зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

12 Серпня 2008
Для разрешения кризисной ситуации в угольной промышленности ЦК профсоюза угольщиков обратился к Президенту Украины

Народный депутат Украины, председатель ЦК профсоюза работников угольной промышленности В. Турманов в адрес Президента В. Ющенко направил депутатское обращение с просьбой оказать влияние на соответствующие органы государственной власти для разрешения кризисной ситуации в угольной отрасли, а также создания рабочей группы с обязательным привлечением специалистов ЦК профсоюза в решении проблемных вопросов.

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Звертаюсь до Вас з нагальної проблеми, що на даний час склалась у вугільній галузі. Незважаючи на виконання завдання з видобутку вугілля і як наслідок неухильно зростання рівня відвантаження вугілля на теплоелектростанції та на коксування, у порівнянні з 2007 роком, підприємства вугільної промисловості залишаються фінансово незбалансованими.

Міністерство вугільної промисловості та ЦК профспілки працівників вугільної промисловості України поставило задачу перед працівниками вуглевидобувних підприємств неухильно нарощувати темпи відвантаження вугілля на енергетику та до кінця року забезпечити стовідсоткове виконання показників «Прогнозного балансу електроенергії, палива та витрат генеруючих компаній ТЕС на 2008 рік» та поставити для потреб теплоелектростанцій вугілля у обсязі не менш ніж 18745 тис. тонн.

Проте, на даний час, виконання цих зобов'язань знаходиться під загрозою. Насамперед це пов'язано з тим, що більшість вуглевидобувних підприємств не можуть своєчасно ввести очисні вибої, закупити необхідне обладнання та матеріали. Крім того на 1 серпня 2008 року склалась заборгованість по заробітної платі і залишилося невиплаченими понад 255 млн. гривень. До кінця року фінансовий небаланс вуглевидобувних підприємств складе понад 1,7 млрд. грн.

Уникнення розвитку цієї ситуації можливе тільки за рахунок підвищення ціни на енергетичне вугілля. Для збалансування галузі, згідно розрахунків, необхідно підвищення ціни на енергетичне вугілля з серпня 2008 року щонайменш як на 30%. При цьому ціна на вугілля складе 591,00 грн./тн, що у перерахунку становить 122 USD/тн і в той же час залишиться нижче від ціни за яку прийдеться закуповувати вугілля за кордоном для покриття існуючого дефіциту та фінансування іноземних виробників.

Враховуючи те, що на цей час замість накопичення вугілля на складах теплоелектростанцій відбувається його спрацювання, так лише у липні спрацьовано зі складів ТЕС понад 600 тис. тонн затримка вирішення вказаного питання, на початку осінньо-зимового періоду 2008-2009 року може призвести до незворотних наслідків. Фактично це призведе до загрози національної безпеки та енергетичної залежності від інших держав. Це складне питання самостійно Міністерство вугільної промисловості та Міністерство палива та енергетики вирішити не в змозі.

Також вимушений звернутися до Вас з проханням вирішити проблему бюджетного фінансування вугільної галузі у 2008 році.

Це питання розглянуто 04.07.2008 р. на Президії ЦК профспілки. Рішення Президії направлені до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Згідно з розрахунками Міністерства вугільної промисловості України необхідно на:

  • державну підтримку підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу на будівництво, технічне переоснащення та капітальний ремонт гірничошахтного обладнання, в тому числі торфяній промисловості -25000,0 тис. грн., а також на здешевлення кредитів для будівництва та технічного переоснащення вугле- і торфодобувних підприємств — 3699,8 млн. грн.;
  • державну підтримку вугледобувних підприємств (включаючи підприємства з видобутку бурого вугілля) на часткове покриття витрат із собівартості продукції, у тому числі забезпечення гарантійних зобов’язань по поверненню бюджетних позик, а також погашення простроченої заборгованості за електричну енергію, яка утворилася у минулих роках, у сумі 1019403,3 тис. грн. — 5321,9 млн. грн.;
  • охорону праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних та шахто- будівельних підприємствах (включаючи підприємства з видобутку бурого вугілля), у тому числі дегазація вугільних пластів — 400,0 млн. грн.

Запропоновано до розподілу видатків Державного бюджету України на 2008 рік включити додаткову програму «Кошти на виплату заборгованості із заробітної плати працівникам самоліквідованих та збанкрутілих підприємств, яка утворилась за період закриття економічно неперспективних шахт та збанкрутілих підприємств вугільної промисловості» — 50,0 млн. грн.

Але законопроектом про внесення змін до державного бюджету на 2008 рік наші пропозиції не знайшли підтримки.

Тому, шановний Вікторе Андрійовичу, звертаюсь до Вас з проханням, надати доручення відповідним органам державної влади по створенню робочої групи з обов’язковим залученням фахівців профспілки працівників вугільної промисловості України для вирішення вищевказаних питань.

З повагою
Народний депутат України,
Голова ЦК профспілки
працівників вугільної
промисловості України
В. Турманов


Письмо
в zip-архиве

Письмо
в формате Microsoft Office Word