледобувних (переробних) і вуглебудівних підприємств і розповсюдити його на трудящих шахтобудівних підприємств і ДГВРС. Запропоновано також підготувати не три, як в проекті постанови КМУ, а один перелік професій працівників, оскільки значна частина професій підприємств по видобутку, переробці вугілля, шахтобудівного комплексу в цих списках повторюється.

У підсумковому протоколі засідання Робочої групи зафіксовано намір ініціювати внесення змін до ст.43 Гірничого закону України, в яких передбачити виділення пільгового побутового палива працівникам шахтобудівних підприємств і державних воєнізованих аварійно-рятівних служб (формувань) у вугільній промисловості.

Сторона власників (роботодавців) на переговорах прийняла рішення направити на розгляд Кабінету Міністрів України проект постанови «Про затвердження переліку професій працівників з видобутку (переробки) вугілля вугледобувних (переробних) підприємств і працівників вуглебудівних підприємств, яким безкоштовно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість цього вугілля», підготовлений Мінвуглепромом. При цьому вона висунула представникам профспілок звинувачення в тому, що відмова в узгодженні даного проекту постанови призведе до зриву термінів надання трудящим галузі палива на побутові потреби і затримці виплат компенсацій витрат на комунальні послуги.

Пізніше на адресу ЦК профспілки надійшов лист від 29.01.2010г. № 119/05/04-01 за підписом заступника Міністра вугільної промисловості України А.В.Корзуна. У листі, відповідно до пункту № 5 протоколу засідання Робочої групи, надано на розгляд проект Закону України «Про внесення змін до статті 43 Гірничого закону України», що побічно підтверджує обґрунтованість і конструктивність позиції профспілки на переговорах.

ЦК профспілки опротестував дії сторони власників на переговорах і запропонував Федерації профспілок України (лист від 11.02.2010 р. № 02/16) не погоджувати вказаний проект постанови Уряду та запропонувати продовжити спільну роботу сторін над вирішенням даної проблеми. В результаті подальших переговорів з представниками власника і Кабінету Міністрів була досягнута домовленість про підготовку нового проекту Постанови Кабінету Міністрів, яким в якості тимчасового заходу до складання уточнених списків, або внесення змін до законодавства, перелік, затверджений постановою КМУ № 462 береться за основу для надання пільгового побутового палива і компенсацій за газ, електроенергію та опалення.

ЦК профспілки такий проект постанови Кабінету Міністрів (додається) отримав листом Мінвуглепрому від 15 лютого 2010 р. № 185/05/04-01, в якому перелік професій повністю ідентичний затвердженому постановою КМУ № 462. Проте сама постановча частина даного документу вимагає доопрацювання з урахуванням, того що списки застосовуватимуться не лише для надання пільг з оподаткування, але і надавати право на пільгове побутове паливо і компенсації за комунальні послуги.

Враховуючи вищевикладене Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Схвалити позицію ЦК профспілки на переговорах з питання узгодження переліку професій працівників підприємств галузі, що мають право на безкоштовне вугілля і пільги з його оподаткування.

2. Схвалити проект Закону України «Про внесення змін до Гірничого закону України і до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», підготовлений народним депутатом України В.І.Турмановим (додається). Запропонувати В.І.Турманову вказаний законопроект внести на розгляд Верховної Ради у встановленому порядку.

3. Запропонувати Мінвуглепрому внести до проекту постанови Кабінету Міністрів України зміни, направлені на попередження можливих утисків прав трудящих (додаються). Після внесення запропонованих змін доручити керівництву ЦК профспілки погодити текст проекту постанови Кабінету Міністрів України.

4. Контроль за виконанням даної постанови покласти на першого заступника Голови Профспілки Мамченко В.М.

Голова Профспілки В.І. Турманов