зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Серпня 2008
Експеримент по впровадженню нової системи оплати праці з встановленням нормованих завдань - щоденна звітність збільшилась в два, а то й в три рази

Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» - одна з найкращих в Прибужжі - з 2003 року працює ритмічно, виконуючи виробничі завдання.

Копальня увійшла в сімку вугільних підприємств, на яких розпочався експеримент по впровадженню нової системи оплати праці із встановленням нормованих завдань. Що ж зроблено за цей період?

На шахті створена робоча група з підготовки та проведення експерименту в складі головних спеціалістів та інженерно-технічних працівників служб, затверджений план-графік та відповідальні посадові особи за його виконання, за основу взято проект «Положення про систему оплати праці з встановленням нормованих завдань». Заробітна плата, на чому особливо наголосила Профспілка вугільників України, буде нараховуватись за двома системами: існуючою і по експерименту, а виплата відбудеться за тієї, яка буде більшою.

Нормовані завдання на зміну для робітників видаються начальниками дільниць, їх заступниками або помічниками на підставі галузевих норм виробітку. Тобто шахта живе своїм розміреним трудовим життям.

Проте наявні зміни відбулися в роботі гірничих майстрів. Вони з допомогою дільничних нормувальників оформляють нормовані завдання у формі «Обліку видачі нормованого завдання на зміну». По закінченні зміни проводиться оцінка їх виконання, дані заносяться у пронумерований журнал обліку, де відображаються безпосередні виконавці, обсяги робіт і фактична трудомісткість виконаних робіт, а також фактично відпрацьований час. Аналогічна інформація заноситься відділом комп’ютерного забезпечення з врахуванням коефіцієнту трудової участі для кожного робітника.

Усі вищеназвані паперові звіти легше і наочніше можна було б собі уявити, якби сфотографувати оті стоси паперу, коли гірничі майстри несуть їх у відділ організації праці і зарплати . Щоденна звітність по об’єму збільшилась в два, а то й три рази.

Щодо найпростіших розрахунків оплати праці, наприклад, комбайнера: одна година праці машиніста гірничих виїмкових машин коштує 18 гривень 33 копійки. Якщо ми її помножимо на 6 годин в день, виходить 109 гривень 98 копійок і, помноживши на 21 робочий день, отримаємо 2309,58 гривні, по тарифу. На сьогодні це не зарплата, якщо взяти до уваги, з якою неймовірною швидкістю піднімаються ціни на комунальні послуги , продукти та ін.

Спілкуючись з колективом видобувної дільниці № 1, робітниками та інженерно-технічними працівниками, розумієш, що не все так просто, як може здатись на перший погляд. Нещодавно введена в експлуатацію лава 436 з навантаженням 1400 тонн на добу.

Начальник дільниці Іван Плешинець запевнив, що при своєчасному та якісному матеріально-технічному забезпеченні колектив дільниці в змозі досягти вагомих результатів, що суттєво збільшить заробітну плату.

- На зустрічі з Юлією Тимошенко в Ровеньках, - каже Іван Плешинець, - гірники підняли одне з найперших питання про оновлення технічної бази вугільників. І так зрозуміло, що експеримент на пустому місці провести неможливо. Дайте шахтарям спочатку техніку, створіть задовільні умови праці – тоді експериментуйте. Люди наші роботящі і слухняні. Єдине, що б хотілося: нову техніку і обладнання. Тоді і віддача була б відчутною, і оплата праці, почасова чи відрядна, внормувалася б, і експеримент би вдався. Як можна видобути вугілля без комбайна, пройти метри без кріплення і лісоматеріалів? Коли запроваджували експеримент, або не думали, або просто не хочуть нас почути. То не є робота!

До цієї слушної думки приєднався і начальник дільниці ДПР Валерій Бабій.

Подробнее читайте во всеукраинской газете «Шахтер Украины» от 1.08.2008 г.