зробити стартовою додати в обране


VII Пленум ЦК профсоюза 30 июня 2011 года

Про реформування вугільної галузі України й завдання Міністерства енергетики та вугільної промисловості Україні, власників і Укрвуглепрофспілки

Питання реформування вугільної промисловості є одним з найважливіших на всіх етапах її розвитку. Профспілка в цілому підтримує курс на реформування вугільної промисловості, за обов'язкової умови вирішення всього комплексу соціально-економічних проблем трудящих та пенсіонерів галузі. При цьому неодмінно повинні бути критично проаналізовані, а також враховані уроки з попередніх спроб реформування галузі.

В проекті Концепції Державної цільової економічної програми розвитку вугільної промисловості на 2011-2015 рр. запропонований варіант розвитку галузі, який націлений на економічно і соціально обґрунтоване ефективне збереження існуючого виробничого потенціалу, прискорене оновлення виробництва, вдосконалення структури шахтного фонду. Профспілка вважає, що вирішення питань реформування галузі має здійснюватися при тісній рівноправній співпраці державних структур, інвесторів і профспілки.

Слід зазначити, що в даний час в ряді законодавчих і нормативно-правових актів (діючих і тих, що готуються), а також при прийнятті відповідних рішень, пов'язаних з роботою вугільних підприємств на умовах державно-приватного партнерства (концесії, оренди, спільної діяльності, розподілу продукції) та при їх приватизації - участь профспілкових організацій у цих процесах не визначено. У зв'язку з цим профспілкою підготовлені та направлені до галузевого Міністерства і комітетів Верховної Ради України пропозиції з доопрацювання законопроектів «Про особливості приватизації підприємств вугільної галузі» та «Про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів паливно-енергетичного комплексу, які перебувають у державній власності». Також ЦК профспілки підготовлені рекомендації про дії профорганізацій при зміні форм господарювання в умовах роботи вугільних підприємств, оренді, державно-приватному партнерстві, застосуванні нестандартних трудових відносин.

В умовах реформування вугільної промисловості особливе значення набуває питання вдосконалення та контролю за виконанням Галузевої угоди, як основоположного галузевого документа, що встановлює права та обов'язки профспілки і власників, у тому числі і при зміні форм власності. ЦК профспілки не може погодитися з нинішніми підходами галузевого Міністерства і власників, спрямованими на нівелювання галузевих гарантій в оплаті праці, зумовленими його тяжкістю, шкідливістю і небезпекою.

Як відомо, в цілому по галузі високим залишається рівень виробничого травматизму. З початку року на вугільних підприємствах сталося 22 випадки зі смертельним результатом і 941 випадок загального виробничого травматизму. На більшості підприємств галузі порушуються норми Галузевої угоди про обов'язкове виділення не менше 3% коштів від реалізації вугілля на заходи з охорони праці, фактично в середньому по галузі на ці цілі виділено 2,1% коштів. У результаті на багатьох підприємствах галузі склалося вкрай незадовільне становище з забезпеченням ЗІЗ.

Тому одним з головних напрямів подальшої взаємодії профспілки з власниками підприємств галузі є охорона праці. У першу чергу - це забезпечення достатнім фінансуванням заходів з техніки безпеки і охорони праці, приведення системи безпеки праці у відповідність з міжнародним стандартом OHSAS: 18001, в результаті чого планується значно знизити виробничий травматизм.

Неможливо реформування вугільної промисловості і без розвитку гірничої науки, шахтного будівництва, відродження геологорозвідувальних організацій галузі, підйому вугільного машинобудування, посилення уваги до вуглезбагачення. Ці проблеми також повинні вирішуватися у тісній кооперації державних структур і бізнесу, за активної участі профспілки.

У зв'язку з викладеним Пленум ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Запропонувати Міністерству енергетики та вугільної промисловості України:

- при доопрацюванні проекту Концепції Державної цільової економічної програми розвитку вугільної промисловості на 2011-2015 рр. врахувати зауваження профспілки (лист від 21.04.2011 № 02/50);

- включити до Державної цільової економічної програми розвитку вугільної промисловості на 2011-2015 рр.. окремими блоками заходи з розвитку гірничої науки, шахти(вугле)будівельного комплексу, відновленню геологорозвідувальних організацій, вугільного машинобудування і вуглезбагачення;

- включити в проект Закону України «Про особливості приватизації вугледобувних підприємств» пропозиції профспілки щодо внесення в якості обов'язкової умови приватизації дотримання покупцем (інвестором) у повному обсязі вимог Галузевої угоди і колективних договорів;

- розглядати всі питання, пов'язані з процесом реформування вугільної галузі, впровадженням принципів роботи вугільних підприємств на умовах державно-приватного партнерства (оренди, концесії, розподіл продукції) за участю профорганів відповідного рівня;

- створити умови для якнайшвидшого переходу всіх підприємств галузі на міжнародні стандарти охорони праці.

2. Керівництву ЦК профспілки до 15 липня 2011 г. звернутися з пропозиціями до:

2.1. Кабінету Міністрів України:

- при розгляді проекту Концепції Державної цільової економічної програми розвитку вугільної промисловості на 2011-2015 рр. врахувати пропозиції профспілки.

2.2. Фонду державного майна України:

- на підставі Угоди про взаємодію та співробітництво між ФДМУ і Укрвуглепрофспілкою від 23.11.2010 р. - при розробці типового договору купівлі-продажу вугільних підприємств, при узгодженні умов договорів оренди, концесії об'єктів вугільної галузі, які перебувають у державній власності, включати в якості обов'язкових умов виконання Галузевої угоди і колективних договорів.

3. Власникам і керівникам всіх підприємств галузі:

- забезпечити участь представників профспілки відповідного рівня в комісіях з підготовки підприємств до передачі в оренду, концесію, на приватизацію та укладанні інвестиційних договорів;

- забезпечити дотримання керівниками підприємств усіх форм власності п. 10.26. «Галузевої угоди ...» в частині повного забезпечення трудящих засобами індивідуального захисту, виділення необхідної кількості коштів на охорону праці та приймати необхідні заходи по відношенню до посадових осіб, які її не виконують;

- забезпечити своєчасну оплату керівниками державних вугільних підприємств медоглядів працівників і поліпшити організацію їх проведення.

4. Президії ЦК профспілки, територіальним комітетам профспілки та профспілковим комітетам первинних організацій:

- проаналізувати положення Галузевої угоди і діючих на підприємствах колективних договорів з метою включення до них пунктів, що забезпечують участь профспілки на всіх етапах підготовки і проведення приватизації, до роботи в умовах державно-приватного партнерства (оренди, концесії, спільної діяльності, розподілу продукції).

5. Контроль за виконанням постанови покласти на членів Президії ЦК профспілки.

Голова Профспілки В.І. Турманов