зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 9 от 18 февраля 2010 года

Про позицію Профспілки відносно ситуації, яка склалась у трудовому колективі ДП «Луганськвугілля»

16 січня 2010року Радою директорів ДП «Луганськвугілля на рівні керівництва підприємства та відокремлених підрозділів було прийнято рішення про створення на підприємстві Ради трудового колективу. До роботи Ради директорів не були залучені законні представники від самого трудового колективу, а саме - профспілкові органи ніякого рівня, якими за дорученням трудового колективу підписані діючі у теперішній час колективні договори ДП «Луганськвугілля» та його відокремлених підрозділів.

Тобто, наміри про створення Ради трудового колективу надійшли не від трудового колективу та його законних уповноважених органів в особі профспілкових організацій, які на підставі Закону України « Про профспілки, права та гарантії їх діяльності» наділені повноваженнями на представництво та захист колективних інтересів всього трудового колективу незалежно від членства в профспілках, а безпосередньо від керівництва в особі генерального директора підприємства.

При цьому генеральним директором шляхом адміністративного тиску зроблені відповідні вказівки стосовно створення колегіального органу з повноваженнями, які не тільки не мають законних підстав для виконання, але й в повній мірі підміняють повноваження та функції профспілкових органів. Крім того, при цьому грубо порушені принципи соціального діалогу, які вже врегульовані положеннями Галузевої угоди та діючими на підприємстві колективними договорами. Керівництвом підприємства не врахований той факт, що майже всі працівники трудового колективу підприємства є членами діючих на підприємстві профспілок, які діють на підставі своїх Статутів. Саме це дає їм законне право на виконання захисних функцій не тільки на підставі діючого законодавства України, але й на рівні норм міжнародного законодавства, а саме статей 2та 10 Конвенції Міжнародної організації праці № 87 про свободу асоціації та захист права на організацію.

На відміну від профспілок діючим законодавством не передбачені норми, якими врегульовані повноваження, права та гарантії діяльності Ради трудових колективів, окрім участі в управлінні підприємством с правом дорадчого голосу з метою розвитку самоуправління та творчої ініціативи трудящих, мобілізації трудового колективу на рішення виробничо - технічних та соціально- економічних задач, підвищення відповідальності колективу за результати роботи підприємства.

Запропонований адміністрацією проект Положення про Раду трудового колективу навіть не був попередньо відданий працівникам підприємства на обговорення, а роздавався делегатам безпосередньо на конференції трудового колективу, дату якої також без погодження з профспілками було призначено адміністрацією підприємства самостійно. Делегування членів трудового колективу на цю конференцію проводилось по вказівці керівників відокремлених підрозділів на позмінних зборах також у адміністративному режимі.

Вершиною правового нігілізму, порушення принципів демократії та соціального діалогу стала сама конференція трудового колективу, що відбулася 8 лютого 2010 року. На порядку денному конференції були затвердження Положення про Раду трудового колективу, вибори складу Ради та її Голови. Не затвердивши самого Положення про Раду трудового колективу, тому що затвердити його навіть під самим грубим адміністративним тиском було б великим абсурдом, адміністрація підприємства без правил та затверджених повноважень членів Ради практично вимусила делегатів конференції вибрати її склад у кількості 33 працівників, при цьому навіть не оголосивши їх посади та професії за місцем роботи.

Крім того, слід зазначити, що напередодні вищевказаних подій в ДП «Луганськвугілля» була спроба по створенню аналогічної громадської організації «Шахтарі України» з метою підміни функцій профспілкових організацій, діючих на підприємстві.

Все це свідчить про те, що генеральним директором Єрмаковим О.М. провадиться деструктивна політика, яка направлена не на підвищення ефективності роботи підприємства,. а навпаки веде до зростання соціальної напруги в трудовому колективі.

Зазначену ситуацію ЦК Профспілки розцінює, як посягання на законні права та гарантії діяльності профспілкових організацій підприємства та його відокремлених підрозділів, та заміну законно діючих профспілкових організацій та їх виборних органів на керовані адміністрацією нові органи.

На підставі вищевикладеного Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Дії генерального директора ГП «Луганськвугілля» Єрмакова О.М. стосовно адміністративного впливу по створенню на підприємстві Ради трудового колективу вважати прямою протидією Профспілці та такими, що спрямовані на порушення принципів соціального діалогу, та ведуть до дестабілізації соціально-економічної ситуації у трудовому колективі підприємства і в регіоні в цілому.

2. Зобов’язати Мінвуглепром України забезпечити виконання керівниками підприємств галузі положень Галузевої угоди та Розпорядження Кабінету Міністрів від 25.02.2009 р. № 274–р «Про затвердження плану заходів, спрямованих на реалізацію пропозицій всеукраїнських профспілок та профоб’єднань з питань стабілізації економіки та забезпечення соціального захисту працівників» стосовно посилення співпраці з профспілковими органами під час розв’язання соціально-економічних проблем на підприємствах.

3. Вимагати від Міністра вугільної промисловості України Полтавця В.І. розірвання контракту з генеральним директором ДП «Луганськвугілля» Єрмаковим О.М. у зв’язку з грубим порушенням положень Галузевої угоди та невиконанням колективного договору підприємства.

4. Головам профспілкових організацій всіх рівнів не залишати без уваги жоден випадок порушення принципів соціального діалогу з боку роботодавців та своєчасно інформувати про це вищі за рівнем органи профспілки.

5. Контроль за виконання даної постанови покласти на першого заступника голови профспілки Мамченка В.М.

Голова Профспілки В. Турманов