зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Квітня 2024
Угорські Профспілки підтримують Україну та українські профспілки.
Нещодавно в Будапешті (Угорщина) відбулась регіональна зустріч членських організацій IndustriALL-Європа, які представляють промислові профспілки Польщі, Угорщини, Чехії, Словакії, Словенії та України.

До української делегації входили представники Атомпрофспілки, Профспілки авіабудівників, Нафтогазпрофспілки, Профспілки металургів, Профспілки працівників вугільної промисловості та Профспілки працівників оборонної промисловості.

Основна мета цієї зустрічі- погодити спільні позиції перед Виконавчим Комітетом IndustriALL-Європа (14-15 травня), проаналізувати хід кампанії по створенні належних робочих місць в промисловості, розглянути результати імплементації Європейської Директиви по адекватній мінімальній заробітній платі, а також заслухати інформацію про актуальні події в Україні та інших країнах регіону.
Заступник Генерального Секретаря IndustriALL- Європа Ізабель Бартес розпочала свій виступ з нагадування про недавні події -підписання Декларації Val Duchesse на Саміті соціальних партнерів та її імплементації.

Нагадала, що представники IndustriALL-Європа входять до створеної внутрішньої консультативної групи Україна-ЄС в рамках Угоди про Асоціацію України-ЄС, і через цей механізм готові лобіювати інтереси українських профспілок.
Вона зосередилась на ключових позиціях Директиви по мінімальній заробітній платі.

Директива – обов’язкова для імплементації не тільки в 27 країнах ЄС, але і для країн-кандидатів. Згідно Директиви охоплення колективними договорами повинно сягати не менше 80%. З цією метою, в країнах, де охоплення менше, повинні бути розроблені плани дій на 5 років. На сьогодні тільки 8 країн ЄС досягли показника покриття колдоговорами у 80%.

Політика Євросоюзу зараз спрямована на те, щоб кошти з фондів ЄС могли використовувати тільки ті компанії, де поважають права профспілок.
В ЄС йде робота по зміцненню і об’єднань роботодавців, оскільки часто-густо профспілці немає з ким заключати договір. Є проблема створення жовтих профспілок і в Європі.

На захід була запрошена представниця угорського уряду Вікторія Зельнан, яка окреслила питання співпраці з профспілками в Угорщині та роботу в сфері імплементації європейського законодавства.

Великий блок питань був присвячений міграційним процесам в Європі, залучення мігрантів до навчання. Нестача кваліфікованих кадрів піднімає на перший план питання підготовки кваліфікованих кадрів з мігрантів. Великі тренінгові кампанії та безліч курсів з перепідготовки не представляють стабільної системи навчання. Багато хто з мігрантів немає доступу до інформації про такі курси, а також немає фінансових ресурсів для проходження платного навчання.

Представники IndustriALL- Європа надали широкий огляд всіх законодавчих ініціатив ЄС для вирішення проблеми нестачі кадрів.

Чеські профспілки поділились досвідом з організації “e-learning”, електронного навчання, коли освітні курси розміщені на платформах з перекладом на багато мов.

Інший блок питання перенавчання постає з реалізації Зеленої угоди, та переходу на низьковуглецеву економіку. Для таких країн, як Польща, де паливно-енергетичний комплекс тримається на видобутку вугілля, зелений перехід є довгостроковим процесом, і перенавчання є проблематичним наразі.

У своїх виступах представники українських галузевих профспілок розповіли про ситуацію по галузях у зв’язку із постійними обстрілами інфраструктури України.

Слід зазначити, що представниками Укрвуглепрофспілки була проведена зустріч з угорськими колегами по обміну досвідом в питанні реорганізації вугільних підприємств. Також відбулася зустріч з представниками «польської солідарності», які запропонували обговорити можливість надання гуманітарної допомоги в рамках їхнього регіону. Спікером делегації від України була висловлена подяка за підтримку всім колегам.



І українські профспілки, і IndustriALL- Європа наголошують, що тільки спільна співпраця профспілок та роботодавців в умовах війни, та участь профспілок у процесах відбудови будуть мати позитивні наслідки.

На жаль, наразі, при підготовці до відбудови України, профспілок намагаються не залучати, а замінюють їх голос на неурядові організації.

Учасники зустрічі підтримали розробку оновленої Резолюції «Конвергенція зарплат» на майбутній Конгрес IndustriALL-Європа, який відбудеться у 2025 році теж в Будапешті.

Конвергенція зарплат- це відповідна висока зарплата за гідну роботу працюючих.
А Україні – треба ще перемогти у війні з рашистськими загарбниками!
Учасники зустрічі розуміють це, підтримують Україну та продовжують надавати солідарну підтримку профспілкам України.