зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

28 Жовтня 2015
Володимир Демчишин: Міністерство працює над удосконаленням управління державними підприємствами
Під час брифінгу, що відбувся сьогодні в УКМЦ, Міністр Володимир Демчишин розповів про управління державними підприємствами, зазначивши, що управління не на високому рівні, послуги надаються неякісно, не завжди відповідають параметрам. Він окреслив причини цього: по-перше, більшість підприємств є природним монополіями, по-друге, менеджмент не відповідає вимогам і часу, і самих підприємств.

Міністр повідомив, що Міненерговугілля активно працює над пошуком талановитих керівників, які б змінили на посадах неефективних управлінців. Він зауважив, що протягом останніх трьох місяців залучив фахівців для проведення аудиту, щоб адекватно оцінити проблеми підприємств, не тільки якість керівництва, а й формування фінансових планів та фінансової звітності.

Також В.Демчишин звернув увагу, що в Міністерства є два варіанти впливу на діяльність державних підприємств – погодження призначень та погодження фінансової звітності. Причому, за словами Міністра, Міненерговугілля не займає жорсткої позиції, а прагне проаналізувати фінансові ризики в діяльності підприємств.

Міністр у ході брифінгу наголосив, що на сьогодні прийнято рішення щодо проведення понад 30 конкурсів, частина з яких уже завершена, а деякі ще тривають або ж оголошені повторно, наприклад на посаду керівника «Центренерго». «Можу запевнити, що конкурси проводяться досить відкрито. Створено конкурсну комісію, рішення приймаються колегіально», -зауважив він. Також повідомив, що по деяких підприємствах уже двічі змінювали керівників, якщо були факти неякісної роботи, особливо є проблеми у вугільній галузі.

Міністр прокоментував, зокрема, ситуацію, що склалася на ДП «Шахта «Краснолиманська», та реагування Міністерства. Він повідомив, що за результатами зустрічі з профспілками було прийнято рішення про проведення позапланового аудиту, проте членам комісії, що прибула на шахту, відповідні документи для перевірки не були надані. Тому зараз ці питання опрацьовують правоохоронні органи. «Працівники підтримують керівника, хоча в Міненерговугілля є підтверджені факти про зловживання на суму понад 300 млн гривень», - зазначив В.Демчишин. «Міністерставо не є силовим органом. Наше завдання – зібрати факти і передати силовим відомствам», - наголосив В.Демчишин.

Також Міністр попередив про відповідальність керівників державних підприємств: «Якщо директори збираються обманювати Міністерство, то вони помиляються і повинні знати, що факти про зловживання збираються щодня», - наголосив він, підкресливши, що така інформація одразу ж передається відповідним органам.

У ході брифінгу Міністр також порушив питання про важливість контролю з боку Міненерговугілля за видачею ліцензій на здійснення видобування. На сьогодні видачу ліцензій здійснюють Держгеонадра, тому Міненерговугілля вже звернулося до відповідних центральних органів виконавчої влади з клопотанням щодо повернення Міненерговугіллю цієї функції.

Також Міністр поінформував про перспективи реформування НАК «Нафтогаз України».

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины