зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Березня 2016
Для розв'язання проблем шахтарів необхідно ухвалити комплексну програму реформування вугільної галузі та інвестувати кошти в обладнання для шахт - Володимир Демчишин на нараді під головуванням спікера Парламенту Володимира Гройсмана та за участі профспілок шахтарів
Представники Міненерговугілля, Мінсоцполітики, Мінфіну провели нараду із представниками профспілок вугільних підприємств під головуванням Голови Верхової Ради В. Гройсмана.

Нарада проведена за ініціативи профспілок для напрацювання найбільш оптимальних шляхів розв’язання поточних проблем видобувної галузі, у тому числі в законодавчому полі.

Представники профспілок гірників Східного та Західного регіонів України підтвердили, що на підприємства Донецької, Львівської, Волинської та частково Луганської областей надійшли кошти у розмірі 157,4 млн грн, про які минулого тижня повідомляли в Міністерстві. Ці кошти дозволять здійснити виплату заборгованості із заробітної плати гірникам.

Однак представники профспілок зауважили, що працівники галузі очікують на стратегічну Програму розвитку галузі, Концепцію якої нещодавно передано до Кабінету Міністрів України на затвердження. Схвалення такої Програми дозволить працівникам вугільних підприємств більш чітко зрозуміти перспективи роботи кожного окремого підприємства, а керівникам - системно планувати його роботу та перспективи розвитку.

Міністр Володимир Демчишин у виступі нагадав, що Концепція розвитку галузі наразі пройшла усі передбачені процедури та потребує лише схвалення Урядом.

Ця Концепція передбачає розробку програми виведення галузі на беззбиткову роботу, пріоритетність інвестицій у обладнання, розробку лав, покращення умов видобутку.

«Протягом минулого року витратили 1,2 млрд на компенсацію різниці собівартості, хоча, щоб повністю збалансувати галузь, потрібно близько 2,5 млрд. Якщо ці кошти витратити на обладнання – це дасть можливість підприємствам виплатити зарплати самостійно, не очікуючи вливань з бюджету»

Важливим у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають також питання залучення інвесторів у галузь, адже у найближчій перспективі вугілля залишатиметься важливим видом палива.

«З погляду стратегічних державних планів вугілля залишиться. Навіть його обсяги споживання, скоріше за все, збережуться, звісно, з урахуванням зміни структури споживання, збільшення атомної генерації, гідроенергетика буде розвиватися. Доки, щоправда, є послаблення від ЄС до 2033 року щодо вмісту викидів через спрацювання вугілля з таким вмістом сірки, як у нас. Потім, звичайно, треба буде вирішувати і цю проблему – на перспективу, але спочатку треба прийняти Програму 2020», - зазначив Міністр енергетики та вугільної промисловості.

В. Демчишин на завершення зустрічі запевнив присутніх, що у разі схвалення Урядом Концепції розвитку вугільної галузі відповідна Програма буде якнайшвидше розроблена та передана на погодження у відповідності до передбачених процедур.

Учасники зустрічі обговорили також соціальні питання вугледобувної галузі, включаючи проблематику пошуку робочих місць для працівників, які можуть залишитися без роботи. Програму реструктуризації людського капіталу, яка розроблена для вирішення проблеми, презентовано на профільному комітеті Верховної Ради України на початку лютого ц. р.

На завершення наради В. Гройсман висловив переконання про ефективність спільних нарад міністерств, Парламенту та представників підприємств окремих галузей для координації зусиль щодо спільного вирішення актуальних питань роботи та реформування галузі.

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины