зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Січня 2024
ПРО РЕЗУЛЬТАТИ НАРАДИ ЩОДО ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ
23 січня 2024 року за участі представників відповідних міністерств і відомств України Міністерство економіки України провело нараду щодо скорочення заборгованості із виплати заробітної плати в 2023 році і недопущення її виникнення у подальшому на підприємствах-боржниках у 2024 році.

В даній нараді взяли також участь керівники ФПУ, галузевих та регіональних профспілкових об'єднань. Від Профспілки працівників вугільної промисловості України в даній нараді прийняв участь голова Профспілки Андрій Зимін.

Відкриваючи нараду, заступник Міністра економіки Тетяна БЕРЕЖНА звернула увагу присутніх на необхідності здійснення активних дій, спрямованих на погашення заборгованості із заробітної плати, оскільки у заборгованості є багато негативних наслідків.

При цьому було зазначено, що за оперативними даними станом на 01.01.2024 загальна сума заборгованості із заробітної плати склала 2983 млн грн на 443 підприємствах (без урахування частини тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться бойові дії). На економічно-активних підприємствах борги складають 2422,2 млн грн, 69,1% яких припадає на підприємства державної форми власності.

Також зазначалося, що протягом 2023 року було знижено обсяг заборгованості із заробітної плати на 99,3 млн грн порівняно з червнем попереднього року.

Слід відмітити, що протягом 2022-2023 року, незважаючи на неодноразові наполягання Профспілкової сторони, не було проведено жодного засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), які згідно доручення Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля від 04.04.2023 № 10013/0/1-23 мали відбуватися щотижнево.

Голова Державної служби України з питань праці, Ігор ДЕГНЕРА у своєму виступі зазначив, що під час перевірок було виявлено 269 боржників, які виплачували заробітну плату не у першочерговому порядку (порушення статті 175 Кримінального кодексу України). Наразі до органів Національної поліції направлено 242 матеріали відносно таких підприємств, по яких вже порушено 147 кримінальних справ.

Також, було поінформовано учасників наради, що на сайті Держпраці створено інтерактивний дашборд по заборгованості із заробітної плати, який оновлюється щопонеділка та надає інформацію, зокрема, в розрізі органів управління, регіонів, підприємств - https://dsp.gov.ua/mzzp2023/.

Відповідно до порядку денного звітували представники Фонду державного майна України, АК «Українська оборонна промисловість», Міністерства енергетики України, Державного космічного агентства України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України, військових адміністрацій Дніпропетровської, Одеської областей та м. Києва.

Присутній на засіданні заступник Міністра енергетики України Олександр ХЕЙЛО у своєму виступі зазначив, що основними причинами наявної заборгованості є скорочення обсягів виробництва та реалізації продукції, несвоєчасні або неповні розрахунки за поставлену вугільну продукцію, виконані роботи, надані послуги,порушення логістичних зв’язків, арешт рахунків, припинення господарської діяльності.

Серед підприємств вугільної галузі найбільша сума заборгованості із заробітної плати припадає на вугледобувні підприємства, причинами виникнення якої є: дефіцит обігових коштів, значні витрати на виробництво вугільної продукції,які не покриваються надходженням коштів від її реалізації, зниження обсягів видобутку, зупинка виробництва тощо.

Як наголосив заступник Міністра Міністерство енергетики України буде і надалі вживати всі необхідні заходи щодо забезпечення належної та своєчасної виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати Олександр ШУБІН звернув увагу на необхідність врегулювання наступних питань:

- забезпечити складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах з узгодженням з профспілковими організаціями;
- регулярно проводити (не рідше 1 разу на місяь) засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати під головуванням Першого віце-прем’єр-міністр України – Міністра економіки, голови Міжвідомчої робочої групи.
- щонайменше 1 раз на півроку виносити на засідання Кабінету Міністрів України питання заборгованості з виплати заробітної плати разом з проектами актів і організаційно-розпорядчих рішень по найбільшим підприємствам-боржникам;

Він також наголосив на необхідності прийняття ініційованого профспілковою стороною та розробленого народними депутатами України законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця» (реєстр. № 9510 від 19.07.2023), який містить низку раніше напрацьованих соціальними партнерами положень та спрямований на скорочення обсягу заборгованості з виплати заробітної плати, зокрема у разі неплатоспроможності роботодавця, та наблизить законодавство України до європейських трудових стандартів.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій ЗИМІН у своєму виступі зазначив,що на державних вугледобувних підприємствах заробітна плата працівникам виплачується несвоєчасно, а заборгованість з неї протягом останніх років набула хронічного характеру та починаючи з 2015 року на початок січня склала понад 1,3 млрд. гривень та має в останні роки тенденцію до збільшення. 2020 рік – 159 млн.грн., 2021 – 171,9, 2022 – 293 млн.грн. Тільки за 2023 рік заборгованість збільшилась майже на 580 млн. гривень.

Причини виникнення заборгованості відомі:

- державні підприємства за останні 10 років не отримали майже жодної копійки на розвиток та відновлення вугільних підприємств,і як наслідок відсутня реалізація вугільної продукції, що призводить до нестачі власних коштів на заробітну плату певній категорії працівників навіть при наявній держпідтримці.
- фінансовий, організаційно-технічний стан державних підприємств значно покращився б, якщо б було вирішено питання законодавчої ініціативи народного депутата Андрія Геруса, щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля ( реєстр № 6530-1). Особливо це стосується ДП «Львіввугілля», де кошти не використовуються ні Державою, ні підприємством.
- Також недостатня відповідальность посадових осіб за виплату заробітної плати. На підприємствах майже відсутні графіки з погашення заборгованості, а там де вони є –то не виконуються. Найбільша заборгованість на сьогодні мають підприємства зі сталим видобутком – ДП ВК «Краснолиманська,» шахта «1/3 Новогродівка» ДП «Селидіввугілля», ДП «Добропіллявугілля –видобуток».
І як наслідок за даних обставин, тільки за 2023 рік чисельність шахтарів зменшилася на 26 %.
Для вирішення зазначеного питання Профспілкою запропоновано наступне.
-З метою зменшення соціальної напруги в шахтарських колективах та відповідних вугледобувних регіонах а також здійснення своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, збільшення рівня надходжень податків і зборів до бюджетів і фондів, підвищення національної енергетичної безпеки України, направити до Верховної Ради України звернення щодо розгляду Законопроекту № 6530-1 від 20.01.2022 з можливою розробкою або наданням альтеративного законопроекту напрацьованого Урядом, який визначав би продовження строку звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення;
-Також у зв’язку з утворенням значної заборгованості (особливо штрафів та пені) зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне державне страхування вугледобувних підприємств, порушенням передбачених чинним законодавством права працівників на незарахування до страхового стажу періодів що дають право на пільгову пенсію, за які підприємство має борг зі сплати ЄСВ, направити до Верховної Ради України звернення щодо розгляду Законопроекту № 10415 від 18.01.2024 з можливими доповненнями, або прийняттям альтеративного законопроекту розробленого Міненерго, які пропонують погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та зі сплати штрафних санкцій (пені), нарахованих на суму заборгованості зі сплати єдиного внеску, недопущення погіршення фінансового становища цих підприємств і забезпечення дотримання права застрахованих осіб на належний рівень соціального захисту;
-Зобов’язати керівників вугільних підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати, скласти графіки з її погашення, погодити з Профспілками та під особисту відповідальність неухильно їх виконувати.

За результатами наради готуються пропозиції СПО об’єднань профспілок до протокольного рішення.
Джерело: ФПУ