зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

1 Лютого 2024
Звернення до РНБО щодо недопущення реформування підприємств вугільної галузі в умовах війни
У зв’язку зі зверненнями профспілкових організацій, які надходять до ЦК Профспілки стосовно виключення з переліку єдиних майнових комплексів державних підприємств та передачі зі сфери управління Міненерго до сфери управління Фонду державного майна України голова Профспілки Андрій Зимін направив відповідного листа до Секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данилова з приводу порушеного питання. Аналогічні листи були направлені на Міністра енергетики України та голову Фонду державного майна України.

В яких, зокрема, зазначається, що профспілкові організації занепокоєні тим, що навколо державних вугільних підприємств в чергове активізуються рухи щодо їх реформування в умовах воєнного стану.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 року № 910-р передбачено передати із сфери управління уповноважених органів до сфери управління Фонду державного майна, зокрема, Державні підприємства «Добропіллявугілля-видобуток», «Шахта №10 Нововолинська» ДП «Дирекція по будівництву об'єктів, «Об'єднана компанія Укрвуглереструктуризація» та інші, які є важливими у забезпеченні функціонування вугільної галузі, безпеки та економіки держави.

Відповідно до ст 4. Закону України «Про Фонд державного майна України» до одного із основних завдань Фонду належить, реалізація державної політики у сфері приватизації, оренди, використання та відчудження державного майна.

У зв’язку з відсутністю у Фонді державного майна різнопрофільних фахівців з гірничої справи відповідного рівня, у цей складний для економіки країни час, передача підприємств може призвести до повної втрати керованості державними шахтами, наслідки можуть бути непередбачуваними. Помилки в управлінні, несвоєчасне реагування на аварійні ситуації на підприємствах підвищеної небезпеки вугільної галузі, можуть спричинити соціальні, економічні та екологічні проблеми в регіонах.

Також на підприємствах, які перейдуть у підпорядкованість Фонду державного майна, через відсутність фінансування, невиплата заробітної плати працівникам, яка для багатьох сімей з дітьми та людей похилого віку є єдиним джерелом виживання викличе хвилю обурення та незадоволення серед населення і може призвести до акцій протесту.

Наразі нарахування та виплата заробітної плати здійснюється з бюджету України, відповідно бюджетних асигнувань до програми КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» за КЕКВ 2610, розроблених Міністерством енергетики України та затверджених Урядом. Слід звернути увагу на ст. 4.2. Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», який визначає, що майно, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та становить матеріальну основу суверенітету України для забезпечення обороноздатності держави приватизації не підлягають. Також статтею 25 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» передбачено участь профспілок у роботі комісій з даних питань.

Враховуючи критичну ситуацію у вугільній галузі, висловлено прохання не допустити реалізацію помилкових рішень, які ліквідують систему суспільно-економічних заходів, спрямованих на матеріальне забезпечення населення від соціальних ризиків через можливе закриття вугільних шахт та запропоновано заборонити будь – які реформування вугледобувних підприємств у державному секторі вугільної галузі до перемоги України у війні.