зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Березня 2012
Реформування вугільної галузі передбачає безпечні умови праці
23 березня 2012 року під час спільного засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки були підбиті підсумки спільної роботи центральних органів виконавчої влади з вугледобувними підприємствами недержавної форми власності щодо забезпечення ними безпечного ведення гірничих робіт та виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Також було проаналізовано стан ведення буро-вибухових робіт підприємствами галузі.

Звертаючись до присутніх, Юрій Бойко підкреслив соціальну значимість вугільної галузі та її провідне місце у забезпеченні енергетичної незалежності України. «Триває процес роздержавлення галузі: приватизація вугледобувних підприємств та передача їх в оренду чи концесію. Але можу запевнити кожного, що незалежно від форми власності держава ніколи і ні в якому разі не залишить вугільну галузь без уваги», - сказав Міністр.

Юрій Бойко також зупинився на питаннях реформування вугільної промисловості. Він зазначив, що процес приватизації буде відбуватися максимально прозоро та зважено. Жодна заявка від потенціального інвестора не буде розглядатися без її попереднього погодження з усіма профспілками галузі та органами місцевої влади.

Міністр наголосив на важливості зменшення залежності Україні від імпортованих енергоносіїв та збільшення видобутку власного газу та вугілля.

«Цього року ми плануємо 10% зростання вуглевидобутку відносно минулого року. І вже сьогодні вугледобувні підприємства України збільшили видобуток вугілля на 1 млн. тонн порівняно з відповідним періодом 2011 року. Для нас це має стратегічне значення, бо для забезпечення нашої енергетичної незалежності ми маємо переорієнтувати нашу промисловість зі спалення газу на спалення вугілля, тому збільшення вуглевидобутку та розвиток галузі має першочергове значення», - поінформував Міністр.

Юрій Бойко зазначив, що Колегією Міненерговугілля у вересні минулого року було прийнято рішення щодо вжиття спільних заходів з Держгірпромнаглядом, Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями із забезпечення малими підприємствами недержавної форми власності безпечного ведення гірничих робіт, але й досі стан охорони праці та промислової безпеки на більшості з цих підприємств викликає занепокоєння та несе загрозу життю та здоров’ю людей.

Особливу увагу Міністр звернув на випадки, що сталися на так званих шахтах – «копанках», які ведуть несанкціонований видобуток вугілля без наявності відповідних на те дозвільних документів і ставлять під загрозу людські життя, а це – неприпустимо.

Головну увагу Юрій Бойко звернув на важливість укладення договорів на аварійно-рятувальне обслуговування малих приватних вуглевидобувних підприємств із Державною гірничорятувальною службою у вугільній промисловості України.

За його словами, на цей час договори на аварійно-рятувальне обслуговування не укладено 33 малими приватними підприємства (52 гірничих відводи). Він зазначив, що протягом наступних двох тижнів ці підприємства мають або укласти відповідні договори, або припинити свою діяльність.

Крім того, під час засідання Колегії було проаналізовано стан ведення вибухових робіт на вугледобувних підприємствах.

У свою чергу, Юрій Бойко наголосив на особистій відповідальності керівників вугледобувних підприємств за безпечне ведення гірничих робіт.

«З 1 травня ми знову запроваджуємо по всіх підприємствах галузі особливий режим контролю за безпечним веденням робіт. Я буду особисто відслідковувати, як керівники підприємств контролюють питання безпеки виробництва та охорони праці. Ми забезпечимо системні та позачергові перевірки шахт керівним складом Міненерговугілля і у разі виявлення порушень – невідкладно будуть прийняті відповідні кадрові рішення», - зазначив очільник Міністерства.

Урядовий портал