зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 10 от 20 июля 2010 года

Про незадовільне виконання окремими підприємствами Мінвуглепрому в I півріччі 2010 року вимог статей 43 і 48 Гірничого закону України, пункту 12.10 Галузевої угоди та колдоговорів у частині забезпечення трудящих і пенсіонерів безоплатним побутовим паливом

Вирішенню проблеми забезпечення трудящих і пенсіонерів галузі побутовим паливом ЦК профспілки приділяє повсякденну увагу. Так, 18 лютого 2010 р., Президія ЦК профспілки розглянула питання «Про забезпечення трудящих і пенсіонерів галузі побутовим паливом», визначила недоліки та прийняла відповідну постанову. Разом з тим, підсумки виконання плану вивезення палива на побутові потреби за перше півріччя 2010 р., свідчать про те, що керівники окремих підприємств галузі не вжили дієвих заходів щодо виконання зазначеної постанови.

За даними Мінвуглепрому за шість місяців поточного року пільговим побутовим паливом забезпечені 55,1% вуглеотримувачів, а за обсягом поставок річне завдання за цей період виконано лише на 38,6%.

Особливу стурбованість викликає стан справ із забезпеченням побутовим паливом працівників і пенсіонерів ДП «Сніжнеантрацит та ДП« Шахтарськантрацит », де річний план виконано лише на 8,8% і 12,3% відповідно.. Як і раніше багато нарікань з боку вуглеотримувачів ДП «Донбасантрацит», яким вивезено 14,6% від загальної потреби у вугіллі. Є проблеми в забезпеченні побутовим паливом і на підприємствах ДП «Торезантрацит» та ДП «Красноармійськвугілля», де поставлено менше 1/3 потреби в паливі. Також незадовільно забезпечуються побутовим паливом працівники та пенсіонери шахтобудівних організацій.

Критичний стан із забезпечення побутовим паливом і на вугільних підприємствах, які закриваються, та вже законсервованих. Через відсутність бюджетного фінансування виконавчими дирекціями з ліквідації шахт у першому півріччі 2010 року паливо для побутових потреб вуглеотримувачам взагалі не надавалося.

Окремі керівники підприємств не вживають заходів з погашення заборгованості в побутовому паливі за попередні роки. Станом на 1 липня 2010 заборгували вуглеотримувачам за 2007-2009 р.р. в ДП «Донбасантрацит» більше 125 тис. тонн, у ДП «Сніжнеантрацит» - 30 тис. тонн і в ДП «Шахтарськантрацит» - 11 тис. тонн вугілля.

З 1 липня поточного року стали обов'язковими для застосування нові Технічні умови щодо визначення якості побутового вугілля. Проте, до теперішнього часу Держспоживстандарт не забезпечив регіональні центри стандартизації та метрології новими нормативними документами. Тому продовжують надходити скарги від трудящих та пенсіонерів на якість побутового палива.

Враховуючи вищевикладене, Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Міністерству вугільної промисловості України:

1.1. Здійснювати постійний контроль за своєчасне і в повному обсязі виконання підвідомчими підприємствами плану вивезення трудящим та пенсіонерам палива для побутових потреб. Посилити відповідальність керівників за невиконання даного пункту Галузевої угоди і колективних договорів;

1.2. Зажадати від керівників підприємств та їх структурних підрозділів вжити заходів з погашення заборгованості щодо безоплатного побутового палива, яка утворилася за попередні роки.

2. Міністерству вугільної промисловості України спільно з ЦК профспілки направити до Кабінету Міністрів України звернення з вимогою виділення необхідних коштів для придбання побутового палива вуглеотримувачам шахт, які ліквідовані та консервовані.

3. ЦК профспілки звернутися до Держспоживстандарту з вимогою прискорити забезпечення регіональних центрів стандартизації і метрології нормативними документами щодо якості вугілля на побутові потреби.

4. Територіальним і первинним профспілковим організаціям на своїх засіданнях заслухати керівників підприємств, де допущено відставання з вивезення палива вуглеотримувачам, зі звітом про стан забезпечення трудящих та пенсіонерів паливом на побутові потреби за перше півріччя 2010 року та визначити шляхи з подолання відставання.

5. Контроль за виконанням даної постанови покласти на Президію ЦК профспілки.

Перший заступник Голови Профспілки В.М. Мамченко