зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Жовтня 2017
Внесено зміни до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні
10 жовтня всеукраїнські об'єднання організацій роботодавців та профспілок і Кабмін за результатами проведених переговорів та консультацій дійшли згоди щодо внесення зміни до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні.

Шляхом підписання відповідної домовленості Сторони внесли зміни до пункту 2.4 Угоди, що стосується оплати праці, які набирають чинності 1 листопада 2017 року. Тепер цей пункт передбачає, що у 2017 році на підприємствах, в організаціях небюджетної сфери всіх форм власності тарифна ставка робітника І розряду встановлюється в розмірі:

- визначеному відповідною галузевою, територіальною угодою, колективним договором;

- для галузей, в яких не укладено галузеві угоди або положення укладених угод (згідно з реєстром, розміщеним на сайті Мінсоцполітики) не регулюють розмір тарифної ставки робітника І розряду, - на рівні, що не менше як на 10% перевищує визначений Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатної особи.

Втім, законодавчо встановлений рівень прожиткового мінімуму не відповідає фактичному рівню прожиткового мінімуму, розрахованому за затвердженою Кабміном методикою на оновлених наборах продуктів харчування,непродовольчих товарів і послуг за реальними цінами, і є меншим від нього понад в два рази. У зв’язку з цим таке внесення змін до Генеральної угоди дає можливість зовсім не суттєво скоротити розрив між тарифною ставкою робітника першого розряду, яка є основою для подальшої тарифікації, та реальним прожитковим мінімумом. Саме з цих причин подальші переговори щодо актуалізації положень Генеральної угоди, в тому числі і з означеного питання , залишаються вкрай важливими і будуть продовжені.

За домовленістю Сторін Угоди рекомендовано сторонам соціального діалогу на галузевому та локальному рівнях забезпечити виконання пункту 2.4 Генеральної угоди з урахуванням внесених змін, положення якого є обов’язковими для врахування суб'єктами, що перебувають у сфері дії Сторін, у тому числі під час розроблення та укладення галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів.

Разом з тим нагадуємо, що переговори по внесенню змін до Галузевої угоди у вугільній промисловості не були закінчені у зв’язку з неузгодженням єдиної позиції Сторін угоди щодо рівня прожиткового мінімуму для визначення розміру тарифної ставки робітників першого розряду, який є мінімальною гарантією в оплаті праці для всіх підприємств вугільної галузі.

Наразі Голова Профспілки Віктор Турманов звернувся з листами до керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та роботодавців, які є сторонами Галузевої угоди, в яких вказав на необхідність продовження узгоджувальних процедур по питаннях, які гальмують завершення переговорів, з урахуванням змін до Генеральної угоди, які набирають чинності з 1 листопада поточного року.