зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 10 от 20 июля 2010 года

Про розгляд проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження переліку професій працівників, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби

До ЦК профспілки працівників вугільної промисловості України надійшов лист Міністерства вугільної промисловості України № 142/07/04-01 від 13 липня 2010 року з пропозицією узгодити проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку професій працівників гірничих підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу оподатковуваного доходу яких не включається вартість цього вугілля».

З аналогічними пропозиціями Мінвуглепром України неодноразово звертався до ЦК профспілки, створювалися погоджувальні комісії, проводилися переговори, напрацьовувалися спільні рішення. Пропозиції сторони профспілки були спрямовані на те, щоб взяти за основу перелік професій, які перелічені в постанові Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 р. № 462 з доповненнями та змінами, запропонованими трудовими колективами. Позиція сторони Профспілки на переговорах з питання узгодження переліку професій була схвалена на засіданні Президії ЦК профспілки 18 лютого 2010 року, а також профспілковим активом виробничих підприємств під час зустрічей з працівниками апарату Центрального комітету профспілки.

На спільній комісії Мінвуглепрому і Укрвуглепрофспілки був підготовлений перелік професій для затвердження Кабінетом Міністрів України і направлений на узгодження зацікавленим міністерствам у червні 2010 року. Проте Мінфін, Мін'юст, Мінекономіки та Мінпраці без вагомих на те причин відмовили у його погодженні.

У листі Мінвуглепрому від 13 липня 2010 р. узгоджений у червні перелік пропонується безпідставно скоротити на 32 професії. Така пропозиція звужує соціальні гарантії трудящих і порушує ст.22 Конституції України, що викликає протести працівників галузі.

Враховуючи вищевикладене, Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Відмовити Мінвуглепрому в узгодженні переліку професій працівників і пенсіонерів вугільної промисловості, яким відповідно до статей 43 і 48 безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість цього вугілля, запропонованого листом № 142/07 / 04-01 від 13 липня 2010 року.

2. Запропонувати Мінвуглепрому повторно направити Кабінету Міністрів України на затвердження перелік професій працівників підприємств вугільної промисловості яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби, що був узгоджений з ЦК Укрвуглепрофспілкою в червні 2010 року.

3. Зажадати від Кабінету Міністрів України провести засідання Координаційної ради по врегулюванню кризових ситуацій у вугільній промисловості, на якому розглянути запропонований для затвердження перелік професій працівників підприємств вугільної промисловості, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби.

Перший заступник Голови Профспілки В.М. Мамченко