зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Вересня 2023
Прем’єр-міністр: Україна реалізує проекти захисту енергооб’єктів, які ніхто у світі досі не робив
Енергетична галузь є основою української економіки. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на форумі «Майбутнє української енергетики».

Учасники заходу обговорили ключові виклики та стратегічні перспективи енергетичної сфери в Україні. Глава Уряду зі свого боку озвучив шість факторів, які забезпечують стабільність галузі.

«Україна сьогодні має значно більшу кількість і потужність систем ППО. Минулого року не було ні Patriot, ні NASAMS, ні IRIS-T, ні SAMP-T, ні багатьох інших систем. Наша ППО стала ще більш комплексною і досвідченою. Продовжуємо працювати над її розвитком. До зими вона буде ще міцнішою, ще сильнішою й ефективнішою», — підкреслив Денис Шмигаль.

Другий фактор, за словами Прем’єр-міністра, — у росії стало менше ракет. Він зауважив, що спроможність агресора виробляти їх значно нижча, ніж ворогу хотілося б.

«Проведена велика ремонтна кампанія. І це третій фактор. Маємо сьогодні в роботі 7 атомних енергоблоків, ще 2 завершують ремонтну програму. Енергоблоки ТЕС і гідроагрегати ГЕС будуть у роботі до початку зими. Станом на сьогодні ми також відремонтували понад 80% магістральних мереж», — відзначив очільник Уряду.

Четвертий фактор — захист енергооб’єктів. Як зауважив Прем’єр-міністр, зведено багаторівневий захист: пасивний та активний. За його словами, Україна робить проекти, які ніхто у світі досі не робив. Продовжується робота над децентралізацією енергосистеми.

П’ятий фактор — системна робота з міжнародними партнерами. Денис Шмигаль подякував за швидкі рішення, які посилили спроможність і стійкість нашої держави.

«Партнери надали $2,3 мільярда на відновлення та захист енергетики. Ми також розширили можливість для імпорту електроенергії з ЄС більш ніж удвічі: з 500 МВт до 1200 МВт», — сказав Прем’єр-міністр.

Шостий фактор — достатня кількість енергоресурсів. Як повідомив Прем’єр-міністр, за перше півріччя пробурено 157 тисяч метрів нових свердловин.

«Збільшуємо видобуток. Вперше пройдемо зиму, як обіцяє «Нафтогаз», за рахунок нашого власного газу. Показник видобутку «Укргазвидобування» сягнув найвищого показника за три роки. Активно працюємо над розвитком концепції «Україна — газовий сейф Європи». Переконаний, що вже сьогодні 15 млрд кубометрів газу, які є в наших сховищах, стануть надійним підґрунтям для проходження опалювального сезону», — підкреслив Денис Шмигаль.

Учасники форуму також проговорили виклики та складнощі в енергетичній галузі. Прем’єр-міністр наголосив на важливості продовження підтримки України з боку партнерів, зокрема в частині постачання енергетичного обладнання.

За матеріаласи Урядового порталу