зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Вересня 2019
ДП «Торецьквугілля»: що в перспективі - зупинка або початок реалізації вугілля?
17 вересня 2019 року відбулося спільне засідання ради директорів і президії Торецького теркому Профспілки, за участі не тільки керівників підприємств, але і начальників ділянок, бригадирів прохідницьких бригад, забійників, гроз, голів профкомів. Цього вимагала ситуація, що склалася в ДП «Торецьквугілля».

З аналізу стану справ на державному підприємстві розпочав засідання ради генеральний директор В.А.Юхіменко. Він поінформував про те, що план з вуглевидобутку шахтами виконується, але з реалізацією вугільної продукції існують проблеми. При видобутку в 20 тис. тонн споживачеві (Харківський коксохімзавод) реалізується в межах 10 тис. на суму близько 19 млн. грн. Тому на аварійних складах накопичилося видобуте вугілля в об'ємі 73 тис. тонн.

Далі генеральний директор доповів про фінансово-економічний розклад діяльності держпідприємства. Щодня потрібно близько 100 тис.грн. на лісоматеріали, не кажучи вже про вибухівку, детонатори, метвироби, металоварочні кріплення і т.д. Вже є борг в розмірі 7 млн. грн. за поставлені матеріали і запчастини, які відпускалися дежпідприємству на довірнній основі , але подальше кредитування зараз під великим питанням. Непосильним тягарем на ДП висить необхідність оплатити за спожиту електроенергію щомісяця по 30-40 млн.грн. Крім цього, цінова політика грає не на користь державного підприємства. Металургійні холдинги отримали квоти на поставки імпортного вугілля, яке дешевше на 20-35% і вигідніше для заводів, тому Авдіївський, Криворізький, Дніпропетровський заводи проігнорували пропозиції ДП « Торецьквугілля» на укладення прямих договорів. Стосовно державної підтримки, керівник зазначив наступне, що ще то в липні закінчилися заплановані бюджетом кошти для вугільної промисловості на часткове покриття витрат із собівартості. Обіцяний додатковий 1 млрд. грн. поки знаходиться на розгляді в Комітеті Верховної Ради України.

У підсумку, без держпідтримки, при нестабільній реалізації вугілля немає можливості платити гірникам зарплату вчасно і в повному обсязі. Всі кошти, які надходять на розрахунковий рахунок від споживача за реалізований вугілля, відправляються на банківські карти працівників ДП.


Але при цьому вимальовується дилема: або всі «крихти» від реалізації віддавати на заробітну плату, не забезпечуючи технологічний процес або призупинити вуглевидобуток, щоб мінімізувати суми, необхідні на технологію.
На сьогоднішній день є впевненість, що за відвантаження 19 вагонів з шахти «Центральна» буде передоплата в сумі 2-х млн. грн, яка піде на закриття частини заробітної плати за липень.

У підсумкукерівник держпідприємства звернувся до всіх учасників наради зрозуміти стан справ. Ця кризова ситуація повинна вирішитися, тому наше завдання - не допустити безповоротного процесу, який вплине на стабільну роботу підприємств.

Єдиний вихід з глухого кута - з 23 вересня призупинити вуглевидобуток на шахтах, залишивши мінімальну кількість робітників, задіяних на підтримці очисної лінії вибоїв для того, щоб знизити витрати на технологію і всі отримувані кошти направити на виплату заробітної плати. Працівники, які не задіяні в даному процесі, відправляються в 10-денні оплачувані відпустки. Але генеральний директор висловив надію, що питання з реалізацією вугілля до кінця тижня може вирішитися позитивно і тоді не буде потрібно зупиняти шахти.

Виступ голови теркому В.П.Щербаня перегукувався з інформацією генерального директора. Профспілковий лідер повідомив про те, що профспілками постійно велася робота по вирішенню нагальних проблем, відправлялися листи і вимоги до вищих інстанцій. Голова ЦК ПРУПУ В.І.Турманов провів зустріч з новим міністром енергетики та охорони довкілля України, на якій наголосив про критичний стан справ у вугільній промисловості.

На розгляд членів ради директорів і запрошених було запропоновано рішення президії теркому профспілки, в якому, зокрема, йдеться: в зв'язку з відсутністю вільних площ для складування вугілля на території шахт (на шахті «Центральна» знаходиться - 47,6 тис. тонн, на шахті «Торецька» - 26,6 тис. тонн.), а також з ймовірністю його загоряння, при невирішенні питання відвантаження вугілля і неотриманні передоплати за реалізовану продукцію до 20 вересня 2019 р., припинити видобуток вугілля на шахтах з 23 вересня 2019 р терміном на 10 днів.

У разі не вирішення цих питань звернутися в ЦК ПРУПУ з пропозицією почати підготовку до проведення акції протесту біля стін будівлі Офісу Президента, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України в кількості 500 чоловік від шахтарських колективів України із запрошенням народних депутатів від шахтарських міст.

Учасники ради директорів проголосували за дане рішення.
Наступним питанням порядку денного було питання стосовно підготовки до зими. З доповіддю з якого виступив технічний директор Н.В.Ківа, який поінформував про те, що своєчасне виконання заходів з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років дало можливість працювати держпідприємству без порушень технологічного процесу з видобутку вугілля і підтримувати об'єкти шахти в робочому стані.

Зокрема, в ході підготовки до минулого опалювального сезону на всіх відокремлених підрозділах держпідприємства був проведений поточний ремонт 15 котлів, відремонтовано 3 калориферні установки, 34 одиниць допоміжного обладнання, 0,55 км теплових і 1,1 км електричних мереж, 3 електропідстанції та 26 промислових будівель. Після закінчення опалювального сезону 2018-2019г.г., З метою забезпечення надійної роботи відокремлених підрозділів ДП «Торецьквугілля », з урахуванням виявлених недоліків в минулому опалювальному сезоні і для своєчасної та якісної підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020г.г. були розроблені заходи, які розглянуті і затверджені наказом по ДП «Торецьквугілля » в квітні 2019 г.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.