зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

21 Травня 2015
Володимир Демчишин обговорив із Громадською радою при Міненерговугілля приватизаційні процеси в енергетиці
Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин взяв участь у засіданні Громадської ради при Міненерговугілля України, яке відбулося 19 травня в приміщенні Міністерства.

Участь у засіданні взяли також представники Верховної Ради України, НКРЕКП, енергопостачальних організацій, підприємств галузі.

Володимир Демчишин, виступаючи, наголосив на необхідності проведення приватизації в енергетиці та подолання стереотипів про те, що тільки держава завжди є надійним та ефективними управлінцем. Також зазначив, що за умов приватизації власник забезпечує залучення капіталу, нових технологій та ефективного менеджменту. Крім того, Міністр вкотре наголосив, що повинні бути адекватні ціни на енергоносії, при яких електроенергія буде конкурентоспроможною на європейському ринку, а цього можна досягти шляхом модернізації та підвищення ефективності роботи підприємств.

За словами Володимира Демчишина, в основі приватизації повинні бути проведення відкритого публічного конкурсу та встановлення інвестиційних зобов’язань, дотримання яких буде контролюватися, а також урахування енергетичної безпеки держави. «Дешево ніхто продавати не буде. Тільки конкурс, прозорий приватизаційний процес», - зазначив Міністр.

Володимир Демчишин поділився думками щодо приватизації вугільних підприємств, та висловив сподівання, що Програма реформування вугільної галузі, підготовлена Міненерговугілля, буде затверджена в найближчий час. Наголосив, що необхідно провести аудит кожної шахти, щоб оцінити її перспективність та реальну вартість. На його думку, в шахти може інвестувати той, хто стане власником генеруючої компанії, забезпечивши таким чином поставки вугільної продукції.

Також у ході засідання зазначив про необхідність залучення інвестицій та будівництва нових ліній електропередачі, які б забезпечили надійне електропостачання та зменшення втрат у мережах. Поділився враженнями про Дністровську ГАЕС, яку напередодні відвідав. «Активів в енергетиці насправді багато, потрібно їх ефективно використовувати з меншими затратами», - підсумував Міністр, а також підкреслив важливість підвищення ефективності роботи НКРЕКП та Антимонопольного комітету в умовах проведення приватизаційних процесів.

Участь в обговоренні взяв екс-міністр енергетики Іван Плачков. Він, зокрема, зазначив про необхідність жорсткого контролю з боку державних органів за діяльністю природних монополій в умовах ринкової економіки Також висловив думку про доцільність запровадження моделі утворення публічних компаній.

Також під час обговорення виступив член НКРЕКП Борис Циганенко, який наголосив на необхідності врахування думки споживачів про якість надання послуг, що є показником ефективності роботи енергетичних підприємств.

Від експертів у сфері енергетики виступила Світлана Голікова. Вона, зокрема, підтримуючи приватизаційні процеси, звернула увагу присутніх на те, що наразі триває реформа Енергоринку, а також на необхідність дотримання вимог Третього енергопакету відповідно до зобов’язань України в рамках співпраці з Енергетичним Співтовариством. Також запропонувала, щоб умовою продажу ТЕЦ, які є найбільш затратними та становлять 7% Енергоринку, була їх модернізація.

Пропозиції щодо покращення роботи атомної галузі надав член Громадської ради, віце-президент Українського ядерного товариства Володимир Коровкін.

За підсумками засідання Міністр запросив учасників зустрічі до подальшої співпраці та запропонував надавати пропозиції щодо підвищення економічної ефективності роботи галузі, які буде опрацьовано фахівцями Міністерства.

Правительственный портал