зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Липня 2021
Трудові права працівників мають бути захищені!
У Києві 29 червня - 2 липня у Будинку профспілок України проводилася Міжнародна конференція на тему: «Трудові права і шлях Європейського розвитку».

В Конференції брали участь делегація Об’єднання профспілок Грузії на чолі з його Головою президентом Всеєвропейської регіональної Ради МКП Іраклієм Петріашвілі, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступники голови ФПУ Євген Драп’ятий, Олександр Шубін, Василь Андреєв, працівники апарату ФПУ та представники галузевих профспілок і обласних профспілкових об’єднань.



Відкриваючи конференцію, Голова ФПУ Григорій Осовий подякував грузинським колегам за їх участь в обговоренні актуальних та важливих для двох країн питань соціально-економічного захисту, реформування трудових відносин, гідної праці та її оплати, охорони праці, створення нових високотехнологічних робочих місць тощо. Він підкреслив, що Федерація профспілок України завжди дбайливо ставилася до відносин з Об'єднанням профспілок Грузії і трудящими Грузії. «Наша солідарність витримала випробування часом і нинішній ваш приїзд є ще одним яскравим тому підтвердженням» - сказав він. - Україна і українські профспілки сьогодні повторюють шлях, яким зовсім недавно пройшли Грузія і грузинські профспілки.

«У цей складний для нас час українські уряд і парламент прагнуть обмежити трудові і профспілкові права працівників. Ініційовані ними законопроекти можуть зруйнувати систему колективних переговорів, соціальних гарантій та перевести працівників на індивідуальні трудові контракти. Деякі українські підприємці називають це «дорогою до свободи». Однак профспілки, самі працівники вважають, що це «шлях у трудове рабство». І все це робиться замість проведення соціального діалогу з профспілками.

Сьогоднішня конференція - це хороший привід не тільки для того, щоб озирнутися на наше минуле і по справедливості оцінити його, а й зазирнути в майбутнє, яке вимагатиме від нас активізації нашої боротьби за права і інтереси людей праці», - підкреслив Голова ФПУ.

У свою чергу лідер грузинських профспілок Іраклій Петріашвілі зазначив, що він впевнений: грузинський досвід боротьби профспілок та працівників за свої права і протистояння наступу влади на ці права , що проводився під гаслами проведення реформ та демократії, буде в нагоді і українським профспілкам. У своєму вступному слові він зупинився на головних етапах цього наступу та боротьби профспілок. Іраклій Петріашвілі дав високу оцінку позиції та діям Федерації профспілок України, її керівництва у справі захисту конституційних, трудових, соціальних прав працівників, відстоюванні цих прав та інтересів на всіх рівнях соціального діалогу, використовуючи при цьому весь арсенал заходів впливу на владу та роботодавці з метою досягнення соціальної справедливості.

У форматі дискусій учасники конференції обговорили важливі питання такі як наслідки дерегуляції у сфері праці, медицини і освіти, вплив реформ на економіку, зростання міграції тощо.



1 липня в рамках конференції відбулася сесія «Лібералізація трудового та профспілкового законодавства».

На сесії були висвітлені питання:
- Розвиток трудового законодавства в України з 1991 року і до сьогодення;
- Внесення до парламенту України ліберальних законопроектів та їх негативні ризики для працівників та профспілок;
- Можливі заходи протидії українських профспілок ліберальній реформі трудового законодавства на основі грузинського досвіду;
- Інспекція праці сьогодні. Роль та участь профспілок в продуктивному реформуванні сфери праці.

В обговоренні взяли участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів – заступник Голови ФПУ Василь Андреєв, директор Громадського об’єднання «Трудові Ініціативи» Георгій Сандул, зав. відділом правової інспекції ФПУ Ірина Орловська та інші учасники конференції.



2 липня в рамках даної конференції відбулась дискусія на тему «Зв’язки з громадськістю у період антипрофспілкових реформ»

З презентацією досвіду та досягнень Об’єднання профспілок Грузії у цієї сфері виступила керівник прес-служби Тамара Гедеванішвілі. Вона проінформувала про інформаційну політику грузинських профспілок, відстоювання законних прав та інтересів працівників ЗМІ, формах та методах висвітлення боротьби людей праці за соціальну справедливість, активну участь у цьому процесі профспілок Грузії. Особливу увагу було приділено питанням змін в трудовому законодавстві і тому, як треба розвивати взаємодію з засобами масової інформації, підвищувати її ефективність з метою протидії антитрудовим, антипрофспілковим законопроектам, формувати позитивний імідж профспілок як головних захисників соціальних, економічних та трудових прав працівників.

В обговоренні цієї актуальної для профспілок Грузії та України теми взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, Голова Об’єднання профспілок Грузії Іраклій Петріашвілі, заступники Голови ФПУ Василь Андреєв та Євген Драп’ятий, керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа, члени делегації Об’єднання профспілок Грузії, фахівці Прес-центру ФПУ, а також представники членських організацій Федерації профспілок України, які відповідають за інформаційну роботу, і зокрема завідувач відділу організаційної та інформаційної роботи ЦК Укрвуглепрофспілки Юрій Білуха

За підсумками Міжнародної конференції «Трудові права і шлях європейського розвитку 2 липня у Будинку профспілок Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та голова Об’єднання профспілок Грузії Іраклій Петріашлвілі підписали Спільне комюніке»



Текст спільного комюніке та інформаційні довідкові матеріали додаються

Завантажити Комюніке PDF

Завантажити Лібералізація трудового законодавства по-українськи