зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

31 Травня 2023
Право на пільгову пенсію має бути збережене.
Як відомо, до СПО об’єднань профспілок було надіслано звернення Президента УСПП Анатолія Кінаха до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо ініціювання законодавчих змін зі скасування пільгового пенсійного забезпечення, а також списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зазначені пропозиція організації роботодавців викликали серйозне невдоволення в трудових шахтарських колективах, яке може призвести до соціального вибуху.

СПО об’єднань профспілок розглянуло дане звернення та направило відповідного листа до Прем’єр-міністра України із зазначеного питання.

У листі зазначається, що будь-які питання, що стосуються прав і гарантій працівників, повинні вирішуватися виключно на умовах соціального діалогу у форматі тристоронніх консультацій, переговорів у рамках Генеральної угоди.

Конституцією України та законодавством про охорону праці передбачено право громадян на безпечні і здорові умови праці та повну відповідальність роботодавців за створення належних умов праці. Зайнятість працівників протягом тривалого періоду на роботах із шкідливими і важкими умовами праці призводить до погіршення здоров’я цих працівників, важких професійних хвороб, скорочення тривалості життя. Скасування пенсій на пільгових умовах не усуне негативних факторів для здоров’я працівників.

Зусилля в першу чергу повинні спрямовуватися на забезпечення виробничого процесу, який відповідав би європейським стандартам безпечної праці, на стимулювання впровадження у виробництво екологічних і безпечних технологій.

Головою СПО запропоновано в рамках НТСЕР обговорити існуючі проблеми у пільговому пенсійному забезпеченні.

На зазначене звернення надійшла відповідь від Міністерства економіки України
( відповідь додається).

Скачать PDF

Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная