зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

15 Жовтня 2014
ОБРАЩЕНИЕ трудовых коллективов предприятий угольной промышленности к Президенту Украины Петру Порошенко
Профсоюз работников угольной промышленности Украины от имени сотен тысяч шахтеров, шахтостроителей, углеобогатителей, работников заводов угольного машиностроения, отраслевой науки, и других трудящихся отрасли обратился к Президенту Украины Петру Порошенко в связи с критической ситуацией, сложившейся на предприятиях отрасли и продолжающимся нарушением социально-экономических гарантий работников угольной промышленности.

Публикуем обращение полностью.

ЗВЕРНЕННЯ
представників трудових колективів підприємств вугільної промисловості України до Президента України П.О. Порошенко у зв'язку з критичною ситуацією в галузі

Шановний Петро Олексійович!

Профспілка працівників вугільної промисловості України звертається до Вас як до гаранта Конституції України від імені сотень тисяч шахтарів, шахтобудівників, вуглезбагачувачів, працівників заводів вугільного машинобудування, галузевої науки та інших трудящих галузі у зв'язку з критичною ситуацією на підприємствах вугільної промисловості і триваючими порушеннями трудових прав та соціально-економічних гарантій працівників галузі.

В результаті гострої політичної та економічної кризи, що призвела до бойових дій в Донбасі, вугільна промисловість України опинилася у катастрофічному стані. На ряді підприємств виведені з ладу об'єкти енергопостачання, що призвело до зупинки провітрювання і водовідливу. Пошкоджено поверхневі споруди ряду шахт та інших підприємств галузі, є загиблі серед працівників окремих підприємств. У цих умовах більша частина шахт всіх форм власності в Донецькій і Луганській областях змушені були тимчасово або повністю припинити роботу з видобутку вугілля. Загальна чисельність трудящих галузі, які опинилися в цій ситуації, перевищує 150 тисяч осіб.

Урядом і галузевим міністерством не забезпечені розрахунки споживачів з вугільними підприємствами за поставлене вугілля. У цій ситуації шахти не можуть розрахуватися з енергогенеруючими компаніями за спожиту електроенергію. У такому замкнутому колі неплатежів опинилася економіка вугільних підприємств усіх форм власності.

Заборгованість по заробітній платі працівникам державних підприємств за червень-липень 2014 року становить понад 347 млн. грн., практично не виплачена і зарплата за серпень. На підприємствах, які вимушено припинили роботу, зарплата за серпень не нарахована. В порушення трудового законодавства не нараховуються і не виплачуються відпускні та лікарняні. Через відсутність бюджетного фінансування протягом 4-х місяців не виплачується заробітна плата працівникам гірничорятувальних загонів.

На державних підприємствах галузі не забезпечена мінімальна державна гарантія з оплати вимушених простоїв не з вини працівників на рівні не менше 2/3 тарифної ставки (окладу) згідно до статті 113 КЗоТ України.

Через припинення забезпечення працівників і пенсіонерів галузі безкоштовним побутовим паливом, їх сім'ї в зиму залишилися без вугілля і засобів існування.

У цій ситуації замість допомоги галузі у відновленні шахт Донбасу, постраждалих під час АТО, уряд планує закриття 14 з них і закупівлю вугілля у закордонних вугільних компаній, підтримуючи зарубіжного виробника та залишаючи без робочих місць десятки тисяч шахтарів України. Більш того, Галузевою Програмою намічено закриття ряду шахт Львівсько-Волинського басейну, серед яких є стабільно працюючі і з промисловими запасами не на один рік роботи.

В урядовій «Програмі створення робочих місць та стабілізації зайнятості в Донецькій і Луганській області на період до 2017 року» у вугільному секторі Донбасу замість створення нових робочих місць намічено закриття 46 шахт і втрата більше 50 тисяч робочих місць.

На звернення Профспілки по вирішенню найбільш гострих проблем ні Міненерговугілля, ні Кабінет Міністрів не реагують належним чином, продовжуючи проведення курсу на прискорене згортання вугільної промисловості, що тягне за собою подальше погіршення соціально-економічної ситуації в Україні, зростання армії безробітних, особливо в Донбасі, і подальше загострення політичної та економічної кризи.

Прагнучи в черговий раз в цей складний для країни час конструктивно вирішити накопичені проблеми, 24 вересня п.р. була проведена зустріч представників профспілки з керівництвом Міненерговугілля. Однак вперше профспілка зіткнулася з повним нерозумінням гостроти проблем з боку керівництва міністерства і до цих пір не отримала відповіді на поставлені запитання.

У зв'язку з тим, що Уряд і галузеве міністерство уникають рішення проблем і законних вимог працівників галузі, Укрвуглепрофспілка змушена від конструктивного соціального діалогу перейти до протестних дій.

Звертаючись до Вас, шановний Петре Олексійовичу, ми сподіваємося, що в рамках Ваших повноважень буде вжито ефективних заходів щодо дотримання конституційних прав, законодавства та соціально-економічних гарантій працівників вугільної промисловості в галузі праці.


14.10.14 року м.Київ
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная