зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Лютого 2016
У м. Краматорську представили Концепцію реструктуризації людського капіталу вугільної галузі
У п’ятницю, 19 лютого, у м. Краматорську, Донецька ОДА, було проведено розширене засідання робочої групи із питань реструктуризації вугільної галузі.

За присутності представників Профспілок робітників вугільної галузі, мерів міст Донецької області, представників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, компанії ДТЕК, керівників Донецької ОДА, експертів Центру моніторингу ринку праці (ЦМРТ) та журналістів було представлено Концепцію реструктуризації людського капіталу вугільної галузі, розробленої експертами ЦМРТ у співпраці із Міністерством енергетики та вугільної промисловості за підтримки Британського Посольства.

Основна ціль Концепції – формування умов на національному, територіальному та місцевому рівнях для створення робочих місць для працівників вугільного виробництва.

Керівник Донецької ОДА Павло Жебрівський відкрив засідання, під час якого наголосив про необхідність створення робочих місць для працівників, вивільнених при закритті підприємств. Жебрівський вказав на пріоритет затрат на створення робочих місць перед прямими виплатами компенсацій. «Якщо ми лише роздамо компенсації, то через 2 місяці люди знову залишаться без грошей, знову будуть вимагати виплат, це ми вже проходили. Потрібно забезпечити створення робочих місць в області, можливість заробляти».

На рівні Донецької ОДА було досягнуто домовленостей про створення робочої групи з реалізації програми у регіоні. У якості пілотного було запропоновано місто Димитрів, де розташовано три шахти ДП «Красноармійськвугілля». Обговорено перспективи закладання нових засад на перспективних шахтах, говорилося про проведення комплексного кадрового аудиту по всьому сектору з ціллю картирування трудових ресурсів та кваліфікації працівників.

Експерт та керівник Центру моніторингу ринку праці, Олексій Зволинський, презентував концепцію та відповів на запитання присутніх. Концепція включає програми перепрацевлаштування шахтарів з неефективних у більше перспективні вугільні виробництва, перекваліфікацію у інші сектори, розвиток малого та середнього бізнесу, залучення інвесторів для створення індустріальних парків на місці неефективних виробництв, що закриваються, із збереженням інфраструктури та робочих місць наземного персоналу. Донецький регіон було вибрано як пілотний для запуску програми, оскільки тут працює значна частина працівників державних вугільних підприємств.

Керівник Департаменту вугільно-промислового та торфодобувного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості Олександр Крук відповів на запитання, які саме вугільні підприємства будуть закриті: «Закриватися будуть лише нерентабельні виробництва вугілля або ж виробництва, що не мають перспектив вийти на рівень самоокупності. Ми підкреслюємо, що вугілля країні потрібне, ми й надалі будемо розвивати шахти, які можуть видобувати вугілля та заробляти».

Олексій Зволинський також відмітив: «На сьогодні в країни відсутні механізми та задекларовані цілі щодо створення нових робочих місць. Ціль нашої з вами роботи - напрацювати механізми та сформувати інституційну програму зі створення нових робочих місць, як в енергетичному секторі, так і в інших секторах. Ми проти того, щоб держава ліквідовувала унікальну інфраструктуру вугільних господарств, вартість якої оцінюється у мільйони доларів. Ми вважаємо за можливе залучити інвесторів та перепрофілювати колишні шахти в індустріальні парки із працевлаштуванням працівників. Питання залучення інвесторів на готові для роботи індустріальні майданчики в умовах, близьких до проведення АТО, є складним, тому ми ведемо діалог із усіма зацікавленими сторонами, включаючи Кабінет Міністрів України, профспілки, приватних операторів, донорів та структурні підрозділи».

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины