зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Жовтня 2015
Володимир Демчишин, представники Мінфіну та підприємств генерації обговорили поточну ситуацію із ПДВ для вуглевидобувних підприємств
Зустріч відбулася 2 жовтня в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України. Начальник фінансово-економічного управління Олена Дьяченко доповіла про поточну ситуацію із заборгованістю вугільних підприємств України зі сплати податків.

«Останні зміни законодавства у сфері ПДВ призвели до того, що станом на сьогодні державні шахти накопичили понад 1,5 млрд. грн. боргів зі сплати податків», - зазначила Олена Дьяченко.

Проблема полягає передусім у тому, що сплата податків за зобов’язаннями, наведеними у звітності, потребує «вільних» коштів, яких підприємства видобування часто просто не мають у достатній кількості. Тому необхідність заблокувати частину оборотних коштів на спеціальних ПДВ рахунках для сплати податків створює вкрай небезпечну для вугільної галузі ситуацію. Підприємствам видобування доводиться брати кошти з поточних проектів та відправляти їх на сплату податків згідно з вимогами закону або накопичувати борги зі сплати податків. Ситуацію погіршують борги попередніх періодів, які наразі складають близько 27 млрд. грн.

Володимир Демчишин також відмітив, що ситуація ускладнюється тим, що пріоритетом для виплат на вугледобувних підприємствах і надалі залишається оплата праці. Усі кошти, які надходять підприємствам видобування, виплачуються шахтарям, тому такі підприємства фізично не можуть забезпечити оформлення податкових накладних за тими правилами, які встановлені чинним податковим законодавством, - зазначив Міністр.

Крім усього, саме заробітна плата складає найбільшу частину собівартості вугілля, але саме зарплата не включає податок на додану вартість. Це також не дозволяє зменшити податкові зобов’язання видобувних підприємств. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України неодноразово наголошувало, що вся вугільна галузь наразі потребує фінансової підтримки. А тому усі наявні кошти наразі є надзвичайно важливими, і не можна допустити вимивання їх із галузі через недосконалість законодавства у сфері оподаткування.

Одним із варіантів виходу із ситуації, що склалася, може стати встановлення нульової ставки ПДВ для підприємств видобування. Учасники зустрічі обговорили можливість роботи системи із запропонованими змінами та домовилися надалі активно співпрацювати щодо розробки змін до податкового законодавства з метою реалізації зазначених рішень у правовому полі.

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины