зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

11 Листопада 2019
Зустріч Прем'єр-міністра України з представниками вугільних профспілок
8 листопада цього року в Кабінеті Міністрів України за ініціативою вугільних профспілок відбулася нарада під головуванням Прем'єр-міністра України з розгляду стану справ у вугільній галузі.

В даній нараді взяли участь керівники міністерств енергетики та захисту довкілля, фінансів, соціальної політики та інших відомств, голови облдержадміністрацій вугільних регіонів, генеральні директори державних вугледобувних підприємств, народні депутати України та інші особи. Профспілку працівників вугільної промисловості України представляли голова Профспілки Віктор Турманов та голови територіальних організацій Профспілки Роман Сиротюк, Олег Турчин і Василь Щербань.

В своєму вступному слові Прем’єр-міністр Олексій Гончарук окреслив головні напрямки діяльності Уряду України, в тому числі і з питань вугільної промисловості.

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель повідомив, що працівниками Міністерства згідно доручення Уряду України були опрацьовані проблемні питання, порушені головами вугільних профспілок та керівниками державних вугледобувних підприємств на зустрічі з Прем’єр-міністром України у Маріуполі 28 жовтня поточного року.

Голова Профспілки Віктор Турманов зосередив увагу на необхідності невідкладного вирішення нагальних питань із забезпечення сталої роботи вугледобувних підприємств країни, як в поточний період, так і на перспективу. Зокрема, було відзначено, що затягування процесу внесення змін до Державного бюджету України в частині збільшення видатків в сумі 1,0 млрд. грн. на потреби виплати заробітної плати шахтарям та їх неперерахування і по цей час ще більше посилює соціальну напругу в шахтарському середовищі і спонукає шахтарів вдаватися до протестних акцій та дій.

До того ж, в державних органах відсутні бачення і напрямки вирішення питання погашення всіх ймовірних боргів до кінця цього року, які на зараз вже складають понад 1,5 млрд. грн.

Не враховані в повній мірі і пропозиції Профспілки щодо визначення необхідних обсягів бюджетного фінансування вугільної промисловості України на наступний рік. В запропонованому Урядом проекті Держбюджету на 2020 рік зовсім відсутні обсяги витрат за такими Програмами, як охорона праці, державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська», поповнення обігових коштів для погашення заборгованості з єдиного внеску на державне соціальне страхування за оплату спожитої раніше електроенергії та інші витрати.

Вкрай обмежений і недостатній обсяг запланованих витрат на виплату заробітної плати працівників вугільної промисловості України, технічне переоснащення та оновлення шахтного фонду на що передбачаються витрати по Програмі «Реструктуризація вугільної галузі» в обсязі 1,9 млрд. грн. при необхідних 10,8 млрд. грн. на наступний рік.
Таким чином, при затвердженні показників Держбюджету на 2020 рік по вугільній галузі, в запропонованих Урядом параметрах, критичний стан державних вугледобувних підприємств ще більш погіршиться.

З метою прийняття виважених і узгоджених відповідними міністерствами Урядових рішень, Віктор Турманов запропонував відновити діяльність Координаційної ради При Кабінеті Міністрів України з питань вугільної промисловості України. Ним також було зосереджено увагу і на вирішенні кадрових питань з обов’язковим врахуванням думки трудових колективів і позиції Профспілки.

Свої пропозиції щодо вжиття необхідних заходів по забезпеченню сталої роботи вугледобувних підприємств, в тому числі стосовно постачання електроенергії, відвантаження та збагачення видобутого вугілля, оновлення очисної лінії вибоїв та інше, висловили в своїх виступах представники Профспілки Василь Щербань, Олег Турчин і Роман Сиротюк.

На нараді також виступив голова підкомітету Верховної Ради України з питань вугільної промисловості Михайло Бондар, який поінформував про законодавче врегулювання порушених на даній нараді питань.

За підсумками наради визначено коло головних питань на вирішення яких має бути зосереджено подальша увага і здійснюватись практична робота урядовців всіх рівнів.